NaslovnaIntervjuSvaki od aparata ima svoje prednosti, u zavisnosti od same nepravilnosti, te...

Svaki od aparata ima svoje prednosti, u zavisnosti od same nepravilnosti, te je stoga najvažnije na vrijeme postaviti tačnu dijagnozu

- Advertisement -

Blistav osmijeh je ono čemu teži svaki čovjek. Da bi to imao, potrebno je da ima sve zdrave i pravilno raspoređene zube.

Ranije su samo djeca i tinejdžeri ispravljali zube, ali sve više je i odraslih koji žele osmijeh o kome su oduvek maštali, pa zbog toga sve češće ortodontskom tretmanu podliježu i odrasli.

Lijepa riječ možda otvara sva vrata, ali uz lijep osmijeh ona se otvaraju još brže.

Na temu mobilnih I fiksnih ortodonstkih aparata, da li postoje donje i gornje granice za njihovo nošenje…, razgovarali smo sa doktorkom Zoranom Šormaz, spec. ortopedije vilice, iz ordinacije “Simić Dent”.

Dr Zorana Šormaz
Dr Zorana Šormaz (Foto: Facebook/Simic Dent)

Na osnovu čega se odlučuje da li će neko da nosi mobilni ili fiksni aparatić?

„Ukoliko postoji potreba za ortodontskom terapijom, na osnovu kliničkog pregleda i funkcionalne analize, pravi se plan liječenja.Vrsta ortodontskog aparata koji će se primijeniti zavisi prvenstveno od vrste i stepena nepravilnosti i starosti pacijenta. Terapija mobilnim aparatima ograničava se na period intenzivnog rasta i razvoja tokom puberteta, a kasnije se preporučuje fiksni aparatić“, ističe doktorka Šormaz za naš portal.

Do koje starosne granice mobilni aparati mogu da riješe problem sa zubima?

„Mobilni ortodontski aparati se primjenjuju u mješovitoj denticiji dok traje rast i razvoj zuba i vilica. Oni se upotrebljavaju kod manje djece kada je potrebno djelovati na razvoj zubnih lukova, pri odvikavanju od loših navika kao što je sisanje prsta ili tiskanje jezika ili kad je potrebno napraviti modifikaciju rasta, tj.oni se uglavnom koriste otprilike do 12. godine starosti djeteta“.

Mobilni ortodontski aparat (Foto: trafikmedya.com)

Postoji li gornja granica za nošenje fiksnog aparata?

„Ne postoji starosna granica za nošenje fiksnog ortodontskog aparata, mogu da ih nose i djeca i odrasli, ali je ortodontsko liječenje u cjelini, pa samim tim i pomjeranje zuba, brže i uspješnije, a i postignuti rezultati su stniji ako se provodi u mlađem uzrastu“.

Koje su prednosti mobilnog, a koje fiksnog aparata?

„Mobilne ortodontske aparate pacijenti sami stavljaju i vade iz usta i samim tim mogu da besprijekorno održavaju higijenu. Potrebna je dobra saradnja pacijenta, a s obzirom da se najčešće radi o djeci, potpora i stav roditelja su od velikog značaja. S druge strane, fiksne ortodontske aparate na zube postavlja ortodont i oni u ustima ostaju do kraja terapije kada ih ortodont i skida. Fiksnim aparatima je moguće preciznije pomjeranje zuba i samim tim je i bolji rezultat u odnosu na druge metode. Važno je voditi računa o higijeni i zuba i aparata kao i o načinu ishrane. Higijena mora da bude besprijekorna uz obavezno detaljno pranje zuba nakon svakog jela“.

Dr Zorana Šormaz (Foto: Facebook/Simic Dent)

Koji od aparata daje bolje rezultate?

„Terapija mobilnim ortodontskim aparatima je uglavnom prva faza terapije koja započinje u ranoj životnoj dobi i koja predstavlja dobru osnovu za kasniju terapiju fiksnih aparatima kada za to dođe vrijeme. Mobilnim aparatima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi i u takvim slučajevima konačan rezultat se ostvaruje u drugoj fazi uz pomoć fiksnog aparata. Svaki od aparata ima svoje prednosti u zavisnosti od same nepravilnosti te je stoga najvažnije na vrijeme postaviti tačnu dijagnozu i provesti adekvatnu terapiju, koja je individualna za svakog pacijenta, kako bi se došlo do rezultata i uspjeha“, zaključila je doktorka Šormaz.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -