Stvari koje treba da znate o fiksnim protezama, a zubar vam ih neće reći

  I dok tehničke, medicinske i ostale stručne informacije možeš saznati kod stomatologa i ortodonta, postoje neke stvari koje možda nećeš saznati, a svakako vi trebalo da ih znaš.

  Odluka o nošenju fiksne proteze za zube nije laka i vjerovatno te muči stotine pitanja ako razmišljaš o ovakvom načinu korekcije zuba. I dok tehničke, medicinske i ostale stručne informacije možeš saznati kod stomatologa i ortodonta, postoje neke stvari koje možda nećeš saznati, a trebaš ih svakako znati.

  Nažalost, biće trenutaka u kojima će te vilica zaboljeti iz vedra neba

  Obzirom da se u tvojim ustima događa “heavy-metal” parti, naravno da će pomicanje zubiju na njihova predviđena mjesta ponekad uzrokovati bol. Ovo se najčešće događa tokom prve nedjelje nošenja proteze i onda nakon svakog prilagođavanja koje će svaka tri ili četiri nedjelje praviti ortodont. Ne brini zbog toga, do trećeg namještanja i prilagođavanja proteze nećeš više ni osjećati taj pritisak.

  Klopanje špageta neće više izgledati ovako:

  Moraćeš da uračunaš dodatnih 10 minuta za svaki obrok svaki put kad sjedneš za sto. To je ok, špageti i ostala hrana (osim oraščića i ostalih tvrdih poslastica) i dalje će imati jednako mlja ukus, samo ćeš morati duže žvakati i jesti. Može pomoći rezanje špageta na kraće djelove.

  “Imam li nešto među zubima?” će ti postati najčešća misao u glavi

  Svi znaju da je klopanje mnogo komplikovanije kad imaš protezu. Dobri prijatelji uvijek će ti reći ako imaš neki komadić hrane koji je zapeo za žičicu, a ako i dalje brineš o tome hoćeš li se izblamirati svaki put kad se nasmiješ upregni najfrendove još i jače. Neka uvijek provjeravaju kakav ti je osmjeh, posebno nakon ručka ili užine. Pomoći ti može i kamera na tvom telefonu, a možeš u torbici nositi i maleno ogledalce u koje ćeš malo češće gledati i na taj način provjeravati je li sve ok.

  Dnevna rutina higijene usne šupljine produžiće se i do tri puta

  Četkanje zubića mekanim četkicama nakon jela postaće jedini način borbe protiv “aparatić zadaha”: mirisa metala koji pomiješan s ostacima hrane stvara ne baš bajnu aromu. Čišćenje koncem na dnevnoj bazi takođe će pomoći ukloniti naslage i očuvati zdravlje desni. Žičice koje spajaju fiksne djelove aparatića možda će ti malo otežati “flosanje” stoga je bolje koristiti interdentalne četkice. Isperi usta vodicom za osvežavanje bez alkohola i nakon ove rutine ne moraš strahovati za svoj dah i zdravlje zubića.

  Gornja usna može ti zapeti za fiksnu protezu

  I to najčešće dio usne koji prekriva najistaknutije zube – očnjake. Neka ti usne uvijek budu njegovane, namazane nekim balzamom ili melemom – tako će biti glađe i zapinjaće rjeđe.

  1-4-fiksna-proteza

  Nemoj sakrivati osmjeh niti usta dok razgovaraš s nekime – izgledaćeš čudno, a osjećati se neugodno

  Prihvati da je proteza dio tebe i tvog života sljedećeih nekoliko godina. Vidjećeš da ne izgledaju upola strašno kao što ti se na početku može činiti, a neće ti stvarati nelagodu jednom kad se privikneš. Stavljanje ruke preko usta zbuniće tvog sagovornika i stvoriti situaciju “slona koji se sakrio iza jagode”. Svi će primjetiti i znati za tvoj aparatić – nema ga smisla sakrivati.

  Uprkos ovim promjenama i dalje ćeš moći da poljubiš curu/dečka, čak i ako on/a ima fiksnu protezu

  Važno je samo da ne žurite jer se onda najčešće dogode nezgode. Samo polako i ne brini o tome da će vam se proteza zapetljati – to je samo urbana legenda.

  Uvijek možeš da odabereš keramički, prozirni, šareni…

  Ove varijante, iako su diskretnije i atraktivnije, svakako su i skuplje pa će zavisiti o tvojim roditeljima hoće li ti ih moći priuštiti. Čak i ako to nije slučaj, ne brini – nakon nekog vremena više ga niko neće primjećivati. Zvuči nemoguće, ali tako je.

  Nikad se nećeš toliko široko i puno smijati kao na dan kad jednom skineš svoju protezu

  Dopusti sebi nekoliko sati divljenja sopstvenim zubićima i osmjehu u ogledalu, možeš jezikom prelaziti po savršeno ravnim i glatkim zubima na kojima više nema nikakvih smetnji i žvakati Hubba Bubba žvaku. Osjećaćeš neobičnu prazninu u ustima, ali već za nekoliko dana uspomena na fiksnu počeće da blijede. Ako to ne odradiš u ovim godinama, možda ćeš kao odrasla osoba požaliti zbog toga ili odlučiti u zrelijoj dobi staviti aparatić. U svakom slučaju – čestitaćeš samome/samoj sebi na dobroj odluci jednom kad aparatić skineš i nasmiješ se širokim, bijelim i predivnim osmjehom.

   

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.