NaslovnaSavjetiOralno zdravlje tokom mjeseca Ramazana

Oralno zdravlje tokom mjeseca Ramazana

- Advertisement -

Počeo je Ramazan, sveti mjesec za pripadnike islamske vjeroispovjesti i mjesec posta. Post je jedan od stubova islama i tokom Ramazan vjernici se uzdržavaju od konzumacije hrane i pića, kao i pušenja, svakog dana od zore do sumraka.

Mnogi koji poste tokom ovog perioda izbjegavaju stomatološke tretmane iz straha da će prekinuti post, a i zdravstveni radnici često su u nesigurni kakav bi uticaj na post tretmani mogli da imaju.

Koji su benefiti posta?

Post osnažuje disciplinu i uzdržavanje od svakodnevnih zadovoljstava. Osoba se tako uči samokontroli i čisti tijelo i um, empatišući sa siromašnim i gladnim. Pored duhovnih benefita, post ima brojne zdravstvene povoljnosti takođe. Od zdravije regeneracije krvnih ćelija do boljeg funkcionisanja srca i vaskularnih organa, post vas održava mladim i zdravim. On umanjuje nivo šećera i holesterola u krvi i smanjuje krvni pritisak, pomaže i detoksikaciju jetre, pa je idealan za one koji pate od hipertenzije, neinsulinskog dijabetesa i gojaznosti.

Mogu li se prati zubi tokom posta?

Pasta za zube tokom mjeseca Ramazana je dozvoljena, mada neki islamski učenjaci smatraju da je korišćenje paste nepoželjno jer bi namjerno ili slučajno gutanje paste moglo poništiti post. Uvijek možete oprati zube prije spavanja noću i prije sehura (obrok prije zore). Pranje zuba dva puta dnevno dovoljno je za prevenciju oralnih bolesti. Isto važi i za korišćenje sredstva za ispiranje usta, ako se plašite da ćete ga progutati, koristite ga prije zore i nakon sumraka.

Da li odlazak kod stomatologa poništava post?

Lokalna anestezija je dozvoljena tokom Ramazana, ali neki izbjegavaju stomatološke procedure u svakom slučaju, posebno ako ne osjećaju akutni bol ili neprijatnost. Vađenje zuba kao i preventivne procedure su dozvoljene, a kad su u pitanju tretmani kanala korijena i ispuni, ovi tretmani ne poništavaju post ukoliko ne progutate vodu. Ukoliko je pacijentu potreban hitan tretman, on smije da prekine post. Isto važi i za ljekove, koji nisu dozvoljeni tokom posta, osim u slučaju kada se pacijent nalazi u situaciji koja je opasna po zdravlje, u kojem je dozvoljeno uzimati ih.

Savjeti kojih bi se trebalo pridržavati

Stručnjaci preporučuju vjernicima da nikako ne preskaču sehur, a da se ne prejedaju tokom iftara. Savjetuje se izbjegavanje slane hrane, kao i hrane pune šećera. Veoma važno je piti što više vode, te da obroci budu zdravi i s vremena na vrijeme da to bude kuvana hrana. Važno je da u sebe unosite što više kalcijuma i vitamina.

Vjernicima se preporučuje da smanje unos kafe, čajeva i sokova koji dehidriraju tijelo, te da se uzdrže od pušenja jer ono smanjuje proizvodnju pljuvačke, što dalje uzrokuje loš zadah. Ramazanski post mogao bi biti idealna prilika da pokušate da ostavite pušenje. Upravo je loš zadah najčešća nuspojava posta. Ako ne jedete i ne pijete ništa dugo, to izaziva dehidrataciju usta, rezultujući smanjenom proizvodnjom pljuvačke, što dalje omogućava baterijama odgovornim za loš zadah da se nakupe na zubima, desnima i jeziku.

Veoma je važno posvetiti pažnju oralnom zdravlju tokom Ramazana, jer bi u suportnom mogli da se suočite sa problemima kao što su karijesi i bolest desni. Ako niste odavno posjetili stomatologa, preporučuje se da zakažete pregled prije početka posta kako biste prevenirali probleme koji bi se mogli pojaviti tokom Ramazana. Zube perite nakon iftara i sehura najmanje dva minuta, a onda ih očistite koncem za zube.

Obavezno očistite jezik kako bi smanjili mogućnost lošeg zadaha, koji mogu izazvati i nedovoljno dobro očišćene proteze, pa posvetite pažnju i njima. Preporučuje se i da izbjegavate hranu poput luka jer će se nakon konzumiranja iste loš zadah zadržati u ustima na duži period. Umjesto toga konzumirajte hranu punu vode, kao što su lubenica ili celer, koje će pomoći da isperete čestice hrane u ustima.

Portal Stomatologija.me želi svim našim čitaocima i poslovnim partnerima islamske vjeroispovjesti srećan početak mjeseca Ramazana i da im ovaj sveti mjesec bude ispunjen mirom, ljubavlju i blagoslovom. Ramadan Kareem!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -