NaslovnaObavještenjaObično vs. hirurško vađenje umnjaka - šta očekivati

Obično vs. hirurško vađenje umnjaka – šta očekivati

- Advertisement -

Obično vađenje umnjaka je prilično čest zahvat. Možda se osjećate nervozno zbog toga, ali možete da se opustite. Nije tako strašno kao što možda mislite.

To je jednostavan, rutinski zahvat koji se može obaviti tokom jedne posjete stomatologu. Obično ili hirurško vađenje umnjaka će okončati bol i nelagodnost koje ste osjećali.

Zašto je potrebno vađenje umnjaka?
Kasniji rast umnjaka u vilici gdje su se svi zubi već smjestili i nema mjesta za izrastanje još i tog zuba može rezultirati impaktiranim umnjacima, što znači da zubi ostaju zaglavljeni ili ne mogu normalno da izrastu iz desni.

Ako nema dovoljno prostora za umnjak da pravilno izraste, može izrasti pod uglom. Ovo može da izazove bol, oticanje vilice, iritaciju desni i jezika. te oteža održavanje oralne higijene, povećavajući rizik od karijesa na preostalim zubima kao i zapaljenje desni.

Zaglavljeni umnjaci mogu dovesti i do ozbiljnih problema, uključujući infekciju desni, propadanje zuba, oštećenje drugih zuba (najčešće sedmica) i, trizmus (smanjeno otvaranje usta), velike bolove u viličnom zglobu, pa čak i formiranje cista na vilici.

Ponekad se limfni čvorovi ispod vilice povećaju i postanu bolni zbog ponavljajućih infekcija. U takvim slučajevima, vađenje umnjaka je najbolje rešenje. Generalno, gornji umnjaci su obično lakši za uklanjanje od donjih i češće se zaglave u vilici.

Koja je razlika između običnog i hirurškog vađenja umnjaka?
Razlika između običnog vađenja umnjaka i operacije takozvanih osmica je u složenosti postupka.

Obično vađenje umnjaka
Obično vađenje umnjaka je jednostavno uklanjanje zuba koji je vidljiv u ustima. Nakon primjene lokalne anestezije, koriste se razne poluge i klješta za podizanje i hvatanje zuba. Zatim se zub pomiče naprijed-nazad dok se ne prekinu ligamenti koji ga drže, i zub se izvadi.

Koliko dugo traje obično vađenje umnjaka?
Za jednostavne slučajeve, postupak traje od 15 do 45 minuta, uključujući vrijeme pripreme. Oporavak traje kratko. Slično kao kada se izvadi bilo koji drugi zub.

Hirurško vađenje umnjaka
S druge strane, hirurško vađenje umnjaka je nešto složenija, ali uobičajena operacija za oralne hirurge. Ovaj postupak se koristi kada zub nije lako dostupan, kao što je slučaj sa djelimično izniklim ili potpuno zaglavljenim zubom u vilici.

Specijalista za oralnu hirurgiju pravi mali rez na desnima. Kroz taj rez, zub se lomi na manje komade i uklanja. Na kraju, rez se zašiva. Uobičajeno trajanje vađenja umnjaka hirurškim putem je oko 30 minuta, ali zavisno od položaja umnjaka, operacija može da traje između 20 i 45 minuta.

Hirurško vađenje umnjaka je siguran postupak. U rijetkim situacijama može doći do utrnulosti dijela jezika, usne ili brade jer su nervi koji inervišu ovo područje blizu mjesta intervencije. Ova utrnulost je obično prolazna.

Koliko traje oporavak nakon vađenja umnjaka?
Oporavak kod običnog vađenja umnjaka obično traje tri do četiri dana. Ako su vam zubi bili zaglavljeni u vilici, oporavak može trajati i do nedelju dana.

Bol nakon vađenja umnjaka traje od tri do sedam dana, osim ako ne dođe do infekcije ili alveolitisa (suve alveole iza koje je izvađen zub) što se dešava kada se krvni ugrušak koji štiti ranu ili ne stvori ili se ispere.

Očekujte da će otok usta i obraza nestati tri do četiri dana, jer je otok najveći drugi dan, a ukočenost i bol će proći za sedam do 10 dana. Tokom faze oporavka, bitno je slijediti sve preporuke stomatologa.

To pomaže u bržem ozdravljenju i sprječava komplikacije koje mogu da obuhvataju alveolitis, koji se javlja u oko dva odsto slučajeva, i druge poteškoće. Alveolitis nastaje kada krvni ugrušak nije formiran ili se pomjeri.

To može biti veoma bolno i zahtijeva poseban tretman, koji uključuje čišćenje rane, kontrolu bola i prevenciju infekcija.

Kako ubrzati oporavak poslije vađenja umnjaka?
Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete da ubrzate oporavak nakon vađenja umnjaka:

*Nakon operacije, normalno je da osjetite krv u ustima tokom dana i večeri. Nemojte ispirati krv vodom ili drugim tečnostima jer treba da se stvori ugrušak u zubnoj čašici. Možete pljunuti krv, ali bez ispiranja. Ako se krvarenje nastavi i sljedeći dan javite se svom stomatologu.

*Ako je moguće, prve noći nemojte da spavate na strani gdje je umnjak izvađen. Jedite prohlađenu i kašastu hranu na drugu stranu. Nikako ništa vruće.

*Odmorajte se prvih nekoliko dana. U većini slučajeva, možete se vratiti normalnim aktivnostima nakon prvog dana, ali bilo bi najbolje da sačekate oko nedelju dana.

Ne želite ništa da uradite što bi moglo da pomjeri krvni ugrušak sa mjesta vađenja ili izazove ponovno krvarenje. Ponovno krvarenje i bolovi se javljaju nakon napora kao što su treninzi, trčanje, tako da ih treba izbjegavati prva četiri dana.

*Stavite hladne obloge na vilicu da smanjite otok. Hladnoća pomaže u smanjenju upale i nelagodnosti koja ide uz nju. Stavite hladan oblog na obraz 20 minuta. Zatim napravite pauzu od 30 minuta i ponovite.

Koristite hladne obloge kao što je hladna krpa iz frizidera, nikako led, dan nakon operacije i sljedećeg cijelog dana. Nakon toga, oblozi nisu potrebni. Pored obloga, preporučuje se i konzumacija sladoleda.

*Za ublažavanje bola možete uzeti lijek protiv bolova koji vam je prepisao hirurg ili preporučeni lijek protiv bolova koji se može kupiti bez recepta odmah nakon vađenja, a poslije toga po potrebi. Nikako aspirin, analgin ili neki lijek koji produžava krvarenje.

*Nakon prvog dana, nježno ispirajte usta slanom vodom nekoliko puta dnevno da biste održali čistoću i spriječili infekciju.
*Ako pušite, preporučuje se da ne pušite 24 sata poslije operacije jer dim usporava svako zarastanje.

Zašto je važna rana intervencija kod umnjaka koji je zaglavljen u vilici?
Kod nekih pacijenata, zaglavljeni umnjaci mogu početi da stvaraju probleme već u ranoj adolescenciji, dok kod drugih to može potrajati do ranih dvadesetih godina.

Međutim, rizik od komplikacija znatno raste nakon 30. godine života. Stoga je preporučljivo da se umnjaci pregledaju prije navršene 20. godine na ortopan snimku.

Ovo omogućava stomatolozima da prate kako se umnjaci razvijaju i da identifikuju potencijalne probleme dok su korijeni još u fazi razvoja. Naime, kako se umnjaci razvijaju, korijenje postaje duže, a vilična kost gušća.

Ako umnjaci vade u tridesetim ili četrdesetim godinama života, ili čak kasnije, postoperativni oporavak može biti duži, a komplikacije češće. Liječenje ovih komplikacija je često teže i manje predvidljivo nego kod mlađih pacijenata.

Zarastanje može biti sporije, a rizik od infekcije veći. U slučaju da vam umnjaci nisu izvađeni tokom tinejdžerskih godina ili ranih dvadesetih, a potpuno su u kosti, može biti preporučljivo da sačekate dok se ne pojavi lokalni problem.

Ovo može uključivati formiranje ciste, lokalne bolesti desni ili gubitak kostiju.

Vađenje umnjaka – zaključak
Vađenje umnjaka je postupak koji mnogi ljudi prolaze tokom svog života. Iako može izazvati nervozu, važno je shvatiti da je to rutinski zahvat.

Bilo da se radi o običnom ili hirurškom vađenju umnjaka, cilj je isti: eliminacija bola i nelagodnosti, te prevencija ozbiljnijih problema kao što su infekcije i oštećenje drugih zuba.

Cijena vađenja umnjaka varira, ali ulaganje u vaše oralno zdravlje je neprocjenjivo. Rana intervencija, posebno kod impaktiranih umnjaka, može spriječiti rizik od komplikacija koji raste s godinama.

Rana intervencija je ključna, stoga je preporučljivo da se umnjaci pregledaju i eventualno uklone prije 20. godine života.

Važno je redovno se konsultovati sa stomatologom i pratiti razvoj vaših umnjaka kako biste osigurali optimalno oralno zdravlje.

Ne zaboravite da je preventiva uvijek bolja od liječenja.

Izvor: Up Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -