NaslovnaSavjetiSve o postupku tretmana kanala korijena

Sve o postupku tretmana kanala korijena

- Advertisement -

Terapija kanala korijena, poznata i kao endodontska terapija, je stomatološki tretman za uklanjanje infekcije iz zuba, a izvodi se u pulpi zuba koja je korijenski kanal. Takođe može zaštititi zub od budućih infekcija.

Osnovne činjenice o terapiji kanala korena

  • Terapija kanala korijena koristi se za uklanjanje nerava iz pulpe zuba
  • Smatra se da je veoma bolan, ali je tretman koji ublažava bol
  • Postupak se naziva endodontska terapija
  • Troškovi tetmana kanala korijena variraju, ali to je jeftinija opcija od uklanjanja zuba i zamjene krunom ili mostom.

Šta je tretman kanala korijena

Kanal je šuplji dio zuba koji sadrži nervno tkivo, krvne sudove i druge ćelije, poznate i kao pulpa.

Zub se sastoji od krune i korijena. Kruna je uglavnom iznad desni, dok su korijeni ispod nje. Korijeni pričvršćuju zub za vilicu.

Unutar krune i korijena, ili kanala korena, nalazi se pulpa. Pulpa hrani zub i obezbjeđuje vlagu okolnom materijalu. Nervi u pulpi osjećaju vruće i hladne temperature kao bol.

Koji su koraci

Terapija kanala korijena izvodi se u tri koraka i potrebno je između jedne i tri sesije da se završi.

1. Čišćenje kanala korijena

Prvo, stomatolog uklanja sve što se nalazi unutar kanala korijena.

Dok je pacijent pod lokalnom anestezijom, stomatolog pravi malu pristupnu rupu na površini zuba i uklanja bolesno i mrtvo tkivo pulpe.

2. Punjenje kanala korijena

Zatim, zubar čisti, oblikuje i dekontaminira šuplje područje, koristeći burgije i rastvore. Zatim se zub ispuni materijalom nalik gumi, pomoću lepljivog cementa za potpuno zaptivanje kanala.

Nakon terapije, zub je mrtav. Pacijent više neće osjećati bol u tom zubu, jer je nervno tkivo uklonjeno, a infekcija eliminisana.

3. Dodavanje krune ili ispuna

Međutim, zub će sada biti krhkiji nego što je bio ranije. Zub bez pulpe mora se hraniti iz ligamenta koji pričvršćuje zub za kost. Ova zaliha je dovoljna, ali s vremenom će zub postati krhkiji, pa kruna ili plomba pružaju zaštitu.

Dok se kruna ili plomba ne završe, pacijent ne bi trebao žvakati ili gristi zub. Nakon što se napravi krunica, ili se uradi plomba, pacijent može koristiti zub kao i ranije.

Liječenje često traje samo jedan termin, ali ako postoje zakrivljeni kanali, više kanala ili velike infekcije, to može potrajati jedan ili dva dodatna pregleda.

Koliko je bolno

Jedan od velikih strahova u vezi sa ovom vrstom tretmana je da će biti bolan, ali bi trebalo da bude relativno bezbolan.

Bol koji se oseća dolazi od infekcije, a ne od liječenja. Tretman ne izaziva bol, već  pomaže da se on ublaži i otkloni.

Stomatolog će prije svega ublažiti bol tokom postupka utrnuvši zub i okolno područje lokalnom anestezijom.

Nakon tretmana, neka osjetljivost je normalna. To je privremeno, a ljekovi protiv bolova bez recepta (OTC) mogu biti dovoljni da ga ublaže. Stomatolog, takođe, može propisati antibiotik za liječenje ili sprečavanje infekcije.

Kada je potreban tretman korijena kanala

Ako se pulpa povrijedi ili oboli, ne može se popraviti i tkivo odumire

Ako postoji duboki karijes, napuknuti zub, ili labav ispun, bakterije mogu ući u pulpu.

Bakterije će na kraju uništiti pulpu. Ako bakterija prodre kroz otvore korena, to može izazvati infekciju u kosti.

Infekcija će oslabiti kost i slomiti je. Ligamenti oko zuba će nabubriti, a zub će postati labav.

Povreda pulpe učiniće zub osetljivim na visoke i niske temperature. Može doći do bolova pri žvakanju, a neki ljudi imaju neprekidan, pulsirajući bol.

Bez liječenja, infekcija će se proširiti. Na kraju će zub postati labav i potrebno ga je vaditi.

Neki pacijenti se odlučuju za vađenje, posebno ako je bol jak, ili ako se zub ne može restaurati, na primjer, ako dođe do velikog propadanja, traume ili gubitka kostiju zbog parodontalne bolesti ili bolesti desni.

Međutim, uklanjanje zuba može značiti da se okolni zubi počinju kretati i postaju krivi. Ovo može izgledati ružno i može otežati dobar zagrižaj.

Terapija kanala korena obično će spasiti zub i ukloniti bol. Ako se zub ne može sačuvati, sledeća najbolja opcija je implantat.

Međutim, ako je moguće, najbolje je sačuvati prirodni zub, jer ništa ne funkcioniše tako dobro kao prirodni zub.

Komplikacije

Kao i kod svakog postupka, mogu se pojaviti komplikacije.

Ponekad zubar pronađe samo tri kanala korijena u zubu koji ima četiri. Ako jedan kanal ostane neobrađen, infekcija se može nastaviti i proširiti na kost.

Zubar takođe mora osigurati da materijal za punjenje ide dovoljno duboko u kanal, da ga napuni. Ako korijenski kanal nije pravilno zatvoren, infekcija bi se mogla vratiti.

Tokom postupka, korijen zuba može puknuti, ili se instrumenti mogu slomiti u kanalu ili perforirati kanal. Zbog toga je teško efikasno ispuniti zub.

Da bi se izbegle komplikacije, pacijenti uvijek treba da prate uputstva stomatologa.

Izvor: medicalnewstoday.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -