Pranje zubića

- Advertisement -

Bili veliki ili mali, svi mi volimo da imamo lijepe I zdrave zube. JEDINO ZDRAVI zubi su LIJEPI zubi! Roditelji, vrlo je važno da znate da MOŽETE spriječiti kvarenje zuba kod vaših mališana.

To možete postići ako pratite sljedeće korake , i od održavanja oralne higijene vašeg djeteta napravite pravu malu zabavu ! Dakle, prvo da vidimo šta trebamo da uradimo kako bi vaš mališan imao zdrave zubiće :

- Advertisement -
Foto: pdospecialist.com

1.Pravilno održavati higijenu usne duplje vašeg mališana
2.Posjetiti stomatolga dva puta godišnje
3.Uvesti kontrolisanu ishranu

Uh, da li Vam ovo zvuči kao nemoguća misija? Vjerujte, nije ! Evo kako ćete ova tri koraka sa lakoćom približiti svom djetetu.

- Advertisement -

Prvo, od pranja zubića trebamo napraviti ludu zabavu za naše dijete, a ne da mu to namećemo kao obavezu, ili nešto što “mora”! Za početak,veoma je bitno da sve radite ZAJEDNO.

Dakle, rečenica: “Hajde da zajedno operemo zubiće I slušamo pjesmice i đuskamo u isto vrijeme!” će podstaći vaše dijete da potrči ka kupatilu u želji da se u isto vrijeme druži sa Vama i uradi nešto “važno”.

Foto: northgatedental.com

U isto vrijeme i Vi perite Vaše zube kako biste svom mališanu dali primjer kako zajedno obavljate veoma dobru stvar. Slušanje pjesmica će im okupirati pažnju,tako da ćete moći u jednom momentu da dovršite pranje djetetovih zubića I da budete sigurni da su zubi oprani.

Pjevajte, smijte se zajedno,igrajte, slobodno držite dijete u krilu i nježno pridržavajte čelo kako biste doprli do i posljednjeg zubića u vilici. Još jedna super pomoć jeste da imate dvije četkice za pranje djetetovih zubića, pa dok ono “samo pere zube” jednom , vi mu drugom “prekontrolišite”. Jako važna stvar je POHVALA !

Pohvalite svoje dijete kako je lijepo otvoriio/la usta, i kako je divno oprao/la zubiće. Perite im zubiće dva puta dnevno ujutru neposredno po buđenju i uveče prije spavanja.

Foto: drania.com

Kada perete zube, obratite pažnju da nježno zahvatite i desni. Korisite pastu i četkicu shodno uzrastu vašeg djeteta!

Obratite pažnju da je svaka strana zuba oprana i da pranje traje ukoliko je moguće tri minuta. Ako ispočetka ne uspije da traje tri minuta, nemojte se obeshrabriti, vidjećete kako će vaše dijete sve ozbiljnije pristupati ovom “važnom poslu”, pa će se i vrijeme pranja produžiti.

Posjeta stomatologu je važna, jer samo stomatolog na pregledu može da kaže kakvo je realno stanje u ustima i da opere zubiće posebnom pasticom za zube . E sad taaaaa kontrolisana ishrana, najveći problem I bauk. Šta to uopšte znači? Dakle, dijete treba da ima tri glavna obroka i dvije zdrave užine.

Sa profesionalne strane, dakle kao stomatolog moram da kažem da preporučujem da djeca piju samo mlijeko i vodu. Kao mama i te kako znam da to nije moguće.

Foto: phillyvoice.com

Znači, dani sa “nezdravom hranom I pićem” su REALNOST I OK SAMO TREBA OGRANIČITI TAKAV BROJ DANA I SLJEDEĆI ZAPOČETI SA ZDRAVIM OBROKOM.

Iako možda nešto od ovoga što ću upravo napisati možda već i znate, nije na odmet da ponovim. Hrana koja je dobra za zube: voda, mlijeko, svježe voće, povrće, nemasni sir,jogurt, nemasni slani krekeri. Hranu koja je štetna za zube: slatkiši, keks, kolači, sladoled, zaslađene žitarice, sokovi, džemovi, sirupi…

Da zaključim: ZDRAVA PIĆA TREBAJU DA BUDU PRIMARNI IZVOR HIDRATACIJE VAŠEG DJETETA ( VODA NA PRVOM MJESTU, ZATIM I MLEKO), A ZASLAĐENE SOKIĆE OSTAVITI ZA PO NEKI PUT!

Usvajanjem ovih savjeta možete učiniti da vaše dijete ima prelep osmeh bez karijesa i da sa radošću odlazi na redovne stomatološke kontrole. Vidimo se!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -