NaslovnaSavjetiMitovi i istine o pastama za zube

Mitovi i istine o pastama za zube

- Advertisement -

Četkica za zube i pasta za zube, pasta za zube i četkice za zube, kako god okreneš, idu zajedno. Ujutru, gotovo da ne možete da izađete iz kuće ako niste oprali zube pastom, odnosno popularno osvežili dah! Uveče ista procedura.

A kako mi obično odlučujemo o kupovini paste za zube kada stojimo ispred police sa najraznovrsnijim pastama za zube? Nekima je važno da pasta za zube što više pjeni , drugima da ima jak ukus, a trećima da izbjeljuje zube.

Foto: quarryparkdental.com

Šta ako otkrijete da vam za efikasno pranje zuba ne treba pasta za zube? Činjenica je da je pri čišćenju zuba ključno mehaničko uklanjanje štetnih bakterija sa ciljem dezorganizacije njihove strukture.

To možemo da postignemo sa odgovarajućom mekom četkicom za zube sa hiljadama sitnih vlakana koja će nježno ući i ispod ivice desni, gdje se inače akumulira najviše bakterija, zatim sa interdentalnim četkicama i sa koncem za zube.

Činjenica je takođe da pasta za zube sa svojim aktivnim sastojcima podržava našu oralnu higijenu, ali je važno koju pastu izaberemo.

Možda će vam otkrivanje ovih mitova pomoći pri odlučivanju sljedeći put kada budete birali pastu za zube.

Foto: zdrav-nasmeh.com

Trebalo bi da znate da nije svaka pasta za zube i dobra pasta za zube.

Mit br 1: Što više pasta za zube pjeni, efikasnija je
Pjena u pasti nastaje zahvaljujući jednom sastojku a to je NLS ili natrijum – lauril sulfat. To je uobičajeno sredstvo za pjenjenje koje se dodaje šamponima, gelovima za tuširanje i proizvodima za čišćenje.

Na efikasnost paste za zube nema nikakvog uticaja.

Mit br 2: Više paste za zube na četkici, bolje očišćeni zubi
Više istisnute paste za zube, ne znači i čistije zube. Za čistije zuba važna je pravilna tehnika pranja zuba.

Foto: pinterest.com

Dovoljna količina paste za jedno pranje zuba je veličine graška.

Mit br 3: Pasta za zube osvježava dah
Mnoge paste za zube sadrže različite manje ili više vještačke arome koje daju utisak svježine. U stvari, samo privremeno maskiraju neprijatan zadah izazvan bakterijama.

Imamo trenutni osjećaj svežine, ali to ne znači da smo loš miris ili njegovo porijeklo riješili. Ovo može da reši visoko – kvalitetna oralna higijena – pravilno četkanje i korišćenje dodatnih uređaje kao što su interdentalne četkice, konac za zube i strugač jezika.

Mit br 4: Pasta za izbjeljivanje zuba zaista izbijeli zube
Paste za zube koje obećavaju bijele zube, obično sadrži ili gruba sredstva (ABRAZIVES) ili sredstva za bijeljenje, obično perokside.

Foto: cdhp.org

Najbolje je izaberati pastu što finije granulacije i prije kupovine provjerite deklaraciju na ambalaži.

Mit br 5: Sa određenim vrstama paste za zube možete da zaštite zube i drže dah svježim 12 sati
Ako malo bolje razmislimo za pastu za zube to je nemoguć zadatak, jer u 12 sati, obično smo najmanje nekoliko puta jeli i pili, čime smo “uprljali” zube i podstakli bakterije da rade.

Dah tako nakon konzumiranja kafe, čaja ili soka neće više biti svjež, a kamo li poslije obroka.

Rješenje, naravno, nije da ništa ne pojedemo, jer se tako ne proizvode dovoljne količine pljuvačke, koja ima važnu funkciju – djeluje antimikrobno, mehanički čisti, kontroliše pH u ustima, izvlaći komade hrane iz različitih dijelova usta i zube obogaćuje mineralima.

Foto: proquipinc.com

Manje pljuvačke takođe znači veću šansu za loš zadah.

A deklaracija?
Odluka o izboru paste za zube je ostavljena vama, ali sljedeći put kada budete bili u prodavnici posvetite malo vremena čitanju deklaracije.

Dakle, provjerite koja je zubna pasta, sta sadrži, kako da je upotrebljavate i kako to može da utiče ne samo na zube, već na cjelokupno zdravlje.

Preporučljivo je da kupite pastu, koji ni na koji način neće oštetiti tkiva usne duplje, koja neće inhibirati efekat na prirodnim procesima zaštite u našim ustima i koja će podržati prirodnu mikrofloru u ustima.

Izvor: Zdrav osmeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -