NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Bojana Zorić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Bojana Zorić

- Advertisement -

U našoj stalnoj rubrici “pitanja čitalaca”, ove nedelje je odgovarala doktorka Bojana Zorić iz ordinacije “Dr Jelić” iz Bijeljine.

Postavila sam četiri kompozitne fasete na prednjim zubima u nijansi ostalih zuba, ali bih sada željela da ih izbijelim. Zanima me da li će izbjeljivanje imati efekat na zubima na kojima imam fasete?
“Ne, izbjeljivanje neće imati efekta na zubima na kojima su fasete. Predlažem da se ostali zubi, koji nemaju fasete, izbijele, a da se postojeće fasete zamjene u svjetlijoj nijansi”.

- Advertisement -
Dr Bojana Zorić (Foto: privatna arhiva)

Nakon svakog jela operem zube, ali pored toga imam velike naslage kamenca. Kako da riješim problem sakupljanja kamenca?
“Dentalni plak je mekana naslaga koja se svakodnevno formira na zubima, nevezano od toga uzimamo li hranu ili ne. Ova naslaga počinje da se formira već dvadesetak minuta nakon pranja zuba u vidu zaštitnog sloja (od proteina) koji se taloži na površinama zuba, kako bi spriječio njihovo isušivanje. Međutim, vrlo brzo ovaj omotač počinju da naseljavaju bakterije i tako on postaje dentalni plak, a on je glavni uzročnik dva oboljenja koja se svrstavaju u vodeće bolesti današnjice-karijesa i parodontopatije.

Zubni kamenac je neophodno ukloniti u stomatološkoj ordinaciji i dužnost stomatologa je da objasni pacijentu pravilnu tehniku pranja zuba, koje četkice za zube da koristi (što mekanije). Preporučljivo je da se kamenac uklonja na svakih tri do šest mjeseci.

- Advertisement -

Kada peremo zube samo sa četkicom operemo 60% površine zuba, a 40% ostaje netaknuto. Da bi smo postigli kontrolu nad bakterijama, a samim tim i oralno zdravlje, važno je da se dentalni plak ukloni sa svih zubnih površina jednom u 24 sata.

Da bi se plak uklonio sa teško dostupnih površina zuba (između zuba) neophodne su nam interdentalne četkice i dentalni konac. Najbolje je koristiti ih uveče kako tokom noći (kada je lučenje pljuvačke smanjeno, jer su tada uslovi za dejstvo bakterija idealni) ne bi ostajao na površinama zuba.

Da li zub koji je liječen može da se pokvari? Od liječenja je prošlo nekoliko godina.
“Da, zub koji je liječen može da se pokvari usljed nepravilnog ili neredovnog održavanja oralne higijene”.

Da li se smije vršiti izbjeljivanje zuba ukoliko na njima postoje crne plombe?
“Da, može. Prije izbjeljivanja neophodno je izliječiti karijesom zahvaćene zube, a da li su na njima kompoziti (bijele plombe) ili amalgami (crne plombe) nije bitno, ali je bitno nakon izbjeljivanja zamijeniti plombe kompozitnim (bijelim) materijalom”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -