NaslovnaZa pacijenteImpaktirani umnjaci: Simptomi, tretman i oporavak

Impaktirani umnjaci: Simptomi, tretman i oporavak

- Advertisement -

Prosječna osoba uglavnom ima 32 zuba, od kojih posljednji rastu umnjaci, poznatiji i kao treći umnjaci ili osmice. Često se dešava da u vilici od ostalih zuba nema dovoljno prostora da bi se smjestili umnjaci, što može izazvati razne probleme. Impaktirani umnjaci su čest stomatološki problem koji može izazati ozbiljne komplikacije, zbog čega je njihovo vađenje jedna od najčešćih oralnohirurških intervencija.


Umnjaci obično niču krajem druge ili početkom treće decenije života. Svaki zub može biti impaktiran, ali su to najčešće umnjaci upravo zbog toga što rastu posljednji. Oni često ne probijaju desni i ne izrastaju ili se probije samo dio zuba i to stanje stomatolozi nazivaju impaktiranim umnjacima. Ovakvi slučajevi češće se dešavaju u donjoj nego u gornjoj vilici.

- Advertisement -

Problemi koje izazivaju impaktirani umnjaci

U brojnim slučajevima, impaktirani umnjaci ne uzrokuju nikakve ozbiljnije probleme. Ipak, oni ponekad rastu u nepravilnom pravcu i mogu da oštete druge zube. Osim toga, njihova nepristupačnost čini da je održavanje njihove higijene otežano, pa su podložniji nakupljanju plaka i karijesima i pogodni su za razvoj raznih infekcija. Djelimično impaktirani umnjaci su često u riziku od oboljenja kao što su perikoronitis, oštećenje zuba, zubnog nerva ili sinusa.

Ovo su neki od simptoma impaktiranih umnjaka:

- Advertisement -
  • Bol u predjelu umnjaka ili okolnih zuba
  • Otečene, crvene i bolne desni, kao i krvarenje desni
  • Teškoće pri otvaranju usta i bol pri žvakanju i gutanju
  • Infekcije i poteškoće sa oralnom higijenom (bolest desni, karijes…)
  • Bol u uhu, grlu ili glavobolja
  • Neprijatan zadah
  • Temperatura

Kada je potreban tretman?

Tretman impaktiranih umnjaka preporučuje se kada se pojave problemi koji ugrožavaju oralno zdravlje. Većina stomatologa smatra da je potrebno izvaditi ih čak i ako nema komplikacija, ali se njihovo vađenje posebno preporučuje u slučajevima jakog bola, infekcija, ometanja rasta drugih zuba, oštećenja okolnih tkiva ili zuba.

Kakva je procedura i oporavak?

Mada je impaktiranje umnjake generalno teže ukloniti nego ostale zube, proces ne mora biti nužno bolniji. Vađenje umnjaka je rutinska operacija koja se obavlja u lokalnoj anesteziji, a trajanje operacije zavisi od toga koliko je komplikovan slučaj u pitanju, ali najčešće traje od 30 do 60 minuta.


Veoma je važno da se nakon vađenja pacijenti pridržavaju uputstava stomatologa. Preporučuje se mirovanje barem 24 sata nakon zahvata i držanje gaze na mjestu gdje je bio umnjak kako bi se zaustavilo krvarenje. Pacijentima se savjetuje da jedu meku hranu i da paze da nije previše hladna ili topla, da ne ispiraju usta vodom 24 sata nakon vađenjam da izbjegavaju gazirane napitke, i da po potrebi koriste hladne obloge. Obično se pacijentima nakon tretmana daju antibiotici, a ako osjete bol po prestanku djelovanja anestezije dozvoljeno im je da koriste analgetike. Oporavak obično traje pet do šest sedmica, ali se pacijenti mogu odmah vratiti redovnim aktivnostima dan nakon intervencije.

Zaključak

Impakcija umnjaka ne može se spriječiti, ali se dobrim održavanjem oralne higijene i redovnim stomatološkim pregledima mogu spriječiti potencijalne komplikacije. Tako će stomatolog moći na vrijeme da procijeni da li je potrebno izvaditi ih, čak i prije nego što se razviju simptomi. Impaktirani umnjaci predstavljaju čest problem, ali uz pravovremenu dijagnozu, rutinski tretman i poštovanje preporuka stomatologa tokom oporavka značajno ćete umanjiti neprijatnosti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -