fbpx
NaslovnaSavjetiHirurško vađenje impaktiranog umnjaka - procedura i oporavak

Hirurško vađenje impaktiranog umnjaka – procedura i oporavak

- Advertisement -

Umnjaci su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18. i 25. godine života. Oni posljednji niču od stalnih zuba. Zato što posljednji niču, veliki dio populacije nema dovoljno mjesta u vilicama za njih, po nekad se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte ne vide. Takvi zubi se nazivaju impaktirani zubi i moraju da se vade. Takve zube je jako teško čistiti i vrlo brzo se pokvare i uglavnom ih je nemoguće popraviti, jer su nedostupni. Ukoliko ste stariji (ako imate 25 ili više godina) i umnjaci su se djelimično pojavili, tada se moraju vaditi kao kod mlađih osoba.

Hirurško vađenje impaktiranog umnjaka

Za svakog pacijenta se vrši procjena rizika. Da bi se procijenilo stanje, prvo se radi rentgenski snimak vilice, na osnovu koga se procjenjuje situacija. Vađenje impaktiranog umnjaka je hiruška procedura i bitno se razlikuje od vađenja izniklih zuba. Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata poslije operacije, možete osjetiti bol i neprijatnost u vilici (tada koristite tablete protiv bolova – Analgin, Brufen…), otok, koji je najveći drugog dana poslije operacije, prisustvo male količine krvi u pljuvačci (ponekad traje i dva-tri dana poslije operacije), otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Svi ovi simptomi su privremeni i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja.

Hirurško vađenje impaktiranog umnjaka

Savjetuje se izbjegavanje pušenja bar sedam dana, jer nikotin smanjuje stabilnost ugruška pa postoji realna opasnost njegovog raspadanja i pojave izuzetno jakog bola poznatog kao alveolitis, alveolit. Poslije 24 sata od intervencije, dozvoljeno je ispiranje rane poslije jela toplom slanom vodom. Zarastanje rane je individualno, ali bi trebalo da se završi u roku od nedelju dana. Uz to, pacijent se upućuje da jede mekšu ili tekuću hranu (supe, čorbe…).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -