NaslovnaRiječ stomatologaDigitalizacija u stomatologiji

Digitalizacija u stomatologiji

- Advertisement -

Sjećam se, davno, kad sam bila mala, gledala sam tatu kako radi. Bilo je to tako davno, ali i ne tako davno. On je uzimao otiske u sadri. Napravio bi kuglu i pacijent bi zagrizao u to.

Na taj način je dobio i zagriz i otisak dolje i gore. Ali, mora da je bilo grozno kad vam netko stavi u usta kuglu sadre. Grozno! Prošlo je 60 godina, sve se promijenilo, medicina je napredovala jako. Danas se to radi s puno ugodnijim otisnim masama , mirišljavim i lijepog okusa (jagoda, šumsko voće..).

- Advertisement -
Foto: biznis.rs

Može se raditi i sasvim drugačije, a to je bez otisaka, odnosno skeniranjem preostalih zuba ili već šta je potrebno. Nakon skeniranja digitalnim putem se šalje u laboratoriju, gdje tehničari printaju potreban rad. Dakle, sve postaje digitalno! Evo malo više o tome.

Intraoralni skener
Digitalni otisak uzima se na dva načina – indirektnom metodom, skenirajući konvencionalni otisak ili gipsani model, te direktnom metodom, otiskujući dentogingivna tkiva u svrhu dobijanja digitalnog trodimenzionalnog modela. Dentalni skener jedan je od tri glavne komponente računara potpomognutog oblikovanja/računalom potpomognute izrade, CAD/CAM.

- Advertisement -

Danas su sve popularniji intraoralni skeneri. Oni pojednostavljuju postupak otiskivanja jer se vilica pacijenta pomoću senzora kamere direktno prenosi na ekran, a snimljene slike obrađuju se u softveru. Rezultat je 3D model, virtualna alternativa tradicionalnom radnom modelu. Uz ovu suvremenu tehnologiju više nije potrebno uzimati zagriz i otisak zuba prije izrade nadoknade.

Foto: dentalux.rs

CAD/CAM
U stomatološkoj se praksi CAD/CAM koristi u izradi raznih zubnih nadoknadaa kao što su zubne krunice, zubne ljuskice, mostovi te inlay, onlay ili overlay kompoziti. Izrada ovakvih nadoknada zahtjevna je, te je potrebna vrhunska preciznost i iskustvo kako bi se osigurao najbolji proizvod za pacijente.

Stomatolog nakon pregleda zuba priprema zub za skeniranje kamerom. Taj se sken unosi u program računara, koji 3D modeliranjem modelira izgled oštećenog zuba u skladu sa zubima koji ga okružuju. Taj se 3D model može dodatno korigirati po željama pacijenta ili prema preporuci stomatologa, a nakon završenog modeliranja taj se dizajn prebacuje u automat koji zatim iz odabranog materijala proizvodi protetsku nadoknadu. Neću vas više daviti, ali kad pogledate prije i sada , stvarno je napredak ogroman i senzacionalan.

Izvor: Stomatologija Vučković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -