NaslovnaSavjetiAnalgosedacija u stomatologiji - šta je i kada se primjenjuje

Analgosedacija u stomatologiji – šta je i kada se primjenjuje

- Advertisement -

Česta prepreka za sprovođenje stomatoloških intervencija je strah od istih. Prvi način da se strah prevaziđe je razgovor sa stomatologom. Kod osoba sa prenaglašenim strahom od stomatoloških intervencija postoji mogućnost da se iste sprovedu u sedaciji. Analgosedacija je postupak kojim se obezbjeđuje da se bol prilikom stomatoloških ili hirurških intervencija svede na najmanju moguću mjeru, a pacijent opusti i sedira ukoliko je uplašen ili zabrinut u vezi sa vrstom operacije ili njenim ishodom. Analgosedacija se izvodi uz prisustvo stomatologa i anesteziologa, kao i odgovarajuće opreme kojom se prati stanje vitalnih parametara pacijenta.

Analgosedacija

Pacijent najčešće dobija intramuskularno injekcije analgetika i sedativa. Ti lijekovi utiču na stanje svijesti i nivo bola i nakon njihove primjene pacijent se osjeća opušteno, a dodavanjem lokalne anestezije, operativni postupak prolazi potpuno bezbolno. Tokom čitavog trajanja analgosedacije, pacijent je svjestan i komunikativan. Nakon intervencije, s obzirom da je primio lijekove koji utiču na stanje svijesti, pacijent ne smije da upravlja motornim vozilom, tako da je poželjno da na intervenciju dođe sa nekim, ko će ga nakon završene intervencije otpratiti kući. Može, takođe, nakon oporavka od anestezije možete osjećati neprijatnost ili bol. U konsultaciji sa stomatologom možete dobiti lijek protiv bolova.

Analgosedacija

Prije analgosedacije, morate proći određenu pripremu. To znači da ne smijete jesti najmanje šest sati prije procedure i ne smijete nositi tečnost najmanje četiri sata pre procedure. Ako pijete redovnu terapiju zbog nekih drugih zdravstvenih problema, možete je uzeti sa gutljajem vode. Nemojte pušiti bar dva sata prije intervencije. Nemojte piti alkoholna pića. Morate da obavijestite anesteziologa o svim lijekovima koje redovno koristite u terapiji. Morate obavijestiti anesteziologa ukoliko uzimate aspirin ili druge lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi i morate obavijestite anesteziologa o svim zdravstvenim problemima koje imate.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -