NaslovnaSavjetiOrtodoncija - šta je i koja je uloga fiksnih i mobilnih ortodontskih...

Ortodoncija – šta je i koja je uloga fiksnih i mobilnih ortodontskih aparata

- Advertisement -

Ortodoncija je dio stomatologije koji se bavi ispravljanjem poremećaja rasta i položaja zuba. Ortodontski tretman se može sprovoditi u dječijem uzrastu, bilo da dijete ima sve mliječne zube ili ima mliječne i stalne zube i kod odraslih osoba koje imaju sve stalne zube. Cilj ortodontske terapije je da se postigne pravilan i estetski izgled zagrižaja koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i preraspodjelu sila tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba. Takođe, pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim smanjuje se rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja. Terapija se može sprovoditi mobilnim aparatima (protezice), fiksnim aparatima (breketi naljepljeni na zube) ili kombinacijom obje vrste aparata.

Fiksna ortodontska terapija
Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lijepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žljeb na bravici. Žičane lukove u slotu (središnji žljeb) bravice, mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama. Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumene ligature koja zadržava naslage hrane i teško ih je održavati. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije. Osim ove podjele na klasične i samoligirajuće, postoji podjela na estetske i metalne bravice. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na četiri do šest nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cijene.

Fiksni aparat zahtijeva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zaljepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati poslije svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namijenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osjetljiviji i možete osjećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posljedica djelovanja sile na zube. Postoji i mogućnost iritacije sluznice obraza i usana koje možete spriječiti postavljanjem zaštitnog voska ili silikona preko bravice ili žice koja Vas iritira. Pomjeranjem zuba (klaćenje) je normalna pojava i to Vas ne treba brinuti. Izbjegavati hranu koja se lijepi po zubima i bravicama i morate da pazite posebno na tvrdu hranu i orašaste plodove jer može odlijepiti tubu i bravicu. Ništa se ne smije kidati zubima, nego hranu rezati na male komade i polako žvakati.

Nakon završene ortodontske terapije slijedi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje fiksnog aparata. Pacijent dobija retencionu napravu koja može biti: fiksna ili mobilna, a njen zadatak je da zadrži zube u ispravljenom položaju. Mobilni ritejner može biti prozirni, folija koja se nosi u prvih godinu dana svaku noć i što više sati u toku dana. Fiksni ritejner je žičano povezivanje 3-3 dole i 2-2 gore. Kada ne nosite Vaš mobilni ritejner, zubi se poslije skidanja fiksnog aparata pomjeraju narednih 12 mjeseci, jer periodontalna vlakna teže da vrate zub u prvobitni položaj dok koštano tkivo oko zuba ne mineralizira i dok se zub ne navikne na novu silu. Ukoliko ne nosite svoj ritejner, ne može vam se garantovati stabilnost rezultata. Ukoliko se ne pridržavate uputstva o retenciji, velika je vjerovatnoća recidiva.

Mobilni ortodontski aparat
Ovakvi aparati namijenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se. Oni mogu biti samo za jednu vilicu ili za obje vilice. Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Treba napomenuti da je kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata izuzetno važna saradnja i želja djeteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspješna. Aparatić se nosi minimum 14 sati dnevno. U aparatu postoji šraf koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na sedam i deset dana. Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, niti zubi koji su nikli na pogrešnom mjestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati. Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica, a nakon toga postavlja se fiksni aparat kojim korigujemo položaj zuba i završava terapija. Ukoliko se problem ne riješi u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži. U prvom dolasku kod stomatologa potrebno je uraditi ortopan digitalni snimak svih zuba, zatim profilni telerendgen snimak i uzeti otiske u ordinaciji. Procedura je kratka, krajnje jednostavna i bezbolna. Na osnovu sva tri parametra doktor specijalista radi analizu i za svega nekoliko dana se izrađuje odgovarajući aparat.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -