NaslovnaSavjetiProcjena: Broj pedijatrijskih stomatologa u Americi će porasti za 62%

Procjena: Broj pedijatrijskih stomatologa u Americi će porasti za 62%

- Advertisement -

Američka akademija za pedijatrijsku stomatologiju (AAPD) očekuje da će broj pedijatrijskih stomatologa u SAD porasti za više od 60% u narednoj deceniji. Centar za zdravstvene radne snage na Univerzitetu u Alabami je prikupio podatke o trenutnoj ponudi i distribuciji pedijatrijskih stomatologa u odnosu na njihovu populaciju pacijenata. Zatim je primijenio simulacioni model radne snage kako bi predvidio buduću ponudu i potražnju i pomogao da djeca dobiju preporučene stomatološke usluge.

pedijatrijski stomatolog

-Pedijatrijski stomatolozi pružaju ključne usluge za oralno zdravlje najugroženijim populacijama naše zemlje – djeci iz porodica sa niskim primanjima i onima sa posebnim potrebama u zdravstvu. Više pedijatrijskih stomatologa znači više pristupa visokokvalitetnoj oralnoj zdravstvenoj zaštiti za djecu i više mogućnosti za sprječavanje bolesti zuba – rekao je Kevin Donli, predsjednik AAPD-a.
Zasnovan na skoro dvije decenije uspješnog zagovaranja federalne podrške više pedijatrijskih stomatoloških programa, broj praktikanata pedijatrijskih stomatologa u Americi se skoro udvostručio sa 4.213 u 2001. na 8.033 u 2018, izveštava AAPD. Ako se stope penzionisanja i diplomiranja nastave na sadašnjem nivou, dodaje AAPD, broj pedijatrijskih stomatologa će se povećati za 62%. To znači da će se broj stalnih pedijatrijskih stomatologa povećati sa sadašnjih devet na 14 na 100.000 djece.

pedijatrijski stomatolog

AAPD očekuje da će ponuda pedijatrijskih stomatologa nastaviti da raste. Ako se djeca iz nedovoljno razvijenih populacija suočavaju sa manje prepreka u pristupu, onda će veći broj pedijatrijskih stomatologa biti spreman da se brine o velikom broju djece.
-Više od polovine dece sa javnim osiguranjem prvi put posjećuje stomatologa, što znači da pola još uvijek nije bilo briga. Djeca koja su nedovoljno zbrinuta bore se sa višim stopama bolesti zuba. Veća je vjerovatnoća da će patiti od stomatološke boli i da zahtijevaju restaurativni tretman. Zato zagovaramo promjene u zdravstvenoj politici kako bi se smanjile prepreke za oralnu zdravstvenu zaštitu – naglasio je Donli.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -