NaslovnaWebinariNedopustivo je da se u 21. vijeku pacijentima ne uradi odgovarajuća rekonstrukcija

Nedopustivo je da se u 21. vijeku pacijentima ne uradi odgovarajuća rekonstrukcija

- Advertisement -

Predavanje doc. dr Draga Jelovca na savršen način je zaokružilo ovogodišnju sezonu webinara na portalu Stomatologija.me. On je u subotu tokom dva sata predavanja omogućio učesnicima jedinstvenu priliku da prošire svoje znanje, učeći iz prakse jednog od najuglednijih regionalnih stručnjaka, a govorio je na temu “Mikrovaskularna hirurgija glave i vrata”.

“Mikrovaskularna rekonstruktivna hirurgija je nezaobilazna i neophodna metoda u liječenju pacijenata sa tumorima masilofacijalne regije. Ona je efikasna u svakodnevnoj kliničkoj praksi kako bi se pacijentima obezbjedili: adekvatno radikalno liječenje tumora, funkcija organa usne duplje, glave i vrata i zadovoljavajući kvalitet života. Ove operacije se rutinski rade u cijelom svijetu, to postaje protokol, tako da mi pratimo savremene trendove“, objasnio je na početku Jelovac, koji je predsjednik Udruženja za rekonstruktivnu mikrohirurgiju glave i vrata Srbije (URMS).

Ugledni stručnjak koji se može pohvaliti da je sa svojim timom do sada uradio 45 mikrovaskularnih rekonstrukcija, imao je malo drugačije predavanje od onih na koje smo navikli kad su u pitanju webinari portala Stomatologija.me, a dosta je govorio o suočavanju sa karcinomom glave i vrata.

Mikrovaskularna hirurgija je najefikasnija metoda liječenja karcinoma usne duplje

- Advertisement -


Na početku je istakao da je jako važno uspostaviti o kojem se tipu tumora radi, kako bi se ustanovilo gdje su granice resekcije tumora, a za to je važna pravilna dijagnostika.

“Kad je u pitanju dijagnostika karcinoma glave i vrata, često smo u prilici da vidimo da se prvo uradi biopsija, pa potom anamneza, klinički pregled, pomoćne dijagnostičke metode (MR, CT, EHO, PET SCAN). I tada već imamo. Tek kada utvrdimo o čemu se radi i uradimo klinički pregled, mi možemo pacijenta uputiti na dijagnostičku metodu, pa tek onda uraditi biopsiju. Jer ako se uradi prvo biopsija, a potom drugi dijagnostički pregledi, oni mogu pokazati lažno pozitivne ili lažno negativne nalaze i samim tim imamo pogrešan tzv. stejdžing koji se određuje na osnovu radioloških podataka”, pojasnio je Jelovac.

On je istakao da je mikrovaskularna hirurgija najefikasnija metoda liječenja kada je u pitanju karcinom usne duplje, odnosno maksilofacijalne regije, a više puta je naglasio da je nedopustivo da se u 21. vijeku pacijentima nakon operacije ne uradi odgovarajuća rekonstrukcija i ne omogući readaptacija i nastavak normalnog života.

- Advertisement -

Imperativ je težiti primarnoj rekonstrukciji

“Jako je važno, s obzirom da se tumori nalaze u predjelu glave i vrata, da se uradi odgovarajuća rehabilitacija, i estetska i funkcionalna. Uvijek je poenta uraditi primarnu rekonstrukciju. U određenim situacijama to nije moguće zbog opšteg stanja pacijenta i intraoperativnih problema. Sekundarna korekcija je mnogo teža i izazovnija. Nije uvijek moguće obezbijediti primarnu makrovaskularnu transplantaciju. Sekundarna rekonstrukcija je jako rijetka. Zato ono što se planira treba odraditi do kraja, a naravno najvažnije je ne ugroziti pacijenta i njegovo zdravlje. Ne smijemo dozvoliti da pacijenti imaju nezadovoljavajuću estetsku funkciju… U odnosu na vrijeme imperativ je težiti primarnoj rekonstrukciji, jer je takav protokol u svijetu”, poručio je stručnjak.

Psihofizički teška procedura i za pacijenta i za osoblje

On je kazao da su osnovni ciljevi hirurškog liječenja radikalno uklanjanje tumora, uklanjanje limfnih čvorova i rekonstrukcija defekata, a polaznicima webinara je objasnio i šta je to “Free Flap” rekonstrukcija o kojoj je kasnije detaljnije govorio.

“Dio tkiva koji se uklanja sa tijela (donorna regija), zajedno sa pripadajućim krvnim sudovima i nervima i koristi se za rekonstrukciju drugog dijela tijela (recipijentna regija). Međutim, kada uzmemo dio tijela, moramo da apsolutno sačuvamo donornu regiju u svakom smislu, pacijent ne smije da ima nikakav motorni ispad, mora da ima dobru funkciju. To je tehnički komplikovana procedura i predstavlja izazov. Takođe je dugotrajna i veoma skupa, te u psihofizičkom smislu teška, kako za pacijenta, tako i za osoblje, za svakoga ko je u tom timu. Svaka faza operacije je važna. Ove operacije se uopšte smatraju najkompleksnijim u medicini zbog njihove tehničke kompleksnosti, sveopšteg planiranja i mogućih komplikacija”, objasnio je Jelovac u jednom dijelu predavanja.

Ovom prilikom zahvaljujemo doktoru Jelovcu, kao i svim ostalim predavačima i onima koji su pratili webinare što su doprineli da portal Stomatologija.me obogati svoj sadržaj. Nastavićemo da omogućavamo svima koji žele da se usavršavaju i unapređuju svoje znanje da uče od najboljih stručnjaka iz našeg regiona.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -