NaslovnaPitanja čitalacaNa pitanja čitalaca odgovara dr Aleksandar Lopičić

Na pitanja čitalaca odgovara dr Aleksandar Lopičić

- Advertisement -

U rubrici “Pitanja čitalaca”, gost našeg portala bio je dr Aleksandar Lopičić, specijalista stomatološke protetike i implantolog, iz ordinacije “Lopičić” iz Podgorice.

Na gornjoj lijevoj dvojci imam bijelu plombu, ali mi zub djeluje nekako prozirno i tamnije u odnosu na druge. Kako mogu da riješim problem?

- Advertisement -

“Ako se radi o skoro urađenoj plombi, vjerovatno je korišten material (kompozit) slabijeg kvaliteta, koji nije nanošen u više slojeva i koji ne sadrži dovoljno keramičkog punioca, pa samim tim plomba nema dubinu boje i providi se, dajući sivkasti odsjaj koji se razlikuje od ostatka zuba. Ako se radi o davno urađenoj plombi, moguće da je zbog pigmenata iz hrane, pića i duvanskog dima promijenila boju. U oba slučaja je neophodno promijeniti plombu iz estetskih razloga, posebno ako se radi o prednjim zubima gdje to više dolazi do izražaja”.

Na jednom zubu imam početak parodentoze i taj isti zub je poprimio boju plombe (siv). Možete li mi dati savjet šta je najbolje da uradim sa njim.
“Moguće da je došlo do povlačenja desni, pa je dio korijena, koji je nešto tamnije boje od ostatka zuba, postao vidljiv. Ako je na zubu još prisutna i amalgamska (siva) plomba onda je vremenom došlo do tzv. tetovaže zubnog tkiva. Neophodno je zamijeniti plombu i prekriti dio zuba na kom su se povukle desni ili, ako postoji potreba za većom rekonstrukcijom, uraditi keramičku krunicu, kao trajnije rješenje”.

- Advertisement -

Vrhovi svih zuba me bole kada zagrizem nešto. O čemu se radi i kako da riješim problem?
“Vjerovatno ste na neki način uklonili zaštitni sloj gleđi pa su zubi postali nešto više osjetljivi. To se dešava kod osoba koje škrguću zubima, kod osoba koje izbjeljuju zube, kod osoba koje imaju refluks želudačne kiseline, osobe koje često povraćaju ili ste jednostavno nešto više i češće konzumirali voće (pomorandža, limun, grejpfrut, kisela jabuka) ili neku drugu kiseliju hranu ili piće. Voćne kiseline znaju dosta da nagrizu površinu zuba i učine ih osjetljivijim.

Potrebno je nekoliko dana da se prirodno nadogradi izgubljeni zaštitni sloj gleđi. Takođe, postoje preparati koji smanjuju osjetljivost zuba, a nanose se od strane stomatologa u ordinaciji. Neke zubne paste specifičnog sastava mogu donekle smanjiti osjetljivost zuba redovnom upotrebom. Upotrebom odgovarajućih splintova (folija) zubi se mogu zaštititi od trošenja tokom škrgutanja”.

Već neko vrijeme mi je gornja trojka osjetljiva na dodir i na hladno. Na zubu se ne vide nikakve promjene, šta bi mogao biti uzrok?
“Neophodno je ispitati vitalitet zuba. Ako je zub osjetljiv na dodir i na hladno, vjerovatno je došlo do nepovratnog oštećenja zubne pulpe (živca) i neophodno je uraditi endodontski tretman tokom kojeg bi se izvadio živac i sanirala osjetljivost zuba”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -