NaslovnaZa pacijenteKoje stomatološke situacije traže hitan tretman i šta raditi

Koje stomatološke situacije traže hitan tretman i šta raditi

- Advertisement -

Kvalitetna svakodnevna higijenska rutina i redovne posjete stomatologu su od suštinskog značaja za očuvanje oralnog zdravlja i problema sa zubima i desnima. Međutim, ponekad se dešavaju situacije koje zahtijevaju hitnu pažnju stomatologa, bilo da smo spremni za to ili ne. Ponekad nam se čini da je hitna intervencija potrebna, ali možda stvari nisu toliko urgentne. U ovom članku izložićemo koji su to zdravstveni problemi koji zahtijevaju hitno liječenje, a koji su manje problematični.

Hitne stomatološke situacije koje zahtijevaju brzu intervenciju:

- Advertisement -

Jaka zubobolja: Oštar, neprestani bol u zubu može biti znak infekcije, karijesa ili napuknuća zuba i zahtijeva posjetu stomatologu odmah. Karijes izaziva bol kad se proširi kroz caklinu u dentin. Bol se obično pojavljuje nakon nadražaja hladnim, toplim, slatkim pićem ili hranom ili pranjem zuba. Isperite usta toplom slanom vodom da biste očistili usnu duplju, a onda na mjesto zubobolje možete staviti hladni oblog. Tople obloge izbjegavajte jer će pogoršati situaciju.

Izgubljeni zub: Ako izgubite zub uslijed nesreće ili povrede, potrebno je odmah kontaktirati stomatologa jer brza reakcija može pomoći u spašavanju zuba. Izbijeni zub, a najčešće su to prednji zubi, uglavnom se može vratiti na svoje mjesto. Važno je da ga pronađete i ne hvatate ga za korijen, nego za krunu. Ako je prljav isperite ga vodom, ne duže od deset sekundi. Nemojte ga nikako čistiti heijskim i mehaničkim sredstvima. Vratite krunicu nazad u ležište u ustima ako je moguće, ako nije stavite ga u šolju svježeg mlijeka da ga sačuvate i odmah pozovite dežurnog stomatologa. Možda će biti potrebno da zub držite na mjestu dok ne dođete do njega. Kod odraslih, izbijeni zub koji se vrati na svoje mjesto u roku od 30 mnuta ima dobru šansu da vremenom vrati svoju funkciju.

- Advertisement -

Otok ili infekcija: Ako primjetite otok na licu ili imate znakove infekcije kao što su visoka temperatura ili gnoj, to može ukazivati na ozbiljan problem koji zahtijeva hitno liječenje. Ne bi trebalo da čekate jer se otok neće smanjiti sam od sebe. Postoje dvije vrste otoka: zbog upale zuba i otok nakon vađenja zuba ili operacije. Ako je otok nastao zbog problema sa zubima (karijes), moguće je da će biti potrebno da se zub otvori, da pritisak popusti i bol se smanji. Ako ste otečeni nakon vađenja zuba ili neke operacije, to ne bi trebalo da traje duže od tri dana, nakon čega će otok splasnuti, a u međuvremenu na to mjesto možete stavljati hladan oblog, nekoliko puta dnevno u trajanju od petnaestak minuta. Znaci da imate zubnu infekciju su bol, otok, crvenilo, osjetljivost, groznica, loš zadah i teškoće pri otvaranju usta.

Trauma ili povreda u ustima: Bilo da je u pitanju povreda desni, jezika, obraza ili drugih oralnih tkiva, ozbiljnu povredu u ustima potrebno je tretirati odmah kako bi se spriječile komplikacije. Ako je povreda veća i krvarenje obilno najbolje je da tražite hitnu pomoć, jer će vam možda biti potrebno hirurško liječnje uz anesteziju. Hitna stomatološka intervencija potrebna je i ako se ujedete za obraz, usnu ili jezik, a krvarenje ne prestane nakon 15 minuta. Ukloliko ste povrijedili vilicu i ona izgleda iskrivljeno, važno je da ostanete smireni i zatražite pomoć.

Izgubljena ili polomljena plomba ili krunica: Gubitak ili oštećenje plombe ili krunice može izazvati bol ili nelagodnost i potrebno je odmah ih popraviti da bi se izbjeglo pogoršanje stanja. Ako nema bola i krvarenja, situacija nije toliko urgentna, ali bi svakako trebalo da zakažete pregled kod stomatologa.

Foto: pxhere.com
Foto: pxhere.com

Manje hitne stomatološke situacije koje mogu sačekati:

Blaga osjetljivost zuba na hladno ili toplo: Osjetljivost zuba može biti znak manjeg problema, ali nije hitna situacija. Možete sačekati zakazani termin kod stomatologa, a do tada održavajte redovnu oralnu higijenu, izbjegavajte tvrdu i ljepljivu hranu i izlaganje zuba naglim promjenama sa toplog na hladno i obratno.

Bezbolni gubitak plombi ili krunica: Ako izgubite plombu ili krunu, ali nemate bol ili nelagodnost, to može čekati zakazani pregled. Držite se meke hrane koju je lako žvakati i izbjegavajte da koristite osjetljivu stranu usta.

Manje povrede: Manje posjekotine ili ogrebotine u ustima obično zarastu same od sebe i ne zahtijevaju hitnu pažnju. Može se desiti nagrizanje usne ili udara u obraz koji mogu biti bolni na početku. U takvi situacijama snažno pritisnite mjesto povrede da biste kontrolisali krvarenje i držite tako 15 minuta. Ako se pojave modrice i otoci, stavite hladni oblog. Ako krvarenje prestane, nije u pitanju hitan slučaj.

Mala erozija zuba: Manji karijesi ili erozija zuba mogu se pratiti na redovnim pregledima i liječiti po potrebi, ali ne zahtijevaju hitan tretman ako nema akutnog bola. Dogovorite termin kod stomatologa kako biste spriječili dalje oštećenje zuba.

Slomljena ili oštećena proteza: Ako iz bilo kojeg razloga dođe do oštećenja proteze, poželjno je da dogovorite pregled. Nemojte sami pokušavati da popravite ili zalijepite protezu, to je posao za stručnjaka, jer ju je potrebno vrlo precizno zalijepiti, a klasično ljepilo nije dovoljno čvrsto da izdrži silu žvakanja i šteti okolnoj površini proteze.

Drugi stomatološki tretmani: Rutinsko ispitivanje, čišćenje i rendgensko snimanje zuba i vilice, izbjeljivanje zuba, prilagođavanje i popravka određenih stomatoloških aparata i razne procedure koje spadaju pod estetsku stomatologiju ne traže hitnu intervenciju. Napravite plan sa svojim stomatologom i pridržavajte se dogovorenog, a u međuvremenu održavajte oralnu higijenu.

Odlaganje problema samo ih uvećava

Kod hitnih stomatoloških problema vrijeme je od suštinskog značaja, a ignorisanje problema može ih samo uvećati, jer što duže čekate rješenje postaje bolnije i skuplje. Važno je napomenuti da se ni manji problemi ne smiju zanemarivati, već je potrebno redovno pratiti stanje i liječiti se na vrijeme kako bi se izbjegle ozbiljnije komplikacije u budućnosti. Uvijek je najbolje konsultovati se sa stomatologom kako biste dobili stručni savjet o vašem specifičnom stanju i potrebama. Preporučuje se da stomatologa posjećujete dva puta godišnje radi redovnih pregleda, mada će nekim ljudima, u zavisnosti od stanja njihovih zuba, biti potrebna učestalija stomatološka njega.

Praksa održavanja redovne oralne higijene uključuje pranje zuba dva puta dnevno po dva minuta, svakodnevno čišćenje koncem, upotrebu fluoridne paste za zube i zdravu ishranu.
Ukoliko vam je hitno potrebna stomatološka pomoć, izdvojili smo najbolje ordinacije u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Portal Stomatologija.me ranije je istražio i kako doći do stomatologa u Crnoj Gori za vrijeme praznika i vikendom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -