NaslovnaSavjetiŠta su zubne fasete?

Šta su zubne fasete?

- Advertisement -

Poznato je da se u današnje vrijeme više ne vodi računa samo o zdravlju zuba, već i o njihovoj ljepoti. Zbog toga estetska stomatologija nudi različita rješenja, od bijeljenja zuba, pa do preoblikovanja vašeg osmijeha pomoću faseta. A šta su fasete zapravo?

Fasete predstavljaju ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba i mijenjanju njegov oblik, veličinu i boju. Za razliku od krunica (navlaka) i mostova koji se izrađuju kada neki zub nedostaje ili je polomljen, fasete služe da zdrave zube pretvore u estetski idealan niz.

Foto: dentalimplant.rs

U zavisnosti od toga kakve nepravilnosti je potrebno korigovati, za izradu fasete može i ne mora da se brusi prednja površina zuba. Ovo je, takođe, bitna razlika u odnosu na krunice, koje zahtijevaju brušenje svakog zuba i to u mnogo većoj mjeri.

Kakve vrste faseta postoje?
Fasete mogu biti izrađene od kompozita (bijele plombe) ili od keramike. Kompozitne fasete su dobro i brzo rješenje, izrađuju se u jednoj posjeti stomatologu, direktno u ustima pacijenta. Mana ovih faseta je što vremenom mogu da promijene svoju boju zbog hrane i pića koje konzumiramo.

Nova i mnogo superiornija vrsta ovih faseta su Edelweiss fasete – fabrički gotove fasete, koje posjeduju mogućnost da se potpuno prilagode obliku, veličini i boji koju pacijent želi na svojim zubima. Keramičke fasete, kao što i samo ime i kaže, izrađuju se od keramike i za njihovu izradu je potreban duži vremenski period.

Foto: dentalimplant.rs

Nakon djelimičnog brušenja zuba, uzima se otisak na osnovu kojeg tehničar izrađuje fasete. One su potpuno postojane što se tiče njihove boje, ali su i višestruko skuplje.

Šta je moguće korigovati fasetama?
Moguće je korigovati oblik zuba, boju, veličinu. Takođe je moguće korigovati uvučene zube kao i razmake između zuba.

Kada nije moguće izraditi fasete?
Fasete nije moguće izraditi kada postoji neadekvatna higijena u ustima, kao i upala desni. Takođe, potrebno je procijeniti da li vaš zagriz omogućava da fasete budu pravilno postavljene, kako ih kasnije ne biste odlomili.

Ukoliko niste kandidat za postavljanje fasete, postoje druga rješenja koja mogu da se primijene, kao što su keramičke krunice (navlake) ili ortodontsko ispravljanje zuba.

Foto: hidoctor.ir

Koliko traju fasete na zubima?
Vijek trajanja ovih nadoknada dosta zavise od samih navika pacijenta. Loše navike kao što su pušenje, konzumiranje tamno obojenih pića i neadekvatna higijena veoma nepovoljno utiču na dugotrajnost.

Takođe, loše navike kao što su grickanje noktiju i slično, mogu biti opasne za odlamanje dijela materijala. U dobrim uslovima, i u zavisnosti od materijala za koji se odlučite, fasete bi trebalo da traju između 5 i 10 godina.

Edelweiss fasete kao idealna kombinacija obje vrste faseta
Edelweiss fasete imaju dobre osobine obje vrste dosadašnjih faseta – kompozitnih i keramičkih. Izrađuju se brzo i pristupačnije su od keramičkih faseta. Sa druge strane, zbog načina na koji su napravljene, traju dugo i ne mijenjaju svoj izgled, kao što se to dešava kod faseta pravljenih od materijala za plombe (kompozita).

Foto: bcd.rs

Ovo su fabrički napravljene ljuspice. Za njihovu izradu se koristi laserska tehnolgija. Zbog načina njihove izrade, one imaju idealan izgled i dugotrajnost. Činjenica da su fabrički napravljene ne znači da će te imati fabrički izgled zuba.

Naprotiv, ova najnovija tehnologija omogućava prilagođavanje gotovih faseta obliku i veličini zuba svakog pacijenta. Prvi dolazak kod stomatologa se sastoji od razgovora, pregleda i procjene, da li je u vašem slučaju moguće postići željene rezultate.

Pri ovoj posjeti se uzima i otisak zuba, kako bi se fasete pripremile za oblik i veličinu koje će odgovarati vašim zubima. Druga posjeta je ujedno i posljednja, kada se vrši postavljanje ovih ljuspica i izlazite iz stomatološke ordinacije sa novim zubima.

Izvor: ordinacija Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -