NaslovnaSavjetiOvo su stvari koje morate da znate o mliječnim zubima

Ovo su stvari koje morate da znate o mliječnim zubima

- Advertisement -

Kada je pravo vrijeme za posjetu stomatologu?

Kada nikne prvi zub, a najkasnije do prvog rođendana!

Kada ovo kažemo roditeljima svi ostanu šokirani.

A ja ću vas pitati koliko ste puta bili kod pedijatra od momenta kada ste dobili bebu do prve godine? A kod stomatologa je dovoljno da dođete jednom. Zašto? Zato što stomatolozi imaju bučne mašine, jako svjetlo, čudne sprave…. I ako prvi put dođete kada vaše dijete boli zub i sve te stvari vidi po prvi put tad i još mora nešto odmah da mu se radi pa je još sve to novo i složićemo se ne tako prijatno…

Realno je da djeca budu preplašena i naravno da ne žele da sarađuju. Naš je savjet da krenete što prije sa posjetama stomatologu. Da dijete upozna prostor, doktora, da se poigra, da vidi da i mama i tata idu tamo i da ne plaču i da ih ne boli… Jer je mnogo ljepše da dijete možda u tom periodu mliječnih zuba uopšte ne dođe u situaciju da neki zub mora da popravlja. Ovo je sigurno šokantno, ali postoje djeca koja nemaju nijedan kvaran zub sve do smjene zuba, a često ni poslije.

Foto: proeves.com

I to nema veze sa genetikom. Ima veze sa konzumacijom šećera u svakom obliku (slatkiši, sokovi, frekvencija unosa) i naravno sa oralnom higijenom. Djeca mogu da pokušaju da se poigraju pojedu malo paste koja je za to predviđena, ali na tome se ne završava, onda roditelj preuzima. I tako ujutru i uveče to je dovoljno. Ako dijete ima zbijene zube onda se koristi i konac, bar uveče. I tako sve dok dijete ne nauči da piše pisana slova kada može da preuzme pranje zuba kao svoju odgovornost, s tim da i dalje roditelji s vremena na vrijeme provjeravaju.

Foto: stayathomemum.com.au

„I ako se spremate da kažete da mliječni zubi nisu bitni ionako ispadnu. Nije istina“.
Raspored ispadanja tih zuba je jako bitan, zbog budućeg nicanja stalnih zuba i razne nepravilnosti u zagrižaju i rasporedu zuba nastaju ako se taj raspored poremeti. Zdravlje mliječnih zuba je podloga za zdavlje stalnih zuba koji niču samo jednom. Navike koje djeca steknu u tom uzrastu su nezamjenjive i u ishrani, a i u oralnoj higijeni.

A da ne pričamo o traumi, kada djetetu od tri godine liječite kanal mliječnog zuba ili vadite zub i to traje… Zato kada krenete sljedeći put kod stomatologa povedite i dijete, pa neka bar vidi kako izgleda ta stomatološka ordinacija, a onda polako i sa strpljenjem.

Izvor: Lola Magazin

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -