NaslovnaSavjetiMliječni zubi: Kada početi sa pranjem i da li treba karijes na...

Mliječni zubi: Kada početi sa pranjem i da li treba karijes na njima da se liječi?

- Advertisement -

Nicanje zubi prava je gnjavaža za roditelje, ali i djecu. Prvi mliječni zubi obično krenu rasti od četvrtog do sedmog mjeseca života, iako kod neke djece mogu krenuti ranije ili kasnije. Smatra se da bi dijete do treće godine života trebalo da imati sve mliječne zube.

Iako ne mora biti pravilo, postoji određeni redoslijed izbijanja mliječnih zuba kod beba. Tako su prve na redu središnje jedinice, gornja središnja četiri sjekutića i donje dvojke ili vanjski sjekutići. Očnjaci u pravilu stižu kasnije, do 23. mjeseca života. Posljednji na redu su drugi kutnjaci.

Foto: wearebitesize.com

Djeca obično imaju 20 mliječnih zuba. Mliječni zubi čuvaju mjesto za trajne zube, ali glavna uloga im je da omoguće normalan rasta i razvoja vilice. Takođe, omogućavaju žvakanje i olakšavaju konzumiranje hrane, stvaranje glasa i govora.

Trajanje mliječnih zuba u vilici je do oko šeste godine života. Od trajnih zuba obično prvo niče šestica, donji kutnjak. Djeca obično do 16. godine imaju sve trajne zube.

Kako smanjiti bol kod rasta mliječnih zubi?
Rast mliječnih zuba kod beba može biti bolan i jako težak za dijete, a poteškoće se mogu pojaviti i ako se mliječni zubi pokvare. Prva posjeta stomatologu trebala bi biti oko druge godine života kako bi se dijete što lakše naviklo na ordinaciju i pregled zuba.

Kod rasta mliječnih zuba, ne postoji mnogo stvari koje možete napraviti osim da čekate da niknu. Dijete može biti nemirno, da plače i pokušavati gristi sve oko sebe kako bi si umanjilo bol. Ono što vi možete učiniti je da im masirate desni gelom za desni te im dati posebne igračke za grizenje s gelom koje će pomoći u smanjivanju boli.

Foto: dentistry.com

Treba li liječiti mliječne zube?
Ukratko, odgovor je da. Kao i trajni zubi, mliječni zubi se mogu pokvariti te se na njima može pojaviti karijes ili infekcija. Iako mnogi misle da te zube ne treba popravljati jer će ionako ispasti, u slučaju karijesa, boli ili neugode, obavezno je odvesti dijete kod stomatologa na pregled.

Karijes na mliječnim zubima je vrlo intenzivan i agresivan oblik jer je gleđ slabija i bakterije vrlo brzo prodiru kroz nju i pogoduju bržem širenju karijesa. Obično se prvo pojavljuje na gornjim sjekutićima obostrano, a može se pojaviti i na kutnjacima.

Češće se pojavljuje na gornjim nego donjim zubima. Karijes na mliječnim zubima s vremenom postaje prepoznatljive, crne boje. Liječenje mliječnih zuba je važno kako bi se i dalje očuvalo mjesto za trajni zub. Ako mliječni zub prerano ispadne ili bude uništen zbog karijesa, trajni zub bi mogao doći prerano i zauzeti nepravilan položaj u vilici.

Što je više oštećenih ili izvađenih mliječnih zuba prije vremena, veća je šansa da će dijete nositi ortodontski aparatić kako bi popravilo zbijenost trajnih zuba. Takođe, moguće je da će trajni zubi, takođe, lakše stradati od karijesa ako se mliječni zubi ne popravljaju. Vađenje mliječnih zubi se ne preporučuje.

Foto: opdental.com

Razlog za to je prerani rast trajnog zuba što dugoročno može stvarati probleme. Dakako, postoje situacije zbog kojih bi se zub mogao vaditi poput upale ili manjka mjesta u vilici za trajni zub.

Kada početi sa pranjem mliječnih zuba?
Oralna higijena bi se kod djece trebala učiti čim im krenu rasti mliječni zubi kako bi što prije stekla naviku svakodnevnog pranja i čišćenja zuba i usta. Iako u početku dijete možda neće znati samo da opere zube, važno ga je naučiti na četkicu za zube i stvarati redovnu naviku.

Dobra oralna higijena smanjuje mogućnost nastanka karijesa i krvarenja, što na duge staze smanjuje mogućnost nošenja aparatića. Redovna navika na oralnu higijenu u mlađoj dobi pomaže u postizanju zdravih zubi u odrasloj. Pranje mliječnih zuba kod djece se može izvoditi specijalizovanim pastama za zube za djecu.

Dio oralne higijene treba biti i posjeta stomatologu kako bi se na vrijeme otkrile eventualne bolesti ili karijes. Velik uticaj ima i pravilna prehrana bez puno šećera i konzervansa.

Foto: mamasaveta.com

Ispadanje mliječnih zuba nije bolno
Oko pete ili šeste godine možete očekivati da će mliječni zubi polako početi da ispadaju. Ovo znači da je započeo proces zamjene mliječnih zuba s trajnima. Prvo će ispadati jedinice i to donje, a zatim idu gornji prednji zubi. Oko osme godine rastu dvojke, godinu nakon trojke i tako dalje.

Trajne petice stižu oko 13. godine. Klimanje mliječnih zuba, kao i njihovo ispadanje djecu ne boli. Nemojte da vadite zub na silu jer će on sam ispasti, a djetetu dopustite da ga klima. Neki mliječni zubi znaju imati čvrst korijen i ne žele da ispadnu. Ako imate takav slučaj koji traje već duže vrijeme, obratite se stomatologu.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -