NaslovnaSavjetiKako voditi računa o higijeni zuba ako nosite aparatić

Kako voditi računa o higijeni zuba ako nosite aparatić

- Advertisement -

U početku bi moglo izgledati nemoguće oprati zube ako imate aparatić. Međutim, pranje zuba je izuzetno važno kada nosite aparatić za zube jer ne želite da se čestice hrane zaglave među bravicama.

Evo nekoliko savjeta koje možete koristiti za efikasno pranje zuba iako nosite ortodontski aparat.

Isperite usta vodom

Prije nego što učinite bilo šta, isperite usta vodom. Iznenadili biste se koliko se čestica hrane može ukloniti ovim jednostavnim, često zanemarenim korakom. Dobra je ideja da redovno ispirate usta da vidite da li će se čestice koje se lako uklanjaju .

Očistite liniju desni pod uglom od 45 stepeni

Trebalo bi prvo da isčetkate liniju desni, pod uglom od 45 stepeni. Ovo će stimulisati vaše desni i ukloniti sav biofilm koji je počeo da se nakuplja oko dna vaših zuba.

Može biti teže oprati prednje zube, ali trebalo bi vam biti lako da operete desni. Samo pažljivo četkajte, jer ne želite da iritirate desni.

Očistite svaku bravicu

Zatim nježno očetkajte svaki nosač pojedinačno kako biste bili sigurni da ste uklonili što više možete. Zasebno radite na vrhu i dnu bravice i ne pokušavajte da vučete držač ili žice, kako ih ne bi oštetili.

Ne žurite dok čistite aparatić kako ne bi oštetili njega, ili zube.

Koristite konac, ili waterpik

I dalje je važno svakodnevno koristiti zubni konac, čak i ako imate aparatić za zube, a čišćenje koncem čini se izuzetno teškim. Možete razgovarati sa svojim ortodontom, ili zubnim higijeničarem o najboljim tehnikama konca koje možete koristiti sada kada imate protezu. Nekim ljudima je lakše da upotrijebe konac ili interdentalnu četkicu da zađu u otvore.

Takođe možete razmotriti i korišćenje waterpicka. Mnogi stomatolozi preporučuju watewrpik svojim pacijentima sa aparatićima za zube jer lako uklanja plak sa teško dostupnih mjesta.

Međutim, zapamtite da morate naučiti pravilno koristiti waterpik. Možda će vam trebati nekoliko pokušaja da se naviknete na rad na sebi. To ne znači da ne vrijedi naučiti kako se to radi. Samo zapamtite da waterpik nije zamjena za pranje zuba, on ga samo pospješuje.

Ako nosite proteze, pranje zuba može izgledati zastrašujuće. Međutim, to je izuzetno važan dio vaše rutine oralne higijene.

Izvor: www.greaterhartfordortho.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -