NaslovnaSavjetiŠta uzrokuje kratke zube?

Šta uzrokuje kratke zube?

- Advertisement -

Ako je omjer dužine i širine bliži 1:1, zubi izgledaju kraći i kockasti, a osmijeh čine neizbalansiranim i nesimetričnim.

Izgled kratkih zuba uzrokuje se skraćivanjem, prelazom desni preko zuba, erozijom ili lošim ortodontskim položajem ili rasporedom. Prednji zubi trebali bi biti fokalni dio lica, lijepo uokvireni zdravim desnima.

Foto: drmiski.com

Bruksizam može skratiti zube

Često se opisuje kao hronično drobljenje zuba ili stiskanje, bruksizam pravi ekscesivan pritisak na prirodnu površinu zuba. Dok se to obično dešava u snu, može se dešavati i dok ste budni, pogotovo ako proživljavate stres ili anksioznost.  Bruksizam i stiskanje dovodi do većih oralnih i sveukupnih problema sa zdravljem.

Ti problemi uključuju poremećaj temporomandibularnog zgloba, pucanje zuba, poteškoće sa žvakanjem i nepravilan raspored. Još jedna ozbiljnija posljedica bruksizma je gubitak gleđi. Vremenom, stalna frikcija i pritisak mogu uništiti površinu gleđi, tako skraćujući zub. Pasivna erupcija nije niti bolest niti poremećaj, već stanje.

Businessman with magnifying glass zooming on his smile

Okarakterisano je abnormalnom vezom između tkiva desni i kosti. To se često naziva ‘gummy smile-om’, ili osmijehom prekrivenim desnima.  Margina desni je blizu ivice gleđi. Ivica je mjesto gdje se krunica povezuje s korijenom. Ekscesivno tkivo desni prekriva više krunice, tada zubi izgledaju kraće.

Aktivna erupcija, takođe, čini da osmijeh izgleda prekriven desnima. To se stanje dešava kada zub ne izraste u potpunosti. Tada dio zuba ostaje ispod. Drugim riječima, glavna razlika između ova dva stanja je položaj zuba u džepu desni.

Mikrodoncija

U nekim slučajevima, manji zubi mogu biti uzrok genetskog stanja koje se zove mikrodoncija. Pacijenti s ovim stanjem imaju zube koji su manji od uobičajenih. Mikrodoncija se obično liječi restorativnom stomatologijom. Porculanske navlake, krunice, implantati, itd., su među najpopularnijim kozmetičkim tretmanima. U nekim slučajevima može biti potrebna ortodoncija.

Izvor: DentBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -