fbpx
NaslovnaSavjetiStomatolog savjetuje: Kako se njeguju mliječni zubi?

Stomatolog savjetuje: Kako se njeguju mliječni zubi?

Mliječni zubi djeci omogućuju pravilno žvakanje, adekvatan govor, pravilan razvoj orofacijalnog sistema, čuvaju prostor za adekvatno pozicioniranje stalnih zuba.

Da bi se kasnije stalni zubi razvili pravilno, važno je da oralna šupljina u kojoj će nići bude potpuno zdrava.

- Advertisement -

Upravo zbog svega toga je veoma važno da roditelji obrate posebnu pažnju na pravilnu higijenu i njegu mliječnih zuba svoje dece. Prvi pregled kod dječijeg stomatologa se savjetuje već prije prve godine.

Foto: dentistsatpymble.com.au

Stomatolog će odrediti individualni karijes rizik roditelja i djeteta i na osnovu toga preporučiti preventivne mjere. Već nekoliko dana nakon rođenja bebe preporučuje se da se nakon podoja bebina usta prebrišu gazicom.

Sa pojavom prvog mliječnog zuba kod beba trebalo bi nastaviti sa čišćenjem bebinih usta i zubića uz pomoć gaze, takođe već tada možete uvesti čišćenje malom i mekanom četkicom prilagođenom bebinom uzrastu. Veoma je važno da se dijete navikne na četkicu veoma rano.

Foto: babycentre.co.uk

Što se više bude odlagalo sa upotrebom četkice, veće su šanse da dete počne da je doživljava kao nešto strano i neprijatno. Zbog toga, čim se prvi zubić pojavi u ustima, dajte mu malu, meku i nježnu četkicu sa kojom će se i samo igrati. Važno je da dijete osjeti četkicu u ustima i navikne se na nju.

U početku će mu ona služiti samo kao sredstvo za igru, ali na taj način se dijete navikava i priprema na ovu veoma važnu aktivnost. Dok se ono bude igralo ovim sredstvom, vi mu ipak održavajte higijenu usne duplje upotrebom gaze, kojom ćete prebrisati sve iznikle zube, kao i ostale dijelove usne duplje.

Foto: mambaby.com

Četkica za zube je osnovno sredstvo u održavanju oralne higijene, zato se fokusirajte da naviknete dijete na njenu upotrebu, dok sa upotrebom paste može sačekati dok dijete ne bude sposobno da ispljune sadržaj iz usta.

Pasta za zube treba da sadrži fluoride u odgovarajućoj koncentraciji. Paste za zube za malu djecu bi trebalo da sadrže oko 500 ppm flourida, dok djeca nakon šeste godine mogu da korise paste sa 1450 ppm flourida, što je koncetracija flourida koju bi trebalo da koriste i odrasle osobe.

Količina zubne paste koja se koristi kod djece do tri godine bi trebalo da odgovara veličini zrna pirinča, dok bi kod djece između treće i šeste godine trebalo da odgovara veličini zrna graška. Birajte miris i ukus paste koja se sviđa djetetu da bi bilo dodatno motivisano za pranje zuba.

Foto: wsj.com

Djetetu bi u pranju zuba trebalo da pomažete sve dok ga kupate. Smatra se da kada dijete bude sposobno da potpuno samostalno veže pertle, da tada može i samostalno oprati zube. Ipak se preporučuje da prekontrolišete ovu aktivnost, da biste bili sigurni da su zubi pravilno oprani i očišćeni. To može pomoći da utvrdimo da li se dječiji zubi adekvatno peru i gdje bi trebalo dodatno posvetiti pažnju.

Da biste iskontrolosali da li se zubi pravlno peru preporučuje se da posjetite stomatologa, koji će uz pomoć posebnih sredstava koja se vezuju za zubni plak, ukazati na njegovu starost, lokalizaciju i prisustvo, i na osnovu toga dati dalje savjete i preporuke o pravilnom individualnom načinu njege zuba.

Preporuka je ograničiti i smanjiti učestalost unosa grickalica i slatkiša. Ono što bi svakako trebalo izbjegavati je davanje djeci zaslađenih napitaka, pogotovu preko flašice.

Autor: dr sc. med. Nataša Pejčić/Yumama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -