NaslovnaObavještenjaDanas je svjetski dan životne sredine - kako se upravlja medicinskim otpadom

Danas je svjetski dan životne sredine – kako se upravlja medicinskim otpadom

- Advertisement -

Svjetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u cijelom svijetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju.

Jedna od važnih stvari u zaštiti životne sredine je i odlaganje medicinski otpada. To je otpad koji nastaje pružanjem zdravstvenih usluga i vršenjem naučnih istraživanja i eksperimenata u oblasti medicine.

Vrste medicinskog otpada (Foto: Ministarstvo zdravlja)

To je sav otpad koji nastaje u medicinskim ustanovama i medicinskim istraživačkim centrima ili laboratorijama, pri pružanju zdravstvenih usluga (prevencija, dijagnostika, liječenje i istraživanja u oblasti humane i veterinarske medicine).

Upravljanje medicinskim otpadom podrazumijeva razvrstavanje na mjestu nastanka, sakupljanje, prevoz, skladištenje, obrađivanje i odlaganje medicinskog otpada, odnosno skup svih aktivnosti i mjera propisanih Zakonom o upravljanju otpadom.

Zbog svoje specifičnosti i potencijalno negativnog uticaja na kvalitet životne sredine i zdravlje ljudi, efikasno upravljanje medicinskim otpadom je od izuzetne važnosti, zbog čega je Zakonom o upravljanju otpadom i predviđeno da Plan upravljanja medicinskim otpadom, bude posebno izrađen od strane organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja.

Vrsta ambalaže za medicinsko otpad (Foto: Ministarstvo zdravlja)

U skladu sa Državnim planom upravljanja otpadom, i zaključcima Vlade Crne Gore, Ministarstvo zdravlja je još ranije donijelo Plan upravljanja medicinskim otpadom na teritoriji Crne Gore za period 2015. do 2020. godine, a u cilju zaštite zdravlja ljudi i smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Pravilno upravljanje medicinskim otpadom bazira se na sljedećim principima: zaštiti ljudskog zdravlja unutar i izvan medicinskih institucija; zaštiti životne sredine; promovisanju pravilnog upravljanja životnom sredinom; poštovanju nacionalnih i međunarodnih standarda; poboljšanju higijenskih uslova unutar i van zdravstvenih ustanova.

Medicinski otpad razvrstava se na mjestu nastanka uz poštovanje sljedećih pravila:
*opasan i neopasan otpad ne smiju se miješati;
*ukoliko je greškom izmiješan opasan i neopasan otpad, cjelokupna količina otpada se smatra opasnim;
*na mjestu nastanka otpada, mora biti dovoljan broj ambalažnih jedinica (kontejnera, držača, kesa i sl.);

Foto: dm-medical.me

*kontejneri i kese moraju biti dobro zatvoreni;
*kontejneri i kese se ne smiju bacati;
*obezbijediti odgovarajuće čišćenje i dezinfekciju u slučaju da se dogodi probijanje ambalaže;
*osoblje koje rukuje otpadom mora nositi zaštitnu opremu;
*kese, kontejnere i sl. ambalažu puniti do tri četvrtine i zatim odlagati.

Prikupljeni otpad se skladišti u privremenim skladištima, a zatim predaje firmi ovlašćenoj za obradu i dalja obrada opasnog otpada.

Lokacija skladištenja otpada je posebno određena u, za to namijenjenim i ograđenim prostorima, u bezbijednoj sredini bez mogućnosti potencijalnog širenja agresivnih mirisa

Još u junu 2011, godine, poslije raspisanog tendera od strane Vlade Crne Gore, potpisan Ugovor o koncesiji na 15 godina između Ministarstva zdravlja i Konzorcijuma OMP Ekomedika, koji čine Privredno društvo Ekomedika iz Podgorice i italijanska firma Officine Meccaniche Perjani Srl Vinovo.

Foto: Ekomedika.me

Ovim Ugovorom, Koncesionar je dobio obavezu da sakuplja, obrađuje i steriliše generisani medicinski otpad. Otpad se sakuplja, a potom transportuje specijalizovanim vozilima i obrađuje iz svih zdravstvenih ustanova Crne Gore.

Za tu uslugu, zdravstvene ustanove pomenutom konzorcijumu plaćaju uslugu shodno Ugovoru o koncesiji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -