NaslovnaIntervjuMini implantati služe isključivo za pridržavanje totalnih proteza

Mini implantati služe isključivo za pridržavanje totalnih proteza

- Advertisement -

Edukativni centar Dental City nastavlja sa serijom edukativnih skupova. Tokom aprila mjeseca, biće organizovana čak tri.

Prvo hands-on kurs “Ugradnja mini implantata u funkciji retencije i stabilizacije totalne proteze” (22. april, spec. dr Kristian Gerga), potom “Protetika na implantatima” (23. april, dr spec. Aleksandar Đorđević) i na kraju “Osnovi dentalne implantologije (29. april, spec. dr Đorđe Lalić).

Kako bi donekle približili ono što će učesnici imati priliku da čuju i nauče na prvom predavanju, razgovarali smo sa spec. dr Kristianom Gergom.

“Suština mini implantata nije da zamijene konvencionalne implantate već se sa njima upotpuni spektar indikacija za implantološku terapiju… Mini implantati se primjenjuju u onim slučajevima kada širina preostale kosti ne dozvoljava ugradnju standardnih implantata! Za razliku od standardnih implantata na kojima postoji daleko veći izbor krajnjih protetskih rješenja, mini implantati služe isključivo za pridržavanje totalnih proteza! Limitirana indikacija ovih implantata doprinjela je činjenici da oni budu jeftinije rješenje u ovim situacijama od istog rada na konvencionalnim implantatima”, objasnio je spec. dr Gerga za naš portal.

Zašto se rade mini implanti na mobilnim protezama? Koje su prednosti proteza stabilizovanih na mini-implantima?

“Velika prednost tako urađenih proteza jeste u tome sto su one stabilnije, ne pomjeraju se u ustima kada se žvaće, nema bojazni od njihovog ispadanja tokom govora, a sve to pacijentu daje daleko veću sigurnost i samopouzdanje! Ovo je značajan doprinos kako kvalitetu žvakanja, a sljedstveno tome manjim problemima sa sistemom za varenje, tako i socijalno-psihološkom stanju pacijenta jer mu daje komforniji način života i veću sigurnost”.

Da li postoje neke kontraindikacije za ugradnju mini implantata?
“Kontraindikacije za ugradnju mini impantata su identične kao i za konvencionalne implantate i odnose se sa rijetka teška oboljenja ili nedostatak potrebne količine vilične kosti”.

Kako ide proces od postavljanja dijagnoze, preko ugradnje mini implantata do konačnog rada?
“Procedura ugradnje je identična kao i kod svih implantata, sa tom razlikom što se oni u donjoj vilici, ukoliko je kost zadovoljavajuće tvrdoće, mogu odmah opteretiti pa pacijent može veoma brzo, u roku od par dana da dobije i gotov protetski rad! Ukoliko postoji već urađena dobra totalna proteza, nju je moguće iskoristiti i pacijent može odmah već nakon ugradnje da iz ordinacije izađe sa stabilnijom protezom! U gornjoj vilici, pošto je kost daleko mekša od kosti u donjoj vilici, mora se sačekati period od 4-6 mjeseci da bi kost srasla za implantate, pa tek onda se proteza može definitivno pričvrstiti za implantate! U međuvremenu se ona fiksira specijalnim mekim akrilatom”, zaključio je spec dr Gerga.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -