NaslovnaSavjetiŠta sve jedan roditelj treba da zna o mliječnim zubima

Šta sve jedan roditelj treba da zna o mliječnim zubima

- Advertisement -

Zdravi mliječni zubi su važni za opšte zdravstveno stanje djeteta. Bez obzira što na kraju ispadaju, mliječni zubi imaju veoma važnu ulogu u funkciji žvakanja hrane i jasnijem govoru.

Takođe, prave prostor za stalne zube i pomažu u njihovom usmjeravanju. Prije nego što dijete dobije prve mliječne zube, masirajte njihove desni gelom za desni. Tako će beba lakše podneti “izbijanje” mliječnih zubića.

Mliječni zubi počinju “izbijati” od šestog mjeseca i zadržavaju se do između 6 i 13 godine. Nakon što izbiju, perite ih dva puta dnevno mekom četkicom za zube i dječijom pastom.

Foto: freepik.com

Zašto je važna redovna posjeta stomatologu kod djece?
Mliječni zubi kao i trajni su podložni istim oštećenjima. Najčešći problem kod mliječnih zuba je karijes. U većini slučajeva prvo se javlja na bočnim zubima. Karijes koji se širi u zubu može prodrijeti sve do zubnog živca i inficirati ga.

Redovne posjete stomatologu služe kako biste na vrijeme spriječili razvoj karijesa kod vaše djece. Takođe, karijes ne mora biti vidljiv, niti uzrokovati bol sve dok ne bude u poodmakloj fazi.

Izvor: ordinacija Dr Jelić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -