NaslovnaObavještenjaStudija otkriva nisku stopu COVID-19 među stomatološkim higijeničarima

Studija otkriva nisku stopu COVID-19 među stomatološkim higijeničarima

- Advertisement -

Uprkos tome što ga je Uprava za zaštitu na radu označila kao visok rizik za COVID-19, nova studija otkriva da je 3,1 odsto stomatoloških higijeničara imalo COVID-19 na osnovu podataka prikupljenih u oktobru 2020.

To je u skladu sa kumulativnom prevalencijom infekcije stopa među stomatolozima i daleko ispod one kod ostalih zdravstvenih radnika u SAD-u, mada nešto viša od one kod opšte populacije. Istraživanje, koje je objavio „The Journal of Dental Higiene“, prva je velika zbirka i publikacija stope zaraženosti i prakse kontrole infekcije u SAD-u u vezi sa COVID-19.

Foto: ciroccodentalcenterpa.com

U partnerstvu, Američko udruženje zubnih higijeničara (ADHA) i Američko zubarsko udruženje (ADA) objavili su početne nalaze iz svog tekućeg, zajedničkog istraživanja dizajniranog za procjenu prevalencije COVID-19 među američkim zubnim higijeničarima, kao i ispitivanje prevencije infekcija i kontrolne postupke i sve povezane trendove, uključujući podatke o zaposlenju.

„Bilo nam je drago što smo sarađivali sa ADA na ovom istraživanju koje detaljnije proučava uticaj pandemije na stomatološki tim“, rekla je izvršna direktorka ADHA-e An Batrel, M.S.D.H.

„Niska stopa infekcije pokazuje nam da možemo da pružimo oralnu zdravstvenu zaštitu na bezbjedan način, što je od ključne važnosti, jer je sigurnost stomatoloških higijeničara i pacijenata kojima pružaju usluge od najveće važnosti za ADHA i zubarsko-higijensku profesiju.“

Foto: dujour.com

Podaci odražavaju rezultate prvog mjeseca longitudinalne studije o uticaju COVID-19 na zubne higijeničare u SAD-u. Od 8. oktobra 2020. godine u anketi je učestvovalo ukupno 4.776 zubnih higijeničara iz svih 50 država i Portorika.

Od učesnika u istraživanju, kod 149 ispitanika (3,1 odsto) je dijagnostifikovan COVID-19.

„Stomatološki tim slijedio je stroga uputstva za kontrolu infekcije još mnogo prije COVID-19. Ova studija je još jedan dokaz da su zubarske usluge sigurne za pacijente i stomatološke stručnjake“, rekao je Marcelo Arauho, DDS, MS, Ph.D., viši autor izvještaja, glavni izvršni direktor ADA Instituta za nauku i istraživanje i Šef nauke ADA.

Prema studiji, više od 99 posto ispitanika izjavilo je da je njihova primarna stomatološka praksa poboljšala napore u prevenciji ili kontroli infekcije kao odgovor na pandemiju.

Foto: bbc.com

Većina ispitanika je tokom stomatoloških zahvata nosila zaštitu za oči, maske, zaštitne pokrivače i rukavice.

Druga studija u zajedničkom istraživanju ispitivala je stope zaposlenosti zubnih higijeničara, otkrivajući da je osam odsto zubnih higijeničara napustilo posao od početka pandemije.

Od ove grupe, gotovo 60 procenata je to učinilo dobrovoljno, navodeći razloge kao što su opšta zabrinutost oko pandemije, briga o bezbjednosti i briga o djeci.

„Znamo da je pandemija na toliko načina uticala na zdravstvene radnike. Dok je jedna četvrtina od osam procenata zubnih higijeničara koji su napustili posao otpuštena zbog ranog zatvaranja stomatološke ordinacije, drugi su bili suočeni sa teškim odlukama da li mogu i dalje da rade u okruženju koje zahtijeva direktnu njegu pacijenta.

Foto: dental-tribune.com

To je vrlo lična odluka. Dobra vijest je da podaci o stopi infekcije pokazuju da se zubno-higijenska njega može pružiti bezbjedno. S dostupnošću vakcina, možda ćemo vidjeti više mogućnosti da se zubni higijeničari vrate u praksu“, rekla je Džoan R. Gurenlian, R.D.H., M.S., Ph.D., A.F.A.A.O.M., vodeći autor istraživanja i predsedavajući ADHA Radne grupe za povratak na posao.

Prema autorima izvještaja, COVID-19 je doveo do smanjenja radne snage zubnog higijeničara koja će vjerovatno potrajati sve dok pandemija ne prođe.

„Pandemija donosi neviđeni poremećaj u američkom zdravstvu, uključujući i stomatološku radnu snagu. Nastavljamo da ispitujemo obrasce zapošljavanja i uticaj na stomatološki tim, uključujući kako će kontinuirana distribucija vakcina doprinijeti tim obrascima. Naše istraživanje sugeriše da kada se pandemija završi, mogli bi vidjeti da se obrasci zapošljavanja uglavnom vraćaju na nivo prije-pandemije“, rekao je dr Marko Vujičić, glavni ekonomista i potpredsjednik ADA-ovog Instituta za zdravstvenu politiku.

ADHA i ADA će nastaviti da rade zajedno na praćenju podataka o stopi infekcije i uticaja COVID-19 na stomatološke stručnjake.

Izvor: Medical Express

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -