NaslovnaSavjetiPregled kod stomatologa: koliko često treba ići?

Pregled kod stomatologa: koliko često treba ići?

- Advertisement -

Posjete stomatologu ne treba zakazivati tek kada su problemi već prisutni, jer redovnim kontrolama možete spriječiti apsces desni, karijes, gingivitis i uopšteno sve probleme koji mogu uticati na zube i desni.

Zahvaljujući periodičnim posjetima, stomatolog ima mogućnost prepoznati sve probleme u njihovoj početnoj fazi i odmah sprovesti terapije usmjerene na očuvanje integriteta i zdravlja zuba. U slučaju da tokom posjeta ne utvrdi nikakve probleme, ograničiće se na temeljno čišćenje zuba i sve druge intervencije koje pacijent zatraži, poput izbjeljivanja.

Foto: whistlerdental.com

Pažljiva prevencija zahtijeva češće ili rjeđe periodične preglede u skladu s individualnom situacijom. Uopšteno, zdrava osoba koja nema posebnih problema sa zubima i desnima trebala bi ići stomatologu najmanje dva puta godišnje, odnosno svakih šest mjeseci, počevši od djetinjstva.

Ne samo odrasli, već i djeca trebaju biti na čestim kontrolama jer bi u njihovom slučaju stomatolog mogao rano otkriti nepravilan položaj zuba te preporučiti njihovu korekciju mobilnim ili fiksnim zubnim aparatima. U slučaju određenih patologija, kao što je parodontoza, stomatolog može preporučiti češće posjete kako bi se sprovele potporne terapije i kako bi se poremećaj držao pod kontrolom, izbjegavajući njegovu ponovnu pojavu ili pogoršanje.

Periodične posjete stomatologu – zašto su važne
Periodični odlasci stomatologu omogućavaju sprječavanje pojave karijesa, apscesa, problema sa desnima, kao i njihovo liječenje od početne faze, sprječavajući njihovo pogoršanje i ugrožavanje funkcionalnosti i stabilnosti zuba. Intervencijom pri prvom pojavljivanju doktor će moći sprovesti manje invazivne terapije, jednostavnije za izvođenje, a samim time i jeftinije.

Foto: freepik.com

Strah od zubara
Ponekad, unatoč svijesti o važnosti posjeta stomatologu, strah dovodi do stalnog odgađanja termina, sve dok se ne jave bolni sindromi ili otekline koje prisiljavaju na tretmane koji su ponekad i invazivni. Identificiranje doktora koji razumije problem i zna kako olakšati pacijentu može pomoći da se uspostavi odnos povjerenja koji će s vremenom pomoći da se suočite sa strahom i podvrgnete se povremenim posjetima bez odgađanja.

Svakodnevna prevencija
Prevencija ne ide samo kroz stomatološku ordinaciju, već se sastoji i od malih svakodnevnih navika koje pomažu održavanju usta čistima, smanjujući razmnožavanje bakterija i stvaranje zubnog kamenca. Pranje zuba nakon glavnih obroka i prije odlaska na spavanje, korišćenje zubnog konca ili međuzubne četkice te po potrebi ispiranje vodicom za ispiranje usta dobre su navike koje uz povremene posjete stomatologu mogu održati vaše zube i desni zdravima.

Izvor: Zadarski list

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -