NaslovnaObavještenjaŠta je oralni mikrobiom i zašto je važan za naše zdravlje

Šta je oralni mikrobiom i zašto je važan za naše zdravlje

- Advertisement -

Oralno zdravlje nije sadržano samo u očigledno bijelim, sjajnim zubima i svježem dahu, ono se krije i ispod površine – u oralnom mikrobiomu. Oralni mikrobiom predstavlja bogatstvo bakterija, gljivica, virusa i drugih mikroorganizama koji nastanjuju usnu šupljinu, a koji su veoma važni za naše oralno, ali i opšte zdravlje.

Šta je oralni mikrobiom?

Oralni mikrobiom je kompleksna zajednica mikroorganizama koja nastanjuje usta, uključujući zube, desni, jezik i usnu šupljinu. Naučnici su identifikovali više od 700 različitih vrsta bakterija u oralnom mikrobiomu, pri čemu svaka vrsta ima svoju specifičnu ulogu i funkciju.

Kako funkcioniše?

Oralni mikrobiom je veoma složen i ravnoteža između korisnih i štetnih mikroorganizama igra ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja. Zdrav oralni mikrobiom pomaže u:

Zaštiti od patogena: Korisne bakterije u oralnom mikrobiomu bore se za resurse i prostor sa patogenima, sprečavajući ih da se razmnožavaju i uzrokuju infekcije.

Održavanju ravnoteže pH vrijednosti: Oralni mikrobiom pomaže u održavanju optimalnog pH nivoa u ustima, sprečavajući kiselinske napade koji dovode do karijesa.

Podršci imunološkom sistemu: Oralni mikrobiom ima ulogu u stimulaciji i podršci lokalnog imunološkog sistema, čineći ga tako efikasnijim u borbi protiv infekcija.

Kontroli nad upalnim procesima: Neravnoteža u oralnom mikrobiomu može dovesti do upalnih bolesti desni kao što je gingivitis i ozbiljnijih stanja kao što je parodontalna bolest.

Zašto je važan za oralno zdravlje?

Oralni mikrobiom ima ključnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja. Neravnoteža u ovom ekosistemu može dovesti do raznih problema, uključujući:

Karijes: Promjena u oralnom mikrobiomu može povećati prisustvo bakterija koje uzrokuju karijes.

Gingivitis i parodontalna bolest: Neravnoteža u oralnom mikrobiomu može uzrokovati upalne bolesti desni koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do gubitka zuba.

Loš zadah: Promjene u oralnom mikrobiomu mogu dovesti do neugodnog zadaha.

Zašto je važan za opšte zdravlje?

Oralni mikrobiom ima dublji uticaj na naše opšte zdravlje nego što se često prepoznaje. Istraživanja su otkrila povezanost između neravnoteže oralnog mikrobioma i različitih sistemskih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i bolesti respiratornog sistema. Neravnoteža u oralnom mikrobiomu može omogućiti širenje patogena u telu i aktivirati upalne procese koji utiču na opšte zdravlje.

Kako bismo očuvali oralni mikrobiom i unaprijedili svoje oralno i opšte zdravlje, važno je:

  • Redovno održavati oralnu higijenu
  • Smanjiti unos šećera i alkohola
  • Izbjegavati pušenje
  • Redovno posjećivati stomatologa


Oralni mikrobiom je fascinantan svijet mikroorganizama koji igra ključnu ulogu u našem zdravlju, a razumijevanje ovog ekosistema i očuvanje ravnoteže u njemu pomaže nam da sačuvamo zdrav osmijeh i čitavo tijelo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -