Naslovna Savjeti Pratite promjene: Karijes se na mliječnim zubima brzo širi

Pratite promjene: Karijes se na mliječnim zubima brzo širi

Dijete je zdravo onoliko koliko su mu zdravi zubi. Ovu činjenicu roditelji često zanemaruju pod izgovorom da će mliječni zubi svejedno ispasti, pa tako i ne primijete prve znake cirkularnog karijesa – pojavu bijelih, kredastih mrlja u vratu gornjih sjekutića.

Međutim, mliječni zubi su vrlo bitni jer bez njih nema ni pravilnog razvoja vilice, govora i žvakanja. Čak i bebe mogu imati karijes. On se može javiti odmah po nicanju zuba, a što se ranije pojavi, ima agresivniji oblik. Zato čim vaša beba dobije zubiće, na svakih šest mjeseci posjećujte dječijeg stomatologa.

Foto: sleepdentistrynj.com

Karijes mliječnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posljedica loših navika, neadekvatne ishrane i neobaviještenosti roditelja o značaju mliječnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja.

Pojava promjena kao što su bijele i smeđe mrlje, rupice na zubu i krvarenje desni su siguran znak oboljenja zubnih tkiva i zahtijevaju hitne mjere. Te mrlje su znaci uznapredovalog topljenja zubne gleđi. Zato odmah odvedite dijete kod zubara.

Foto: momtastic.com

Karijes često zahvata veći broj mliječnih zuba i veoma brzo se širi jer su ovi zubi pokriveni sa znatno tanjim slojem zubne gleđi. Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mliječnih zuba. Poznat je još i kao sindrom dječije flašice. Karijesni proces brzo napreduje i najčešće se javlja na sjekutićima gornje vilice jer ovi zubi uglavnom niču prvi.

Pritom su najduže izloženi raznim zaslađenim napicima, koje djeca piju iz flašice. Zato sve dok dijete pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes i vrlo rijetko javlja na njima.

Izvor: Report

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -