fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatološku ordinaciju zamijenila kreativnim kutkom

Stomatološku ordinaciju zamijenila kreativnim kutkom

- Advertisement -

Još kao srednjoškolka eksperimentisala je na šivaćoj mašini. Stvarala je prve komade garderobe, prepravljala stare stvari i dala im novi život. Bila je uvijek pokretač i animator, neko kome ideja sine u trenu a odmah potom bude realizovana.

Tako je i danas u kući Mirele Borović iz Podgorice, više zubne tehničarke koja je trenutno bijeli mantil zamijenila šivaćom mašinom. Njene „Džidže“ za veoma kratko vrijeme osvojile su naklonost svih ljubitelja rukotvorina te su tako rajfovi, torbe a naročito broševi lutkice postali omiljeni aksesoari svih onih koji bježe iz svijeta uniformisanosti tražeći nešto drugačije.

Foto: FOS Media/privatna arhiva

„Deset godina sam radila u stomatološkoj ordinaciji, ali je bilo teško uskladiti privatne obaveze i posao koji me nije ispunjavao. Odlučila sam da ga napustim i napravim pauzu neko vrijeme. Sa početkom epidemije korona virusa se rodila ’Džidža’. Imala sam više slobodnog vremena i prvo sam počela da pravim maske za medicinske radnike, jer ih u početku nije bilo dovoljno.

Zatim sam napravila prve primjerke torbi i broševa, koje sam poklonila prijateljicama. Pozitivne reakcije su me ohrabrile da ozbiljnije razmislim o pretvaranju hobija u neku vrstu posla i pokrenem Instagram i Fejsbuk stranicu. Svakodnevno sam intenzivno radila na usavršavanju i razvijanju novih ideja tako da sam danas, skoro godinu dana od prvih primjeraka, izuzetno ponosna na ono što je nastalo u mojoj radionici“, počinje Mirela priču za FOS.

Foto: FOS Media/privatna arhiva

Broševi, ogrlice, rajfovi, džins torbe… Sve to nastaje u radionici ove kreativne mame koja se trudi da vještim prstima uklopi svaki detalj, te tako stvori nešto zaista unikatno. Uz mnogo ljubavi i posvećenosti ređa „Džiže“ koje već na prvi pogled osvajaju srca kupaca. Inspiracije u njenom kreativnom kutku ne fali, pa uz eksploziju mašte i boja Mirela i te kako zna da obraduje sve one ljude jedinstvenog, drugačijeg, smjelijeg stila…

„Kreativni ljudi nađu inspiraciju na svakom ćošku, a ja u svakom starom komadu džinsa već mogu da vidim savršenu torbu. Za broševe uvijek imam neku ideju, a inspiracija su mi žene. Volim jarke boje i vješto se poigravam sa njima. Nikada ne pravim iste broševe, osim po narudžbini“, priča naša kreativna sagovornica koja je naročitu pažnju privukla broševima u vidu lutkica”.

Foto: FOS Media/privatna arhiva

„Lutkice broševi su se izdvojili kao jedan autentičan i interesantan ukras. Široka paleta boja i kombinacija čini ih lako uklopljivim uz bilo koji odjevni komad. Izuzetno su zahtjevne za pravljenje, jer se svaki dio ručno prišiva i lijepi. Imaju mnogo detalja: frizure, trepavice, usne… Ništa se ne crta, već se svaki detalj radi iglom i koncem. Materijale recikliram, a vrlo često stare haljine lijepih dezena završe kao materijal za broševe. Redovno posjećujem lokalne radnje metražne robe, gdje kupujem dio materijala. Dosta toga naručujem i nabavljam van Crne Gore, jer se kod nas ne može naći sav potreban materijal“, pojašnjava Mirela za FOS.

Često je, kaže, ona ta koja smišlja i predlaže ideje potencijalnim kupcima, no ima i onih odlučnih koji znaju šta hoće, bilo da je u pitanju frizura ili odjevna kombinacija. Posebnu pažnju su, otkriva nam, privukle „doktorice džidže“.

Foto: FOS Media/privatna arhiva

„Nastale su na zahtjev kupca, koja je tražila da napravim „doktoricu džidžu“ za njenu kumu. Veoma brzo je postao jedan simpatičan znak pažnje omiljenoj doktorici. Vrlo rado izlazim u susret svim zahtjevima i veoma sam radoznala kako će na kraju izgledati.“

Proces stvaranja novog proizvoda nije jednostavan. Od ideje do realizacije potrebno je dosta vremena, mašte, truda, strpljenja… Potrebno je bitno imati vješto oko za detalje i smirenu ruka koja će zamisao pretočiti u nešto opipljivo. No, kako kaže Mirela, tek na kraju cijelog procesa postaje svjesna koliko je truda uloženo i koliko je zaista kreativni proces izazovan.

Foto: FOS Media/privatna arhiva

„Dok radim, ja u stvari ne radim, već se igram. I ja, kao i svako dijete, dok se igra, ne osjećam glad, nisam umorna i tada ne postoji ništa drugo na svijetu, osim igra. Najljepše od svega je to što se osjećam zaljubljenom tokom cijelog procesa, od početka do kraja, zaljubljena u proces stvaranja. A kada je proizvod gotov, a gotov je onda kada je sve kako sam zamislila, onda se osjećam ispunjeno i zadovoljno“, navodi ona dodajući da joj u svemu tome najveću podršku i posebnu radost pričinjavaju djeca. Uostalom, prve „Džidže“ nastale su baš zahvaljujući Mirelinim mališanima.

„Prvi rajfovi i broševi su upravo napravljeni za moju Đurđu. Ona je mali pomoćnik, a njen posao je sortiranje perlica po boji i veličini. Takođe, voli da bude model, prilikom slikanja novih džidža. U svakoj prilici kada se nekome nešto poklanja, obavezno je to džidža. Strašno je ponosna na rad svoje majke, što meni daje dodatnu energiju.“

Foto: FOS Media/privatna arhiva

Reakcije na njen rad su je, ne krije, prijatno iznenadile. Redovno dobija komplimente svih onih koji su kupovali ove rukotvorine, a ne zaostaju ni lijepi komentari poruke podrške na društvenim mrežama. Sve ovo joj, kaže Mirela, daje nadu da će ručni rad biti jednoga dana cijenjen baš onako kako bi trebalo da bude i dobiti mjesto koje mu pripada.

Radove je, kako bi ih učinila dostupnijima, izlagala na sajmovima a ostvarila je saradnju i sa jednom, takođe jedinstvenom radnjom u našem gradu.

Foto: FOS Media/privatna arhiva

„Lijepu saradnju sam ostvarila sa Kreativnom zonom grada i svi zainteresovani mogu tamo naći dio ponude. Ovu radnju toplo preporučujem svima, s obzirom da su svi eksponati u njoj ručno rađeni. Fejsbuk i Instagram stranice su su mjesta za zainteresovane, gdje se može vidjeti i naručiti sve iz Džidžinog asortimana“, poručuje Mirela.
No, dok sugrađani biraju svoje omiljene „Džidže“ naša sagovornica uveliko razmišlja o proširenju asortimana. Tako vjeruje da će uskoro imati priliku da plasira nešto novo ali i da uspostavi saradnju sa brojnim drugim prodajnim mjestima kako bi „Džidža“ što prije našla put do srca svih ljubitelja ručnog rada.

Izvor: FOS Media

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -