NaslovnaObavještenjaKako dojenje utiče na oralno zdravlje?

Kako dojenje utiče na oralno zdravlje?

- Advertisement -

Fondacija za oralno zdravlje istraživala je prednosti i moguće nedostatke dojenja na oralno zdravlje.

Postoje neki dokazi da nastavak dojenja do 12 mjeseci života može pružiti zaštitu od karijesa. Karen Koates, specijalista za oralno zdravlje i registrovana stomatološka sestra, rekla je: „Dojenje je najbolja opcija za ishranu male bebe.

Foto: freepik.com

Međutim, ako odlučite da produžite dojenje na više od 2 godine, trebalo bi da zatražite od svog stomatološkog tima savjet o mogućim rizicima i da tražite preporuke za smanjenje slatke hrane i pića u ishrani vašeg djeteta i da vam pokaže kako da efikasno čistite zube svog djeteta.

Otprilike u ovom uzrastu ćete unositi više čvrstih namirnica u njihovu ishranu što bi moglo uticati na njihovo oralno zdravlje. Uvijek je individualan izbor da nastavite sa dojenjem, naravno, ali treba da budete sigurni da ste se edukovali o prednostima i mogućim rizicima.”

Briga o mliječnim zubima je posebno važna jer rano propadanje zuba može uticati na kvalitet života vašeg deteta, izazivajući bol i nelagodnost, pa čak i potrebu za uklanjanjem zuba. To bi kasnije moglo da izazove probleme sa „odraslim“ zubima.

Studija Peresa u Brazilu 2017. godine pokazala je da u poređenju sa djecom koja su dojena do 12 mjeseci, onom koja su dojila od 13 do 23 mjeseca, nije bilo efekta na karijes zuba.

Foto: freepik.com

Međutim, oni koji su dojeni duže od 2 godine imali su veći broj raspadnutih nedostajućih i popunjenih površina. Međutim, ovi nalazi nisu ubjedljivi kako beba stari i što se uvodi veći izbor čvrste hrane, veća je vjerovatnoća da će dijete početi da konzumira više šećera.

Zbog toga se za bilo kakvo propadanje zuba ne može okriviti samo dojenje. Ako koristite gotove tegle ili kesice hrane za bebe tokom odvikavanja, ne zaboravite da provjerite sadržaj šećera jer su neki od ovih proizvoda napravljeni od pirea od jabuke, koji ima mnogo šećera.

Uvijek je najbolje napraviti pire od domaće hrane za hranljiv obrok sa nižim sadržajem šećera.

Potrebno je više istraživanja o dojenju i njegovom uticaju na dječje zube, međutim, malo je vjerovatno da će ovo dati neke robusnije rezultate, dok bi više istraživanja bilo korisno, teško je zbog etičkih razloga.

Niko ne želi da njihova djeca pate, tako da je donošenje dobrih zdravih izbora posebno važno, uključujući zdravu ishranu i odgovarajuću njegu zuba.

Međutim, dojenje za većinu majki je nevjerovatno iskustvo i iskustvo povezivanja sa bebom, koje nije korisno samo za bebu već i za majku.

Trebalo bi da počnete da perete bebine zube čim počnu da prodiru kroz desni. Prije toga možete početi da čistite njihove desni mekom gazom nakon hranjenja. Koristite bris paste za zube koja sadrži 1000ppm (djelova na milion) fluorida, ova pasta za zube je pogodna od rođenja do 3 godine.

Četkajte dva minuta, posljednje noću i bar još jednom tokom dana, koristeći meku četkicu sa malom glavom koja je dizajnirana za bebe. U Velikoj Britaniji imaju neke od najnižih stopa dojenja na svijetu.

Foto: adiva.hr

Osam od deset žena u Velikoj Britaniji prestane da doji prije nego što to požele. Često to može biti zbog potrebe da se vrate na posao ili drugih društvenih pritisaka. Majčino mlijeko je bezbjedno i čisto i sadrži antitijela koja mogu pomoći u zaštiti od dječjih bolesti.

Fondacija za oralno zdravlje i SACN preporučuju da bebe treba isključivo dojiti do šest meseci starosti i najmanje prve godine života uz davanje čvrste hrane.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -