NaslovnaSavjetiOralna higijena je niz svakodnevnih aktivnosti koje moramo obavljati ukoliko želimo zdrave...

Oralna higijena je niz svakodnevnih aktivnosti koje moramo obavljati ukoliko želimo zdrave i jake zube

- Advertisement -

Pravilno održavanje oralne higijene podrazumijeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa. Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spriječi nastanak, kako karijesa tako i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa.

Osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene jeste četkica za zube. Od pomoćnih sredstava, glavno je pasta za zube. Pasta treba da potpomogne mehaničkom čišćenju četkice, kao i da svojim prijatnim ukusom i mirisom doprinese otklanjanju neprijatnog zadaha.

Foto: 949kidsdentist.com

“Pored vođenja samostalne oralne higijene, neophodna je i pomoć stomatologa. Prvi i osnovni savjet za zdrav i blistav osmijeh je redovno pranje zuba i jezika. Pored pranja zuba da bi održali zube jakim i zdravim neophodno je da imate zdravu ishranu. Takođe neophodno je da odlazite na preventivne preglede stomatologu bar jednom godišnje. Oralna higijena, koja je obavezna, je niz svakodnevnih aktivnosti koje moramo obavljati ukoliko želimo zdrave i jake zube. Pranje zuba je neophodno svakog dana najmanje dva puta. Prvi put ujutru kad ustanete i drugi put uveče pred spavanje. Preporučljivo je i prati više od dva puta u toku dana, recimo posle svakog obroka. Prilikom održavanja oralne higijene zuba se koristi četkica za zube, pasta za zube i konac.

pranje zuba
Foto: dimensionsofdentalhygiene.com

Vašu oralnu higijenu možete pospiješiti dodatno ispiranjem usta rastvorom nakon pranja zuba, korišćenjem interdentalne cetkice i čistača za jezik.Prilikom pranja zuba četkicom vodite računa da pravite pravilne pokrete i da pranje traje dva do tri minuta minimum. Pranje zuba ujutru i uveče je neophodno. Uveče se lučenje pljuvačke smanjuje što omogućava bakterijama da se brže razmnožavaju. Na taj način će one dovesti do brže razgradnje zubnog tkiva i napraviti štetu.Četkica kojom perete zube je neophodno da bude od sintetičkih vlakana i srednje ili meke tvrdoće, da ne bi došlo do oštećenja desni.Nakon pranja dobro isperite četkicu i odložite uspravno kako bi se osušila do sledećeg korišćenja. Četkicu bi trebalo menjati na svaka dva do tri mjeseca. Potrebno je poznavati pravilnu tehniku pranja zuba. Uz korišćenje pravilne tehnike potrebno je oko tri minuta za redovno pranje zuba.Brinite o svojim zubima na vrijeme, vodite pravilnu i redovnu oralnu higijenu kako biste izbjegli nepotrebna oštećenja zuba”, objasnila je dr Aldina Bralić.

Izvor: Instagram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -