NaslovnaSavjetiFasete: Kako odabrati materijal i produžiti im rok trajanja

Fasete: Kako odabrati materijal i produžiti im rok trajanja

- Advertisement -

Fasete predstavljaju tanak sloj materijala (keramike ili komozita) koji prekriva vidljive površine zuba dajući  ljepši oblik i boju, a svakako doprinosi sveukupnom izgledu. Mogu biti izrađene od komozita ili keramike. Kada se lijepo urade obje vrste faseta vam mogu dati lep osmeh ali ipak razlika postoji.

Prije samog odabira faseta moramo biti sigurni da su one najbolje rešenje u vašem slučaju. Ukoliko ispunjavate sve uslove odabir faseta je na vama.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete – sve je gotovo u jednom danu. Obično je neophodno ukloniti veoma malo zubne supstance, a zatim se nanosi sloj po sloj komozita koji se zatim modeluje direktno u ustima pacijenta, prosvetljava i polira.

Indikovane su kod diskoloracija, razmaknutih zuba (dijastema) kada su u pitanju mali prostori između njih.

Njihov vijek je do pet godina. Najveća mana je što vremenom menjaju boju.

Keramičke fasete

Keramičke fasete zahtijevaju obimnije brušenje, izrada traje i do 10 dana. Predstavljaju pored bezmetalnih kruna najljepši vid restauracije zuba.

Vijek trajanja je 10 godina, otporan na promenu boje, svjetlost se prelama gotovo isto kao kroz gleđ pa je estetski neuporedivo ljepša.

Higijena produžava vijek trajanja

Bilo da se odlučite za kompozitne fasete ili  keramičke jedno je sigurno odričete se  grickanja čvrstih predmeta, oraha i lješnika. Takođe, kombinaciju istovremeno toplo i hladno (vruća kafa – hladan sok) zaboravite jer temperaturni stres ne prija ni jednom materijalu.

Higijena na najvišem nivou i služiće vas dugo!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -