Kompozitne fasete

- Advertisement -

Potvrđeno je da fizički izgled ima sve veći uticaj na društveni život svakog od nas, pa se i mi sami trudimo da sto ljepše izgledamo.

Pravilno se hranimo, vježbamo, jer želimo da izgledamo zdravo i lijepo. Pored brige o svom tijelu, brinemo i o svojim zubima. Izgled naših zuba i našeg osmijeha je ono glavno što doprinosi doživljaju ukupnog izgleda lica.

- Advertisement -
Dr Kristina Vlaović (Foto: privatna arhiva)

Čak i najmanje nepravilnosti u dentalnoj i dento-gingivalnoj estetici kod mladih osoba često izazivaju strah od negativnih reakcija javnosti i nesigurnosti koja je zasnovana na izgledu. Izgled naših zuba utiče na naš psiho-socijalni život .

Šta bi to konkretno značilo?
Ukoliko imamo lijep i zdrav osmijeh, češće ćemo se smijati, biti opušteniji i prirodniji prema sagovorniku. Samim tim ćemo ostaviti i bolji utisak na poslodavca recimo na razgovoru za posao, lakše privući potencijalnog emotivnog partnera ako se smijemo, nego ako smo namrgođeni. Ukoliko nam osmijeh blista, bićemo samopouzdani i srećniji sami sa sobom što je jako važno, jer znate onu čuvenu – KAKO ZRAČIŠ TAKO I PRIVLAČIŠ.

- Advertisement -

Da bi nam osmijeh bio tip-top potrebno je da se obratite svom stomatologu i provjerite da li ste i vi kandidat za kompozitne fasete.
Kompozitne fasete mogu da riješe problem:
*žutih i prebojenih zuba
*nepravlnog položaja i oblika zuba

Dr Kristina Vlaović (Foto: privatna arhiva)

*istrošenih zuba (najčešće su to grizne ivice prednjih zuba)
*hipodoncije lateralnih sjekutića
*mikrodoncije
*dijastema (najčešće je to razmak između gornjih centralnih sjekutića)
*postoje i oni koji nemaju ni jedan od navedenih problema, već samo iz estetskih razloga žele da promijene izgled zuba i dobiju fantastičan osmijeh.

1.Šta su to kompozitne fasete ?
Kompozitne fasete su veoma tanke ljuspice debljine oko 1mm koje se modeluju direktno na vašem zubu.
2.Kome se preporučuje postavljanje kompozitnih faseta?
Da li ste znali da je 80 % ljudi nezadovoljno izgledom svojih zuba? Ako ste se i vi pronašli u ovoj grupi svakako ste kandidat za ulepšavanje svog osmijeha pomoću faseta, a ne želite da brusite svoje zube.

3.Da li je postavljanje kompozitnih faseta bolno?
NE! Dakle , u zavisnosti od toga kolika je nepravilnost položaja i oblika vaših zuba, može se desiti da neke zube ne moram uopšte brusiti, a neke vrlo malo. To je 0,5 mm i apsolutno je bezbolno.

Dr Kristina Vlaović (Foto: privatna arhiva)

4.Na kojim zubima se rade kompozitne fasete?
Fasete se mogu postaviti na jedan ili više zuba, cijena se formira u skladu sa tim, jer se fasete naplaćuju po zubu. Najbolje je da se fasete postave na svim vidljivim zubima u vašem osmijehu kako bi efekat bio potpun, a vi najzadovoljniji.

5.Kako se održavaju kompozitne fasete?
Održavanje uopšte nije komplikovano. Potrebno je da koristite mekanu četkicu I da redovno končate zube ili ih tuširate waterpick-om. Plus dodatni savjeti:
*Ne grickajte nokte, olovke ili neke druge predmete
*Čvrstu hranu (bademi, šargarepa, jabuka…) ne grizite nego ih isjeckajte i žvaćite bočnim zubima
*Smanjite konzumaciju namirnica koje prebojavaju zube (kafa, zeleni čaj, Coca-cola…)
*BAR DVA PUTA GODIŠNJE NA KONTROLU KOD STOMATOLOGA koji će vam ispolirati zube

VAŽNO! Karijes i kamenac su problemi koji se mogu pojaviti na zubu, ali i na fasetiranom zubu. Zato je potrebno redovno prati zube i javljati se stomatologu na redovne kontrole! Znajte da sređivanje samo jednog zuba može u potpunosti da promijeni vaš osmijeh i da opet budete zadovoljni i srećni! Vidimo se u ordinaciji!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -