NaslovnaSavjetiPoruka stomatologa: Ove namirnice su gore za vaše zube od slatkiša

Poruka stomatologa: Ove namirnice su gore za vaše zube od slatkiša

- Advertisement -

Oprez za ljubitelje ugljenih hidrata: vaša omiljena hrana može biti lošija za vaše zube nego dezert. Da, svi ti ugljeni hidrati — bijeli hljeb, tjestenina, čips, žitarice i krekeri — uništavaju vaše biserno bijele.


“Razlog zašto su fermentabilni ugljeni hidrati tako loši za zube je što se oni specifično razgrađuju u šećere dok ih još uvek žvaćete u ustima”, objasnila je, nazivajući ih podmuklim šećerima, stomatološkinja Vitni Di Fođo za u razgovoru za The Post.

Ti specifični ugljeni hidrati čine usta kiselijima, jer pljuvačka radi prekovremeno kako bi uklonila ljepljivu hranu sa vaših zuba, što dalje povećava šanse za karijes.

Zato se ponekad prevarimo kad mislimo da smo odabrali zdraviju hranu, samo zato što smo odabrali slaniše umjesto slatkiša, čips umjesto bombona recimo.

“Svi znamo da su slatkiši šećer, zar ne? Ali zaboravljamo da je hljeb takođe šećer”, dodaje ekspertkinja.

Crna čokolada, sa druge strane, iznenađujuće je dobra za zube jer se lako može isprati, kao i hrana koja zahtijeva jače grickanje i žvakanje, poput hrskavog povrća kao što su šargarepa i celer, dok su integralne žitarice generalno bolje za zdravlje zuba.

Baš kao što određene namirnice mogu unaprijediti ili oštetiti ten ili zdravlje srca, na primjer, isto važi i za zube.

“Vjerovatno znamo sve zdrave namirnice — to važi i za zube kao i za cjelokupno tijelo”, rekla je Di Fođo.

S tim u vezi, ako žudite za nekim ljepljivim poslasticama ili kesicom čipsa, ona preporučuje da sve grickalice pojedete odjednom, jer grickanje tokom cijelog dana je najgora moguća opcija za zube, jer su usta kontinuirano kisela.

“Ako želite da jedete ove namirnice, to je u redu. Pokušajte da ih pojedete sve odjednom, jer onda, nakon toga, vaša pljuvačka ima vremena da neutrališe kiselost u vašim ustima od svih šećera”, objasnila je stomatološkinja.

“Dakle, ako pojedete veliki obrok pun nezdravih stvari, to je zapravo zdravije za vaša usta nego grickanje tokom cijelog dana”, dodala je ona.

Redoslijed kojim jedete svoje omiljene namirnice jednako je važan, napomenula je. Neutralizujuće namirnice — većina voća, povrća i mliječnih proizvoda poput jogurta — uvijek treba da se konzumiraju na kraju.

“Dakle, na primjer, ako jedete sir i kreker, uvijek bi trebalo da pokušate da sir bude posljednja stvar u vašim ustima kako bi pomogao neutralisanju kisele pH vrednosti u vašim ustima od krekera koji izazivaju karijes“, nastavila je Di Fođo i dodala da je njena omiljena vrsta sira čedar, za koje kaže da je veoma neutralizujući.

Ali ako u blizini nema sira da očisti vaša nepca, ekspertkinja preporučuje samo ispiranje usta vodom kako bi se isprale preostale čestice hrane ili korišćenje žvake koja na listi sastojaka sadrži ksilitol, jer može neutralizovati kiselinu u ustima.

“Čak i ako je hrana zdrava, ne želite da bilo koja hrana dugo ostane na vašim zubima”, objasnila je, dodajući da se tako povećava rizik od karijesa i bolesti desni.

Naravno, ipak ništa ne može nadmašiti dobro pranje zuba i konac, a ovo drugo vjerovatno ne praktikujete onoliko koliko bi trebalo.

Di Fođo je upozorila da je potrebno 24 do 72 sata da se plak — ljepljivi film koji se nakuplja na našim zubima tokom dana — stvrdne u trajni kamenac. Dakle, ako propustite samo jedan dan da zube očistite koncem, to bi moglo ubrzati štetno nakupljanje plaka, što dalje može prouzorokovati bolest desni, karijes ili, još gore, gubitak zuba.

“Znam da je dramatično reći: ako ne čistite zube koncem, možete ih izgubiti. Ali tehnički – možete. Glavni uzrok gubitka zuba je bolest desni, a ne karijes. Zbog karijesa obično izgubite jedan ili dva zuba. Zbog bolesti desni ih izgubite sve, jer se bakterija širi”, objašnjava ona.

Foto: menshealth.hr
Foto: menshealth.hr

Bolesti desni takođe su povezane sa drugim zdravstvenim problemima, kao što su povećani rizik od srčanih i bubrežnih bolesti, dijabetesa, Alchajmerove bolesti…

“Vaši krvni sudovi u desnima povezani su sa svim u vašem tijelu. Te loše bakterije kamenca mogu se proširiti na vaše srce i povećati rizik od srčanih bolesti.

“Dakle, ako provlačenje konca između zuba jednom dnevno ne samo da može spriječiti bolesti zuba, već i srčane bolesti… zar ne biste to razmotrili?”,upitala je Di Fođo.

Drugim riječima, ne tiče se to samo zdravlja zuba, već cjelokupnog zdravlja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -