NaslovnaRiječ stomatologaZablude u stomatologiji

Zablude u stomatologiji

- Advertisement -

Kako danas svi imamo pametne telefone i lak pristup internetu, primijetila sam tokom rada u ordinaciji da veliki broj pacijenata dolazi sa skoro pa identičnim rečenicama koje mi ponavljaju i više puta ,iako se radi o apsolutnim zabludama.

Kada ih upitam kako su došli do tih informacija, najčešći odgovor koji dobijam jeste: “Pročitao/la sam na forumu”, ili “Proguglao/la sam sve o tome” , ili “Pronašla sam članak na FB”.

- Advertisement -

Molim vas da i ako pretražujete na internetu neku informaciju vezano za medicinu i stomatologiju uopšte, dobro obratite pažnju na izvor samih informacija.

Dr Kristina Vlaović (Foto: privatna arhiva)

Iako bi, naravno, najbolje bilo da bilo koju nedoumicu rješavate sa svojim doktorom odnosno stomatologom u ordinaciji, jer ce vam jedino stručno lice dati najbolji odgovor na sva vaša pitanja.

- Advertisement -

Dakle, sada ću da izdvojim neke NAJČEŠĆE ZABLUDE sa kojima se srećem tokom razgovora sa pacijentima u svom radu.

1.TRUDNICE NE SMIJU DA POSJEĆUJU STOMATOLOGA TOKOM TRUDNOĆE
Moooooolim vas trudnice ovo je APSOLUTNA ZABLUDA!!!! Dakle ako ste već trudne ili planirate tek trudnoću bilo bi vrlo korisno da posjetite i svog stomatologa kao što, recimo, posjećujete u tom periodu svog ginekologa.

Foto: utswmed.org

Zadatak stomatologa jeste da vas nauči kako da besprjekorno odrzavate oralnu higijenu, da se maksimalno moguće eliminiše dentalni plak kako bi se smanjio glavni uzročnik inflamacije gingive.

PRVI TRIMESTAR TRUDNOĆE
U ovom periodu pacijentkinja se obučava pravilnom održavanju oralne higijene, može se vršiti obrada parodontalnih džepova i izvoditi urgentna stomatološka terapija.

DRUGI TRIMESTAR TRUDNOĆE
Ovo je NAJBEJZBJEDNIJI PERIOD trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije!!

KRAJ OSMOG I DEVETI MJESEC
U ovom periodu se NE preporučuju rutinske stomatološke terapije, a prije svega jer se buduće majke ne osjećaju komforno u stomatološkoj stolici.

2.TOKOM TRUDNOĆE JE ZABRANJENO SNIMANJE ZUBA
Još jedna APSOLUTNA ZABLUDA! Rendgen zuba tokom trudnoće NIIJE kontraindikovan! Naravno da je preduslov da se snimanje zuba sprovede uz neophodne mjere zaštite, tako da su zaštićeni i majka i plod.

3.ISPIRATI USTA TOKOM VAĐENJA ZUBA
Nakon ekstrakcije zuba, normalno u zubnu čašicu odnosno alveolu prodre krv i nastane ugrušak odnosno koagulum koji pomaže u bržem zarastanju.

Foto: babycenter.com

Upravo iz ovog razloga je ZABRANJENO ISPIRANJE rane, da alveola ne ostane prazna, pa se u tom slučaju razvija alveolitis kao komplikacija nakon ekstrakcije!

Takođe, da dodam ne ispirati ni sa čim! Dakle ni vodom, a ni rakijom što neki pacijenti obavezno urade

4.UZROČNIK KAMENCA JE VODA ZA PIĆE
Apsolutno NE ! Voda za piće nema nikakve veze sa stvaranjem kamenca na zubima!

Kada ne operete dobro zube, ili ih ne operete uopšte na njima se zadržavaju ostaci hrane, nasele se mikroorganizmi i stvara se tzv. dentalni plak kao meka organska bakterijska naslaga. U dentalni plak se ugrađuje Ca iz naše pljuvačke dolazi do mineralizacije dentalnog plaka i eto kako ustvari nastaje kamenac !

Foto: zdrav-osmeh.rs

5.NAJBOLJA ČETKICA JE TVRDA
Opet NE ! Preporuka je da koristite mekane četkice sa velikim brojem vlakana koje omogućavaju bolje čišćenje zuba.

Mekane, tzv. “Soft” četkice se preporučuju jer se pranjem zuba vrši istovremeno i blaga masaža desni i podstiče cirkulacija u njima, što izuzetno blagotvorno djeluje na cjelokupni potporni aparat zuba.

Tvrde četkice često stvaraju mikrooštećenja na površini mekog tkiva i ozljeđuju ga, a na griznim površinama zuba ne daju bolji efekat od mekanih. Kod problema sa desnima: gingivitisa i parodontopatije savjetuju se ULTRASOFT četkice koje blagotvorno djeluju na već upaljene desni i ne oštećuju ih dodatno.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -