NaslovnaSavjetiOpreza nikad dosta: Zašto je važno oprati ruke prije i poslije pranja...

Opreza nikad dosta: Zašto je važno oprati ruke prije i poslije pranja zuba

- Advertisement -

Naša usta prepuna su bakterija, uključujući one koje žive na našim zubima, stoga nije ni čudo što se nečistoća sakuplja i na četkicama za zube. Ali bakterije iz vašeg WC-a, takođe, mogu završiti na četkicama!

Kad pustite vodu u toaletu, koja uklanja otpad iz posude, takođe, se miješa sa malim česticama tog otpada i otpušta te bakterije u vazduh, a one onda mogu završiti na četkicama za zube.

Foto: drania.com

Iako se ne vjeruje da bakterije na vašoj četkici za zube mogu direktno da uzrokuju zdravstvene probleme, redovno čišćenje četkice za zube, pravilno odlaganje i redovno mijenjanje važno je za održavanje dobre oralne higijene.

Operite ruke prije i nakon pranja zuba
Prvo, važno je oprati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi kad god dodirnete četkicu za zube. Vaše ruke su glavno sredstvo prenosa bakterija i virusa, pa će pranje ruku prije i poslije pranja zuba pomoći da se zaustavi širenje bakterija na i sa četkice.

Isperite i pravilno čuvajte četkicu za zube
Potrebno je temeljno isprati četkicu za zube vodom iz slavine nakon svake upotrebe da biste uklonili preostale čestice hrane i zubnu pastu, kako navodi Američko udruženje stomatologa.

Foto: midtowndentalclinic.ca

Nakon ispiranja držite je u uspravnom položaju i ostavite da se osuši na vazduhu. Bakterije koje žive na vašoj četkici za zube uglavnom su anaerobne, što znači da umiru u prisutnosti kiseonika, pa će sušenjem vazduh ubiti većinu bakterija. Osim toga, bakterije bujaju na vlažnim i tamnim mjestima (zatvorenim posudama ili ormarima), pa je važno ostaviti je na otvorenom.

Ali pokušajte da je ne čuvate blizu vašeg toaleta i zatvorite WC šolju prije ispiranja kako biste se zaštitili od klica iz toaleta. Izbjegavajte čuvanje više četkica u istom držaču. Najbolje je ako ne stupe u kontakt jedne s drugima, jer se bakterije mogu i tako širiti.

Evo kako to da uradite:
Četkicu temeljno isperite vodom nakon pranja. U malu šoljicu stavite antiseptičko sredstvo za ispiranje usta ili 3% vodonik-peroksid, dovoljno da prekrije četkicu za zube. Ostavite da stoji oko 15 minuta. Prije ponovne upotrebe temeljno isperite vodom.

Foto: albrightdentalpractice.com

Postoje i drugi prirodni sastojci koje možete koristiti iz kuhinjskog ormarića za dezinfekciju četkice za zube – poput sirćeta.

Znate li kada je pravo vrijeme da promijenite četkicu za zube?
Četkice za zube treba zamijeniti otprilike svaka tri do četiri mjeseca ili prije ako primijetite da je potrebno, prema Američkom udruženju stomatologa. To je zato što se efikasnost četkice smanjuje kako se one troše.

Takođe biste trebali da zamijenite četkicu za zube nakon što ste preboljeli prehladu ili grip, jer to može pomoći u sprječavanju ponovne infekcije ili prenošenja na članove porodice. Četkice u boji imaju indikator za zamjenu. Kada dlačice posvijetle gotovo do bijele boje, vrijeme je za novu.

Izvor: Novosti magazin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -