NaslovnaSavjetiKako koristiti waterpik

Kako koristiti waterpik

- Advertisement -

Oralna higijena je izuzetno važna. Morate voditi računa o svakodnevnoj higijeni kako biste održali kvalitet zuba i desni. Redovno četkanje i čišćenje zubnim koncem takođe vam mogu pomoći da zadržite dah svežim i da vam daju blistav osmjeh.

Jednostavan uređaj koji možete koristiti za jačanje oralnog zdravlja je vodeni čistač. Ovi električni uređaji pomažu u efikasnom uklanjanju ostataka hrane i bakterija. Međutim, ne razumiju svi kako funkcionišu, ili kako ih pravilno koristiti.

Šta je vodeni čistač

Tehnički izraz za ovaj aparat je uređaj za oralnu irigaciju, ali možete čuti i da ih nazivaju waterpik.

U osnovi, uređaj usmjerava mlaz vode pod pritiskom u vaša usta. Ovaj mlaz vode se koristi za uklanjanje plaka i pristup teško dostupnim mjestima u ustima do kojih možda nećete uspjeti doći pranjem zuba.

Možda ste vidjeli stomatologe koji koriste ove uređaje prilikom izvođenja poliranja ili dubinskog čišćenja. Imaju rezervoar za vodu koji punite ili ga priključujete direktno na slavinu za vodu.

Njihova funkcija je kao standardni konac za zube, ali rade na drugačiji način na koji se prvo morate malo naviknuti.

Koje su prednosti korišćenja waterpika

Važno je shvatiti da oralni irigator nije zamjena za četkicu za zube. Waterpik se koristi kao dodatak vašoj rutini četkanja. Međutim, oni mogu ponuditi sledeće prednosti:

  • Efikasno uklanja plak, bakterija i viška hrane
  • Može doći do područja do kojih tipična četkica za zube ne može
  • Odlično za one sa osetljivim zubima i desnima
  • Savršeno za čišćenje zubnih implantata, vještačkih zuba i proteza

Čak i rigorozno pranje zuba može ostaviti hranu i bakterije iza sebe. Ali konac za vodu može doći tamo gdje vaša četka ne može i tako ukloniti teške mrlje i ostatke hrane.

Ovi proizvodi su odlični i za one sa osetljivim zubima i desnima. Ako imate osetljiva usta, upotreba konca može biti neprijatna i izazvati bol. Waterpik može pomoći u smanjenju ovog bola, a pružaju odličnu oralnu njegu.

Konačno, ovi uređaji su odlični za čišćenje oko zubnih pomagala, kao što su proteze, plombe, krunice, implantati i vještački zubi, pri čemu konac za zube može biti teži ili nemoguć za upotrebu.

Efikasno koristite svoj waterpik

Dakle, koji je najbolji način za efikasnu upotrebu oralnog irigatora? Ovi uređaji su dovoljno jednostavni, ali ipak morate voditi računa i razumjeti šta treba raditi, a šta ne. Slijedi jednostavan postupak u šest koraka kako se koristi oralni irigator:

  • Uvjerite se da uređaj ima čist izvor mlake vode
  • Podesite pritisak uređaja i nagnite se nad umivaonik
  • Stavite vrh u usta, počevši od kutnjaka na zadnjoj strani
  • Uključite, pažljivo pratite liniju desni i provedite najmanje dvije sekunde na svakom zubu
  • Isključite, ispraznite rezervoar
  • Očistite, osušite i čuvajte

Prvo, kada koristite waterpik, morate imati izvor čiste vode. Topla voda je idealna. Vruća voda može vam opeći desni, dok hladna voda može učiniti vaša usta i desni osjetljivima. Možda ćete morati da napunite rezervoar za vodu mlakom vodom, ili ćete morati da priključite uređaj direktno na slavinu.

Kada to učinite, možete podesiti pritisak vode u uređaju. Za početak, pritisak vode treba da bude na najnižem podešenom pritisku. Dok koristite uređaj, možete povećati postavku pritiska na snagu koja je efikasna, ali ne izaziva bol. Ne postoji “pravo” podešavanje pritiska – jednostavno ga prilagodite nečemu što vam prija.

Zatim postavite uređaj u usta (nagnite se nad umivaonik da biste izbjegli prosipanje). Najbolje je početi sa zadnjim kutnjacima i krenuti prema prednjim zubima. Takođe, usmjerite irigator dalje od desni i zuba. Kada se uređaj uključi, pažljivo ga pomjerajte duž svakog zuba, blizu linije desni.

Za svaki zub trebate držati zubni konac najmanje dvije sekunde kako biste osigurali temeljno čišćenje. Ponovite ovaj postupak za svaki zub iznutra i spolja. Takođe, možete razmisliti o ispiranju jezika i ispod mjesta gdje se jezik spaja sa vašim ustima. Ceo proces bi trebalo da traje između dva do četiri minuta.

Važno je isprazniti vodu kada završite čišćenje. Bakterije će rasti u ustajaloj vodi što će potpuno poništiti korisnost flossera! Takođe, aparat morate očistiti nakon svake upotrebe. Potpuno isperite rezervoar za vodu i cev za vodu i odložite ih za buduću upotrebu.

Izvor: housejunkie.co.uk

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -