fbpx
NaslovnaSavjetiDijabetes i oralno zdravlje

Dijabetes i oralno zdravlje

Vjerovatno ste se nekada pomislili kako dijabetes i vaši zubi nemaju mnogo dodirnih tačaka, ali zaista imaju! Nekontrolisani dijabetes značajno povećava i rizik od oboljevanja desni.

Pored toga, osobe sa neliječenim dijabetesom mogu imati problema sa otežanim zarastanjem rana, gljivičnim infekcijama, suvoćom usta (kserostomija) itd. Moguće je preduzeti određene mjere kako biste zaštitili svoje oralno i opšte zdravlje. Evo nekoliko smernica kako da smanjite rizik.

Foto: keckmedicine.org
Foto: keckmedicine.org
- Advertisement -

Kako su dijabetes i oralno zdravlje povezani?
Dijabetes vas čini manje otpornim na infekcije, uključujući one koje dovode do ozbiljnih oboljenjima desni
*Osobe sa dijabetesom često imaju problema sa suvim ustima
*Karijes se kod ovih osoba lakše i brže razvija
*Kod osoba sa dijabetesom usporeno je zarastanje rana, uključujući i rane nastale nakon vađenja zuba ili drugih hirurških intervencija u ustima

Kako da smanjim rizik?
*Neophodna svakodnevna dobra higijena usta kod kuće
To se savjetuje svima, naročito osobe sa dijabetesom moraju predano pristupiti ovome jer su, što zbog same bolesti, što zbog lijekova koje uzimaju, u grupi većeg rizika za nastanak oboljenja usta i zuba. Obavezno perite zube minimum dva puta tokom dana i koristite konac za zube jednom dnevno.

*Često uzimajte po malo vode
Čest osjećaj žeđi uobičajen je kod osoba sa dijabetesom. Iako neprijatan, on će pomoći vašim ustima: čestim uzimanjem male količine vode nadoknadićete efekte samočišćenja za koji je zadužena pljuvačka.

*Češće profesionalno uklanjanje naslaga moglo bi koristiti vašim zubima
U uobičajenim uslovima preporučuje se profesionalno čišćenje zuba na šest mjeseci. Kod osoba koje su zbog šećerne bolesti u rizičnoj grupi savjetuje se odlazak na čišćenje kamenca na tri mjeseca.

*Obavezno napomenite svom stomatologu da imate dijabetes i koje lijekove koristite u terapiji
*Pregledajte redovno sami svoja usta

Ukoliko primijetite da su vam desni crvenije ili krvare tokom četkanja ili korišćenja konca posavjetujte se sa stomatologom

*Mogli biste da porazgovarate i sa parodontologom
To je stomatolog specijalista za bolesti desni. Ukoliko se vaš problem sa desnima pogorša dobro je konsultovati se sa specijalistom.

Izvor: ordinacija Apostolski

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -