fbpx
NaslovnaSavjetiKako nastaje karijes?

Kako nastaje karijes?

- Advertisement -

Kako nastaje karijes? Pitanje koje je svako od nas postavio kada se suočio sa ovim problemom. Karijes predstavlja hronično oboljenje tvrdih zubnih tkiva.

Ono napreduje progresivno, dovodeći do razgradnje gleđi, odnosno demineralizacije, što za posljedicu ima razaranje zuba. Vjerovali ili ne, karijes se nalazi na drugom mjestu po učestalosti, odmah iza prehlade.

Foto: bodent.rs

Procjenjuje se da od njega boluje gotovo 90 odsto svjetske populacije. Svake godine se registruje oko 190 miliona novih slučajeva.

Nažalost, i mliječni zubi su podložni stvaranju karijesa, pa loše oralno zdravlje svjetske populacije dodatno je narušeno činjenicom da u svakom trenutku preko 600 miliona djece ima najmanje jedan pokvaren zub.

Kako nastaje karijes – teorije
Iako je čest, karijes nije bolest modernog doba. Još su stari narodi znali za ovaj problem, tako da se prva teorija o nastanku razvila još 200 godina prije Nove ere. Prema njoj crvi uzrokuju prodanje zuba.

Foto: bodent.rs

Vremenom, javljale su nove teorije. I dok su jedne isticale da je problem u samom zubu, druge su spoljašnje faktore navodile kao uzročnike, pa se u osnovi dijele na endogene i egzogene teorije. Miler je 1882. godine objavio hemijsko-parazitno acidogenu teoriju koja navodi da su krivci oralni mikrooorganizmi.

Prema Černejevoj hipotezi fosfata karijes nastaje usljed biohemijskih poremećaja u zubnoj pulpi, dok Edžedi smatra da je karijes posljedica prekomjerne konzumacije ugljenih hidrata u periodu razvoja zuba.

Danas se loša oralna higijena ističe kao glavni izazivač karijesa. Mada se u faktore svrstavaju i raspored i oblik zuba, pljuvačka, kao i pol, rasa, genetika, starost.

Foto: drpopovic.com

Karijes se javlja, najprije, na površini zuba
Karijes počinje na površini zuba. Naime, bakterije iz usne duplje se sakupljaju na površini, formirajući zubni plak. One razgrađuju ugljenje hidrate iz hrane koju unosimo u toku dana, pri čemu nastaje kiselina koja snižava pH vrednost. Na taj način se stvaraju idealni uslovi za nastanak karijesa.

Ukoliko se zubi nepravilno ili neredovno peru kiseline počinju da nagrizaju gleđ, pa zubi gube kalcijum i fosfor. Kako su ovo dva najvažnija minerala od kojih su zubi građeni dolazi do nastanka početne karijesne lezije, prepoznaje se po mrlji kredasto-bijele boje.

Foto: galekovic-dental.eu

Kvarenje zuba se u ovom stadijumu može lako zaustaviti dobrom oralnom higijenom i skidanjem kamenca.

Kako nastaje karijes u dubljim slojevima zuba?
Oštećenje zuba se nastavlja ako se pacijent na vrijeme ne javi stomatologu, pa karijes prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva. S obzirom na strukturu dentina proces znatno brže napreduje, izazivajući kratkotrajnu bol. Ona se, obično, javlja u dodiru sa toplim, hladnim ili slatkim stvarima i traje koliko

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -