NaslovnaWebinariNisu uvijek svi simptomi koji se pojave, povezani sa stvarnom temporomandibularnom disfunkcijom

Nisu uvijek svi simptomi koji se pojave, povezani sa stvarnom temporomandibularnom disfunkcijom

- Advertisement -

Protekle subote održan je četvrti u nizu regionalnih webinara u organizaciji našeg portala. Predavača je bila prof. dr Aneta Mijoska, koja je pričala na temu „Neuromodulatori kao terapijska sredstva u stomatologiji”.

Više od 90 minuta trajalo je predavanje doktorke iz Makedonije, tokom kojih je objašnjeno šta predstatavlja temporomandubularnu disfunkciju, koliko je zastupljena u svijetu, zašto žene dva puta više obolijevaju od muškaraca…

- Advertisement -

„Jedno od najčešćih stanja bola, koji postoji u stomatologiji, proizilazi iz struktura koje nervira nama već poznati takozvani trigeminalni sistem. Znamo da se egzitivni akson trigeminalnog nerva i nerviraju većinu kranijalnih i facijalnih tkiva, uključujući glavu, lice, žvaćne mišiće, zatim temporomandubularne zglobove i sve okolne i povezane strukture. Temporomandubularna disfunkcija predastavlja jednu veliku grupu mišićno skeletnih poremećaja, koji znamo da se prije svega manifestuju inflamacijom i boli u orofacijalnoj regiji. Orofacijalna bol koja se javlja kod ovih disfunkcija i nije neko životno opasno stanje, ali kada to traje danima, nedjeljama, a ponekad i godinama, kao što naši pacijenti kažu, to itekako može da naruši kvalitet njihovog života. Sama hronična bol koja se javlja, kod temporomandubularnih disfunkcija je u suštini drugo najčešće stanje mišićno skeletnog bola, koji se javlja na svjetskom nivou, odmah nakon bola u vratu“, istakla je prof. dr Mijoska.

Zašto mi danas temporomandubularnu disfunkciju sve više i sve češće pominjemo?
„To je zato što nakon akutnog odotogenog bola, ona bol kada je zub u pitanju, je druga najčešća bol koja zahvata preko 30 odsto populacije u današnje vrijeme. To je aktivna grupa od 20 do 45 godina ili dva puta češće kod žena i rekli bi da je to period od samog puberteta pa sve do menopauze. Zašto žene dva puta više obolijevaju od muškaraca? To je zato što je temporomandibularni zglob jedan od rijetkih zglobova u čovjekovom organizmu, koji kod sebe imaju hormonske receptore. I to vjerovatno objašnjava povezanost sa estrogenim hormonima kod žena. Nisu uvijek, na sreću, svi simptomi koji se pojave kod naših pacijenata povezani sa stvarnom disfunkcijom. U suštini, možda pet do deset odsto, imaju potrebu da uradimo ili primijenimo neki vid terapije. Kod većine drugih pacijenata, simptomi su prolazni. Šta bi to značilo, kada bi mi to preveli u praksi. To znači ako nema boli, onda nema disfukcije. Recimo ako naš pacijent u mirovanju može široko da otvori usta bez devijacije i uradi lateralne kretnje, onda mi nemamo stvarnu disfunkciju“, objasnila je, između ostalog, prof. dr Mijoska.

- Advertisement -

Učesnici su, na kraju, bili zadovolni oni što im je prof. dr Aneta Mijoska prezentovala.

Zato za nestrpljenjem čekamo novo druženje, koje je zakazano za 1. jul. Tada će učesnici imati priliku da slušaju prvi webinar iz oblasti oralne hirurgije, a predavač će biti prof. dr Zoran Vlahović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -