NaslovnaZa pacijenteOdržavanje protetskih nadoknada: Obezbijedite dugotrajan osmijeh

Održavanje protetskih nadoknada: Obezbijedite dugotrajan osmijeh

- Advertisement -


U današnjem suludo brzom ritmu života, trošenje vremena na održavanje oralnog zdravlja nekima djeluje kao bespotrebno. Posebno se to odnosi na protetske nadoknade, kao što su krunice i mostovi. Neki pacijenti kad ih ugrade misle da su završili sav posao, ali nije tako. Briga o oralnom zdravlju je od suštinskog značaja, a pomenute nadoknade nisu vječne i otporne na sve, već im je potrebno posvetiti pažnju kako bi bile dugotrajne.


Koje su najbolje prakse za održavanje protetskih nadoknada, a šta nikako ne bismo smjeli raditi sa njima istražićemo u ovom tekstu

- Advertisement -

Redovne posjete stomatologu

Ne, niste završili sav posao jednom kad završite tretman. I dalje je važno redovno posjećivati stomatologa. Profesionalne procjene stručnjaka i čišćenja pomažu u otkrivanju problema na vrijeme i očuvanju vaših protetskih nadoknada. Stomatolog će procijeniti stanje vaših krunica i mostova, okolnog desnog tkiva i potpornog zuba. Važno je da stomatolog na svakih šest mjeseci provjerava stanje vaših protetskih nadoknada i da li su u adekvatnom položaju. Nemojte čekati da vam se proteza, krunica ili most oštete da biste ga posjetili, jer će problem tada već biti skuplji i komplikovaniji.

- Advertisement -

Pravilno održavanje oralne higijene

Redovno pranje zuba i desni je ključno. Tu se ništa ne mijenja ni kad dobijete svoje protetske nadoknade Koristite meku četkicu za zube i nježno četkajte zube, uključujući i nadoknade. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu zubnih pasti koje sadrže abrazive, jer mogu oštetiti protetske nadoknade. Nikako ne preskačite jutarnje i večernje pranje zuba u trajanju od najmanje dva minuta, kako biste uklonili zubni plak. Skidanje kamenca može obaviti stomatolog. I plak i kamenac izazivaju karijes, upalu desni i druge probleme. Posebnu pažnju obratite na prostor između zuba, jer se tu hrana često nakupi. Očistite ga zubnim koncem ili interdentalnom četkicom. Nakon pranja zuba možete koristiti tečnost za ispiranje.

Izbjegavajte žvakanje tvrde hrane

Iako su krunice i mostovi izrađeni od prilično izdržljivih materijala, žvakanje tvrdih predmeta poput leda, olovaka ili čvrstih bombona može dovesti do pucanja ili oštećenja nadoknada. Zato budite prilično oprezni pri žvakanju hrane. Sa mostovima i krunicama možete konzumirati sve vrste hrane i pića kao i sa prirodnim zubima, ali je korisno ogrančiti određene namirnice iz pomenutih razloga. Rizik mogu predstavljati žvakaće gume, gumene bombone, neke vrste mesa, koštunjavo voće… U nekim slučajevima je protetski rad moguće ponovo zalijepiti, ali je u slučajevima loma i većih oštećenja neophodna zamjena krunice ili mosta, što će vas dodatno koštati. Ishrana igra važnu ulogu u očuvanju vaših protetskih nadoknada, pa zato smanjite unos šećera, kiselina i tvrde hrane., dok će hrana bogata vlaknima, voće i povrće, pomaći očuvanju zdravlja desni i okolnih tkiva.

Zaštita od škripanja zuba

Bruksizam, odnosno škripanje i stiskanje zuba tokom noći, može ozbiljno oštetiti krunice i mostove. Ako patite od bruksizma, razgovarajte sa svojim stomatologom o noćnoj zaštiti za zube koju možete nositi dok spavate. Osim toga, pacijentima koji se bave kontaktnim sportovima preporučuje se da nose štitnike za zube, kako bi ih sačuvali u slučaju jačeg kontakta.

Riješite se loših navika

Pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola mogu ozbiljno ugroziti oralno zdravlje i trajnost protetskih nadoknada. Ove štetne navike mogu dovesti do gingivitisa, paradontoze i drugih problema koji mogu uticati na vaše nadoknade i generalno vaše oralno i opšte zdravlje. Loše navike koje mogu oštetiti vaše protetske nadoknade su i žvakanje olovaka i sličnih predmeta i korišćenje zuba za otvaranje boca, cijepanje etiketa i druge radnje koje nisu namijenjene njima. Ako ste ranije bezuspješno pokušavali da se riješite ovih loših navika, sad je pravi trenutak da se potrudite još više.

U zaključku, očuvanje protetskih nadoknada zahtijeva pažljivu brigu i održavanje oralnog zdravlja. Nemojte dopustiti sebi da povjerujete da vam to nije potrebno, budite odgovorni prema svojim zubima. Redovne posjete stomatologu, pravilna oralna higijena, zdrava ishrana i izbjegavanje štetnih navika su ključne komponente u osiguranju dugotrajnosti vaših krunica i mostova. Slijedite ove smjernice kako biste osigurali osmijeh koji će vas krasiti dugi niz godina.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -