NaslovnaProizvodiKslitol - slatko čudo! Izrazita efikasnost u prevenciji karijesa!

Kslitol – slatko čudo! Izrazita efikasnost u prevenciji karijesa!

- Advertisement -

Povećana potražnja ksilitola u prahu, kao i proizvoda koji sadrže ksilitol, tokom ljetnih mjeseci u apotekama širom obale i na ostrvima, podstakla me je da istražim zašto strani turisti vole ksilitol, i šta to oni znaju više od nas o tom produktu prirode.

Šta je ksilitol?
Ksilitol je 100%-tni prirodni proizvod! Čisti ksilitol je bijela kristalna supstanca istog izgleda i okusa kao šećer. On je prirodna zamjena šećera u domaćinstvu, sa 40% manje kalorija.

Najviše ga u prirodi ima u u bobičastom voću, u šljivama, kruškama, jagodama,u vlaknastom povrću, u kukuruzu, u gljivama i u drvu breze.

Foto: dentorado.de

Kao organski spoj C5H12O5, nastaje svakodnevno u organizmu u procesu metabolizma glukoze. Djeluje alkalno na cijeli organizam i jača imunološki sistem.

Pošto ga bakterije u usnoj šupljini ne mogu koristiti za svoj rast on pokazuje izuzetnu sposobnost u spriječavanju stvaranja zubnih naslaga, a samim tim redukuje nastanak karijesa i parodontoze.

U usnoj šupljini stvara spojeve kalcijuma i bjelančevina pljuvačke, koji dovode do remineralizacije tvrde zubne supstance. Dokazano je da je pljuvačka stimuliše ksilitolom znatno alkalnija od pljuvačke stimulirane drugim zaslađivačima.

Nakon konzumiranja ksilitola bakterije u usnoj šupljini gube snagu ljepljivosti za površinu zuba, a broj kiselih produkata bakterijskog metabolizma višestruko se umanjuje.

Poznato je da streptococcus mutans kao izrazito kariogena bakterija, ne posjeduje enzim kojim bi razgradio ksilitol, te ga shodno tome ne može ni iskoristiti za svoj metabolizam.

Sve kariogene bakterije preferiraju fermentacijske šećere sa 6 atoma ugljika u molekuli (sorbitol, glukoza, fruktoza…), nasuprot nefermentacijskom ksilitolu sa pet ugljikovih atoma. Odatle potiče njegov antimikrobni potencijal.

Foto: svezazube.hr

Zbog ksilitola bakterije “izmorene glađu” gube sposobnost rasta i razmnožavanja. Ksilitol je otkriven simultanim istraživanjima francuskih I njemačkih hemičara još krajem 19. vijeka, ali su puni značaj upotrebi ovog prirodnog proizvoda donijele godine iza 2. svj.rata, a finski naučnici su 1970. god.objavili prve studije o njegovim benefitima u dentalnom zdravlju.

Nakon toga u Finskoj, Švedskoj, Japanu, a potom i u drugim zemljama, počinje masovnija primjena u brojnim priozvodima za održavanje oralne higijene, a najrašireniji oblik u kojem se na tržištu pojavljuje je – žvakaća guma.

Svjetska zdravstvena organizacija i FAO su 1983 u Ženevi, na kongresu o aditivima u ishrani, udarili ksilitolu konačnu verifikaciju priznanja kao sigurnom, i za ljudsko zdravlje korisnom sladilu.

Na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, priozvodi sa ksilitolom, kao i čisti ksilitol-nadomjestak za šećer, danas zauzimaju istaknuto mjesto.

Foto: svezazube.hr

Kao inhibitor rasta bakterija u brojnim studijama istaknuta je njegova uloga u prevenciji bakterijskih infekcija naročito nazo faringealne regije (signifikantna redukcija stafilokoka) i respiratornog sistema (strepto-coccus pneumoniae I hemophilus influenze).

Samo 8 gr. Ksilitola uzetog peroralno, svakodnevno, prevenira do 40% infekcija uva (akutni otitis media kao i upale eustahijeeve tube).

Dokazana je i njegova uloga u aktivaciji neutrofila-elemenata bijele loze, a samim time i u odbrani protiv raznih infekcija. Ksilitol je pokazao i izuzetan potencijal u tretmanu osteoporoze.

Dok glukoza, galaktoza i još mnogi drugi prirodni i vještački zaslađivači podstiču rast candide albicans, ksilitol je značajno inhibira, a dokazano je I njegovo djelovanje u preveniranju gastričnog I duodenalnog ulkusa djelovanjem na H. pylori.

Ksilitol je namijenjen I dijabetičarima. On je prirodni stabilizator inzulina. Glikemički indeks ksilitola je 13, u odnosu na glukozu čiji je GI 100.

Foto: Facebook/Miradent Makedonija

Njegovim konzumiranjem dokazano se smanjuje holesterol I trigliceridi, a pomaže i u regulaciji hipertenzije I u uspostavljanju ravnoteže kod hormonalnog dizbalansa. Pridaje mu se i važna uloga u zaštiti od hroničnih degenerativnih bolesti, pa zbog toga zauzima i značajno mjesto u većini antiageing nutricionističkih programa.

Najobilnije istraživanje djelovanja ksilitola u prevenciji karijesa sprovedeno je 1980 god. u Belizeu, na uzorku od 1977 školske djece, koja su bila podijeljena u nekoliko grupa.

Jedna je grupa djece žvakala svakodnevno više puta tokom dana (uključujući vikende I praznike) žvakaće gume sa umjetnim zaslađivačem (aspartam, sucralose), druga je grupa dobila sorbitol, a trća grupa ksilitol.

Nakon 40 mjeseci svakodnevnog žvakanja, grupa sa umjetnim zaslađivačem pokazala je izraziti porast karijesa od 120%, dok je grupa sa sorbitolom pokazala pad karijesa od 26%, a treća grupa sa ksilitolom pokazala je značajnu redukciju karijesa od čak 80%.

Ali, ksilitol nije koristan samo kog mlađe populacije. U žurnalu američke gerijatrijske udruge 1984.god. objavljen je rezultat testiranja sprovedenog na 111 osoba starosti od 60 i više godina koji su žvakali žvakaće gume sa ksilitolom u periodu od 12 mjeseci, te su usporedili rezultate u odnosu prema drugoj grupi iz uzorka, koja nije žvakala.

Foto: svezazube.hr

Primijećeno je da je u prvoj grupi koja je žvakala samo dvije žvakaće gume dnevno po 15 min. izrazito smanjeno prisustvo gljivica u usnoj šupljini, a samim tim došlo je i do smanjenja posljedičnog angularnog cheilitisa u odnosu na ispitanike iz druge grupe koji nisu žvakali.

Studije sprovedene u Finskoj obuhvatile su obimno istraživanje kojim je dokazano da je transmisija streptococcus mutansa sa majke na dijete u prve 3 godine života izrazito varijabilna te da je kod djece čije su majke žvakale žvakaće gume sa ksilitolom za čak 70 5% manja u odnosu na djecu čije majke nisu žvakale ksilitol.

Takođe je ovom studijom dokazano I da je za čak 80% smanjeno prisustvo ove kariogene bakterije u usnoj šupljini novoro- đenčadi čije su majke tijekom trudnoće žvakale ksilitol u odnosu na novorođenčad čije majke nisu žvakale.

Cijenjene kolegice i kolege, već izvijesno vrijeme ksilitol je prijatelj mojih zuba i zaista vam preporučam da postane i prijatelj vaših zuba kao i zuba vaših pacijenata.

Foto: svezazube.hr

Žvakaće gume sa ksilitolom prijatelj su i ortodontskih bravica za koje se ne lijepe, ali ujedno i čiste površinu u okolini bravica. Na vašem jeziku javiće se ugodan, hladni okus sličan osvježavajućem okusu mentola.

Ksilitol je idealna alternative šećeru za milione korisnika širom svijeta, koji rado uživaju u slatkome a istovremeno paze na zdravu prehranu.

Sladilo ksilitola u kristalima ima čarobnu moć i višestruku primjenu u zaslađivanju hladnih I vrućih napitaka, voća, kolača, muslija. Vaš čaj ili kafa zaslađeni ksilitolom neće izgubiti aromu, biće jednako slatki i biće zdraviji.

Autor: Dr.med.dent. Stjepko Vrsalović

Distributre ovog proizvoda je Hager&Werken

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -