NaslovnaObavještenjaIstraživači razvili novu tehnologiju implanta

Istraživači razvili novu tehnologiju implanta

- Advertisement -

Tim istraživača iz Škole stomatologije sa Univerziteta Kalifornija tvrdi da je razvio novu tehnologiju implanta koji osiguravaju brže zarastanje rana, “gotovo savršenu” oseintegraciju i smanjene šanse da dođe do komplikacija.


Do ovog uspjeha došlo je nakon što su istraživači identifikovali značajnu prepreku u napretku nauke o zubnim implantima. Oni su otkrili da se sloj ugljovodonika prirodno taloži na površini titanijumskih pelikulskih implanta, što ometa osteointegraciju i može prouzrokovati periimplantitis kod 35-40 odsto pacijenata.

Kao rezultat tih saznanja, istraživači su razvili novu tehnologiju koja uključuje tretman UV svjetlom na titanijumskim implantima u trajanju od jedne minute. UV svjetlo uklanja ugljikovodonike, smanjujući tako rizik od komplikacija nakon tretmana.

Ova tehnologija takođe osigurava više prilagodljivu okluziju, što smanjuje potrebu za manjim krunama implanta i brojem mostova implanta. Osim toga, UV tretman uzrokuje “neviđeno djelovanje” gingivalnih stanica kako bi zapečatile implante. To ograničava mogućnost bakterijske invazije i kao rezultat, periimplantatitisa.


Mogućnosti su neograničene

Istraživanje je predvodio Takahiro Ogava, profesor na Stomatološkoj školi UCLA.

“Ušli smo u novo doba u implantologiji. Ova UV tehnologija ne samo da poboljšava efikasnost zubnih implanta, već i poboljšava kvalitet života pacijenata. Mogućnosti su neograničene i izuzetno sam uzbuđen zbog potencijalnog uticaja na oralno i opšte zdravlje. Naš cilj je da iskorijenimo periimplantitis”, izjavio je on, a prenosi britanski Dentistry.

Ogava takođe vjeruje da bi upotreba UV-tretiranih implanta mogla biti korisna i u drugim djelovima medicinskog svijeta.

“Ortopedski implanti koji se koriste za rekonstrukcije kuka i fiksiranja kičme pokazuju visoku učestalost revizijskih operacija i komplikacija. Vjerujem da će UV-tretirani implantati pomoći u njihovom ublažavanju”, poručio je stručnjak.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -