Naslovna Savjeti Top osam savjeta za jake i zdrave zube

Top osam savjeta za jake i zdrave zube

U ovom tekstu, donosimo vam osam savjeta kako da očuvate svoje zube i kako da oni ostanu zdravi i jaki. Probleme sa zubima ne treba posmatrati izolovano, jer karijes, upala desni, gubitak zuba…, mogu dovesti do lančane reakcije u čitavom organizmu. Loša situacija sa zubima može napraviti probleme sa govorom, žvakanjem hrane, estetikom lica, ali i druge neugodnosti na privatnom i poslovnom planu. Ovi savjeti mogu da se primjene već od danas, a uz malo truda i discipline, česte posjete stomatologu se mogu lako izbjeći i time sebi uštediti dosta vremena.

Pijte mnogo vode
Dovoljna količina vode u organizmu će održavati njegovu pH ravnotežu, što je idealna prevencija da ne dođe do problema sa zubima i usnom šupljinom. Kada se kaže da treba piti dovoljnu količinu tečnosti, ne misli se na kafu, čajeve, sokove i slično. To se odnosi na čistu vodu, jer sva ostala pića uglavnom sadrže šećer, koji čini više štete nego koristi. Dakle, idealno bi bilo popiti do dva litra vode dnevno, svakih 2-3 sata po čašu vode, a posebno je važno početi sa konzumacijom odmah ujutro. Sa svakim gutljajem vode ispirate ostatke hrane, a time se ujedno i razblažuju kiseline koje proizvode bakterije u ustima. Ako ste žedni, smanjuje se prozvodnja pljuvačke, a suva usta su idealna sredina za razvoj bakterija koje uzrokuju karijes. Uz ovo sve, voda je bez kalorija, pa će vam i linija biti zahvalna.
Pravilno perite zube
Pranje zuba je efikasno samo ako se izvodi pravilno. Posvetite pažnju svakom zubu pojedinačno, čisteći ga sa prednje, zadnje i gornje strane laganim kružnim pokretima. Pranje zuba treba trajati dva do tri minuta, a izbjegavajte pokrete „kao rezanje testerom“ i preveliki pritisak, jer time možete oštetiti zubnu gleđ i desni. Preporučuje se korištenje mekanih do srednje mekanih četkica. One će najbolje ukloniti zubne naslage i ostatke hrane sa zuba, a i nisu toliko agresivne da oštete desni. Isto tako, odaberite četkicu sa manjom glavom, jer će ona lakše dohvatiti sve dijelove usta, uključujući i teže dostupne zadnje zube.

Redovno idite na kontrole
Redovne kontrole učiniće da na vrijeme uočite određene probleme koji se pojave i bez mnogo bola sačuvate zube zdravim. Poželjno je svakih pola godine otići na kontrolu kod svog stomatologa, kako bi se pratilo stanje i reagovalo pri prvim znakovima karijesa. Čak iako zubi izgledaju zdravo, moguće je da se negdje ispod desni krije kvar, što će stomatolog utvrditi rentgenskim snimanjem.
Izbjegavajte kiselo
Nije samo šećer opasan za zube, jer pića i hrana sa visokim sadržajem kiselina dovode do erozije zuba. Ovdje se ubrajaju citrusi (limun, limeta i narandža) i pića sa ukusom cistrusa, gazirana pića (čak i ako su bez šećera), alkohol i kafa, a od hrane tu su još kisele salate, krastavci i paradajz. Izbjegavajte kiselu hranu kako bi vaša zubna gleđ ostala neoštećena, a zubi jaki, a ako je već konzumirate, učinite to u kombinaciji sa hranom koja ima visok pH, kao što su jaja, sir, pirinač…, kako bi se dejstvo kiselina neutralisalo. Čak i ako pijete limunadu, koristite slamku, kako kiselina iz limuna ne bi direktno dodirivala vaše zube.

Čistite zube zubnim koncem
Da bi održali besprijekornu oralnu higijenu, zubni konac je jednako važan kao i pranje zuba. Čak ni četkica sa najtanjim vlaknima ne može doprijeti do svih mjesta na kojima se nakupljaju zubne naslage. Kupite nekoliko paketa zubnog konca i imajte ih uvijek uz sebe. U autu, u ladici, torbici ili na noćnom ormariću. Tako možete očistiti zube u bilo kom trenutku.
Ne zaboravite da očistite i jezik
Čistite li i jezik kod pranja zuba? Vjerovali ili ne, ali ova mala rutina bi vam mogla pomoći i smanjiti odlaske kod stomatologa. Bijeli jezik je glavni uzrok neugodnog zadaha i pogoduje razvoju bakterija. Čistite li ga redovno, uklanjate i bakterije u ustima, spriječavate nastanak karijesa, grlobolju, a i pozitivno ćete uticati na prohodnost sinusa. Najbolje ga je očistiti ujutro na prazan želudac.

Redovno mijenjajte četkicu
Četkice su konstantno izložene vlazi i često se ne stignu osušiti između korištenja. Osim toga, u zavisnosti od pritiska, struktura vlakana može se narušiti i time smanjiti djelotvornost same četkice, pa se zato preporučuje zamjena četkice svaka tri mjeseca. Ako ste preležali gripu, prehladu ili upaljeno grlo, preporučuje se da, takođe, zamijenite četkicu, iako je relativno nova, jer bakterije mogu opstati na vlažnoj površini četkice i time se možete ponovo razboliti.
Smanjite unos šećera
Izbjegavajte karamele i gumene bombone, jer slatka i ljepljiva hrana najviše utiču na razvoj karijesa. Ono što treba naglasiti je da ne sadrže samo slatkiši šećer, već se on krije u većini industrijske hrane, kao što je kečap, prelivi za salate, voćni jogurti, energetska pića… Umjesto toga jedite mliječne proizvode bez dodatnog šećera, jer su bogati kalcijumom koji jača zubnu gleđ. Povrće je jako korisno, jer npr. luk sadrži sumporna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv bakterija u ustima. Konzumirajte što više svježeg voća i povrća, a ako baš ne možete da odolite slatkom, uzmite manju količinu datula ili suvo voće, koje je donekle zdrava alternativa klasičnim slatkišima. (www.kostadinovic-dental.com)

- Advertisment -

POPULARNO

Žvakanje zvakaće gume bez šećera, može pomoći u smanjenju napada kiseline u ustima

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge aspekte života, ali bi, takođe, mogla da ima značajan uticaj na zdravlje usta.

Webinar: Kako uvrstiti non-surgical estetski face design u svakodnevnu stomatolološku praksu

Uvodni AFD webinar, u sklopu promocije Foundation course-a AFD (Academy of Face Design London sa sertifikatom CPD Member UK), biće održan sutra...

Komfor i kvalitet života pacijenta nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji, neko poslije skalpela, igle i konca

Laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini i predstavlja podršku standarnim stomatološkim procedurama. U poređenju sa tradicionalnim metodama i...

Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i zavisno od toga, započeti sa terapijom

Šesti mjesec je karakterističan period zbog nicanja prvih zubića, ali stručnjaci navode da, može doći do toga da vas zubići iznenade i...
- Advertisment -