NaslovnaZanimljivostiKako zaštiti osmijeh i učiniti ga ljepšim

Kako zaštiti osmijeh i učiniti ga ljepšim

- Advertisement -

Na šta obraćate pažnju kad se pogledate u ogledalo? Možda provjerite frizuru ili nešto drugo. Šta je s vašim osmjehom? Jeste li primijetili kako zubi utiču na njegovu ljepotu? Ako vam je stalo do toga da imate lijep osmijeh, vodićete brigu o svojim zubima. Zubi treba da traju cijeli život i zato zaslužuju naročitu pažnju. Oni vam omogućavaju da sažvaćete hranu i pravilno govorite. Ali to nije sve — oni podržavaju usne i obraze i tako doprinose ljepoti i privlačnosti osmijeha. Zubi su uistinu dragocjeni!

Njega zuba počinje prehranom. Uravnotežena prehrana u kojoj ima kalcijuma te vitamina A, C i D pomaže da zubi normalno rastu, od rođenja dok se ne formiraju u potpunosti.  Dok dobre prehrambene navike čuvaju zdravlje zuba, potrebno je izbjegavati prehranu bogatu šećerima. Ona doprinosi kvarenju zuba. Uprkos stalnim upozorenjima da konzumiranje šećera štetno djeluje na zube, svaki stanovnik godišnje u prosjekupojede između 50 i 60 kilograma šećera.

Zašto je šećer opasan za zube?

Kvarenje zuba uzrokuju dvije vrste bakterija — “mutirani streptokoki i laktobacili” — koje se stvaraju na zubnom plaku, ljepljivim naslagama bakterija i ostataka hrane. Te se bakterije hrane šećerom i pretvaraju ga u opasne kiseline koje uništavaju zube. Neki šećeri lakše se pretvaraju u kiseline i čvršće prijenjaju uza zube, stoga ih plak brže počne kvariti. Plak koji se ne odstrani može se pretvoriti u zubni kamenac koji se taloži uz desni.Da bi se spriječilo kvarenje zuba neophodno je odstranjivati plak, a posebno streptokoke. Dakle, ako želite da imate lijep osmijeh, svakodnevna higijena usne duplje jako je važna.

Stvaranje kiseline na zubima uzrokuje demineralizaciju, odnosno omekšavanje zubne cakline. Ali zubna gleđ obnavlja se svaki dan. Kako? Utvrđeno je da fluoridi sprječavaju kvarenje tako što obnavljaju zubnu gleđ. Dakle, iako se kvar može proširiti i na druge zube. Utvrđeno je da fluoridi štite zube od kvarenja, pa ih zubari često stavljaju djeci na zube u obliku gela, rastvora ili premaza. Osim toga, u mnogim zemljama u vodovodu ima fluorida, a zubne paste često sadrže te spojeve koji zube štite od kvarenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -