fbpx
NaslovnaObavještenjaKako spriječiti razvoj parodontitisa?

Kako spriječiti razvoj parodontitisa?

- Advertisement -

Parodontitis je sve češće stanje kod mnogih pacijenata. Najvažnije je prepoznati simptome na vrijeme.

Rizični faktori poput pušenja, dijabetesa i drugih sistemskih bolesti, lijekova, stresa i načina života imaju veliku važnost u nastanku parodontne bolesti i utiču na njen oblik i težinu. Većina naučnika smatra kako je parodontitis zapravo rezultat ukupnog djelovanja svih tih faktora.

Šta je parodontitis?
Parodontitis je bolest zubnog mesa i potpornog aparata zuba koja je prisutna kod velikog broja ljudi. Iako se prvi znakovi bolesti javljaju relativno rano, ponekad čak već i u pubertetu kao upala i/ili krvarenje zubnoga mesa, tek u uznapredovaloj fazi primjećuju se simptomi kao što su razmicanje zuba, povlačenje zubnog mesa, razmicanje ili klimanje zuba. Nerijetko je praćen neugodnim zadahom, a ponekad je prvi znak za uzbunu ispadanje zuba.

Kako nastaje parodontitis?
Danas se zna da je parodontna bolest infekcija uzrokovana mikroorganizmima koji žive u našim ustima, ali ako se uspiju naseliti na tvrdu površinu (zuba) mogu uzrokovati reakciju domaćina. Bakterije – oralni biofilm – osnovni su razlog nastajanja bolesti, ali nisu jedini.

Rizični faktori poput pušenja, dijabetesa i drugih sistemskih bolesti, lijekova, stresa i načina života imaju veliku važnost u nastanku parodontne bolesti i utiču na njen oblik i težinu. Većina naučnika smatra da je parodontitis zapravo rezultat ukupnog djelovanja svih tih faktora. Međutim, nemojmo zaboraviti bakterije! Pravilnim održavanjem oralne higijene i redovnim „razaranjem“ bakterijskih naslaga najuspješnije se borimo protiv parodontitisa.

Kako reagovati kada se pojavi parodontitis?
Ako primijetite neke od simptoma, zatražite pregled kod specijalista parodontologa. On će dijagnozu postaviti na temelju razgovora i detaljnog kliničkog pregleda tokom kojeg će parodontalnom sondom (veoma tankim i tupim instrumentom) otkriti postoje li naslage, krvarenje i parodontni džepovi. Osim toga, snimiće i panoramski rendgenski snimak koja će dati dodatne informacije o gubitku kosti i stanju zuba.

O čemu zavisi terapija?
Terapija zavisi o obliku i stupenu razvoja parodontne bolesti. Glavni cilj liječenja je uklanjanje bakterija i zaustavljanje upale i daljnjeg razaranja tkiva, kao i smanjivanje dubina džepova. Prvi korak je tzv. inicijalna parodontna terapija koja podrazumijeva čišćenje površine korjenova zuba (uz anesteziju!), ona omogućava početak cijeljenja tkiva.

Ponekad je potrebno nakon ovog zahvata uzeti antibiotik tokom nedelju dana. Nakon toga slijedi faza cijeljenja i kontrole nakon šest do osam nedelja, kada se procjenjuje postignuto i radi definitivni plan terapije.

Ako je potrebno, sprovode se i hirurški zahvati kojima se u potpunosti eliminišu džepovi te se omogućava bolje cijeljenje. Za potpuni uspjeh parodontalne terapije nužno je pravilno održavati oralnu higijenu kod kuće, jer nikada još niti jedan doktor nije uspio izliječiti parodontitis bez pomoću pacijenta!

Nakon završetka aktivne terapije potrebno je u pravilnim redovnim razmacima kontrolisati postignuto stanje, jer se tako dugoročno povećava mogućnosti očuvanja prirodnih zubi, prevencije patoloških stanja i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema koji mogu biti povezani s parodontitisom.

Izvor: Poliklinika Arena Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -