NaslovnaObavještenjaStudentkinja stomatologije otkrila kako pogled na zube može otkriti da ste trudni

Studentkinja stomatologije otkrila kako pogled na zube može otkriti da ste trudni

- Advertisement -

Čini se da stomatolozima nisu nužni snimci ultrazvuka ili rezultati testova krvi kako bi znali da su njihove pacijentkinje u drugom stanju. Jedan pogled u usta pacijentkinje često može otkriti trudnoću.

Studentkinja četvrte godine stomatologije Sukhmani, ili @thatdentalgal_ na TikToku je objasnila da od 30% do 50% trudnica razvija “trudnički gingivitis”, što se događa kada desni postanu “upaljene, osjetljive i sklonije krvarenju”.

Foto: Pexels

Prema American Pregnancy Association, trudnički gingivitis, ili jednostavno “natečene desni”, uzrokovan je hormonalnim promjenama koje pojačavaju protok krvi u desnima i sabotiraju tjelesni odgovor na bakterije. Zato se lakše nakuplja plak.

Iako je situacija uglavnom najgora u drugom tromjesečju, trudnički gingivitis se može pojaviti već u osmoj nedelji trudnoće, a to je ranije nego što neke žene dobiju termin kod ginekologa kako bi potvrdile trudnoću.

Foto: freepik.com

Briga o zubima tokom trudnoće je presudna. Gingivitis može dovesti do parodontitisa, bolesti desni, što je povezano s povećanim rizikom od prijevremenog porođaja. Osobe s trudničkim gingivitisom trebale bi da peru zube minimalno dva puta dnevno, posebno ako povraćaju.

Štaviše, svim trudnicama se savjetuje da posjete zubara barem jednom tokom tih devet mjeseci, piše Insider.

Izvor: Index

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -