NaslovnaObavještenjaTeleskopske krune - od konvencionalne do digitalne proizvodnje

Teleskopske krune – od konvencionalne do digitalne proizvodnje

- Advertisement -

U konvencionalnoj tehnici, teleskopske krune – poznate i kao duple krune – obično su napravljene od legura zlata ili uz pomoć tehnologije galvanizacije.

Sa pojavom digitalne tehnologije, otvorile su se nove mogućnosti u oblasti proizvodnje teleskopskih krunica, kao što su cirkonijum, legure neplemenitih metala, titanijum ili PEEK plastika.

Foto: sfdental.en.made-in-china.com

Teleskopska kruna
Teleskopska kruna se sastoji od unutrašnje krune (takođe poznate kao primarna ili unutrašnja teleskopska) i spoljašnje krune (poznate i kao sekundarna ili spoljašnja teleskopska). Koristi se za pričvršćivanje uklonjivih proteza.

Preostali zubi služe za sidrenje. Zacementiran na pripremljeni korijen zuba, nalazi se primarni teleskopski – projektovan na minimalnu debljinu u skladu sa svojstvima materijala. Kao što mu ime govori, sekundarni teleskopski se gura preko primarnog teleskopskog kao teleskop i čvrsto je povezan sa uklonjivim dijelom proteze.

Dvije krune se tačno uklapaju. Iz tog razloga, neophodno je osigurati da su umetnuti u paralelnom pravcu. Tanak film pljuvačke ima pozitivan efekat sa ovom tehnikom, jer krunice glatko klize jedna u drugu i stvara se ljepljiva veza između krunica. Termin teleskopska kruna se generalno koristi kao zbirni izraz za duple krune. Oni su podijeljeni u tri posebne klase:

Foto: pinterest.com

*Teleskopske krunice sa paralelnim zidovima
*Konična kruna
*Otporne teleskopske krunice

*Galvano galvanizovana kruna
*Teleskopska proteza
*Teleskopski most
*Tercijarna struktura

Prednosti teleskopskih radova
Teleskopska proteza/most se može produžiti do pune proteze ako se izgube dodatni zubi. Na strano tijelo u ustima mogu se lakše naviknuti posebno stariji ljudi koji se uglavnom teško prilagođavaju na zubnu protezu. Uklanjanje proteze, takođe, olakšava čišćenje. Za razliku od drugih zubnih nadoknada, proteza se može koristiti dugo vremena.

U gornjoj vilici, teleskopska proteza može u nekim slučajevima da izbjegne nepčanu ploču, što je mnogim pacijentima prijatnije. Pošto je ova vrsta restauracije u potpunosti obložena smolom, estetski je veoma bliska prirodnoj denticiji i stoga je veoma popularna.

Nedostaci teleskopskih radova
Najveći nedostatak su, vjerovatno, relativno visoki troškovi, jer se prilikom izrade za svaki zub moraju napraviti dvije krunice. Osim toga, može se tehnički realizovati samo ako se posao obavlja veoma precizno.

Foto: dralesayi.com

Zahtjevi za pripremu teleskopskih krunica
Mora se napraviti dosta prostora za teleskop. Kao vodič, preporučuje se planiranje dvije metalne debljine od 0,3-0,4 mm svaka i odgovarajući furnir od 0,8 mm. Prelazak sa vještačkih na prirodne krunice zuba mora biti harmoničan i odgovarati anatomiji zuba.

Prilikom preparacije dva ili više zuba, mora se obezbediti ujednačen smjer umetanja. Kao rezultat, može se napraviti delikatniji, estetski kvalitetniji rad koji omogućava pacijentu da lakše ugradi protezu.

Proizvodnja teleskopskih krunica
Digitalno doba je takođe stvorilo mnoge nove mogućnosti u stomatološkoj tehnologiji. Teleskopske krune – proizvedene digitalno – postavljaju ovu tehniku na nove standarde kvaliteta. U međuvremenu, unutrašnji teleskopski su dizajnirani u CAD softveru.

Sa samo nekoliko klikova, teleskop se može brzo ugraditi i kružno u konstantnoj debljini tankog zida. Mukotrpno mjerenje i prorjeđivanje krune su prošlost. Koraci ili konusni uglovi se, takođe, mogu brzo i lako integrisati u konstrukciju. Za CAM proces je dostupan širok spektar proizvodnih procesa i materijala.

Foto: dralesayi.com

Pacijent može da bira između teleskopskih uređaja koji su proizvedeni korišćenjem LaserMelting ili subtraktivnih procesa. Dostupan je širok izbor materijala, od klasičnog kobalt-hroma, titanijuma i zlata do cirkonijuma i PEEK-a. U konvencionalnoj proizvodnji rad je zavisio od preciznosti zubnog tehničara i njegovog modeliranja.

Problemi sa konvencionalnom proizvodnjom teleskopskih krunica uključivali su neispravne procese livenja, izobličenja i slabo trenje. Precizan rad može da obavi i zubni tehničar u digitalnoj proizvodnji. Ali čak i ako je digitalizacija dosta pojednostavila i neke poteškoće u proizvodnji teleskopskih krunica su prošlost, postoje novi izazovi sa kojima se zubni tehničari moraju suočiti.

Teleskopski aparati koje proizvodi LaserMelting imaju, na primjer, drugačiju, nepoznatu optičku površinu na koju morate da se naviknete. Tok posla je ponovo osmišljen sa analognog na digitalni i, u zavisnosti od pronađenih parametara, sa sobom donosi mnogo novih mogućnosti.

Izvor: Cad Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -